Week van het Geld - Wijzer in Geldzaken
In maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlingen financieel bewust te maken. Als kinderen kunnen omgaan met geld is de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid voor later. Vanuit het principe ‘jong geleerd, oud gedaan’ vinden er op scholen allerlei geldgerelateerde activiteiten plaats. Basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en MBO kunnen meedoen en informatie halen. Ook voor ouders en verzorgers is er informatie te halen en zijn er activiteiten en tips.
Week van het Geld
Financiële educatie hoort een plek te hebben in de opvoeding. Daarom krijgen ouders en onderwijzers hulp aangeboden bij dat deeltje van de opvoeding. Er worden in de Week van het Geld activiteiten georganiseerd met als doel kinderen te leren omgaan met geld. De activiteiten kunnen in de klas plaatsvinden en er worden hulpmiddelen, tips en informatie aan ouders aangeboden. Doelgroepen zijn de kinderen op de basisschool tot en met de MBO-leeftijd.
Wijzer in Geldzaken
Organisator van de Week van het Geld is het platform
Wijzer in geldzaken, een samenwerkingsverband van brancheorganisaties, consumentenorganisaties, overheden en wetenschap.
Gastdocent
Financiële professionals kunnen gratis gastlessen en workshops op scholen in Nederland verzorgen. De financiële gastdocenten zijn onder meer medewerkers van een bank, verzekeraars en gemeentelijke kredietbanken. Zij staan in deze week voor de klas en leren kinderen op een leuke manier over geldzaken. Gastdocenten en scholen kunnen zich aanmelden via de website van Week van het Geld.
De wereld van het geld
Er is een speciaal lespakket ontwikkeld dat de leerkracht tot steun kan zijn en waaruit de gastdocent de les kan verzorgen. Het lespakket heet ‘De wereld van het geld.’
Ouders en geld
Leren omgaan met geld hoort een deel te zijn van de opvoeding die ouders hun kinderen geven. Er zijn vele geldgerelateerde onderwerpen die daarbij aan de orde kunnen komen. Voor ouders zijn er vele tips te vinden die hen kan helpen bij de geldopvoeding.
- Checklist sparen: leer je kinderen sparen
- Zakgeld en Kleedgeld: hoeveel geef je en leer de kinderen ermee omgaan
- Leer je kind sparen: wie leert sparen heeft later minder problemen met geld
- Spelenderwijs leren omgaan met geld
- Bijbaan en leren omgaan met je telefoonabonnement.
Zakgeld
Zakgeld is leuk en geeft de kinderen vrijheid om iets te kopen dat zij zelf willen. Het geven van zakgeld kan gekoppeld worden aan de opvoeding over leren omgaan met geld. Over het algemeen krijgen kinderen vanaf hun zesde jaar wat geld per week. Ze leren daarmee de verschillende munten herkennen, leren tellen en rekenen en leren uitgeven en bewaren voor een andere keer. De kinderen leren via zakgeld de waarde van geld. Hoeveel geld een kind krijgt hangt van de omstandigheden in het gezin af en wat het kind zelf moet gaan betalen en wat het nog altijd van zijn ouders en verzorgers krijgt. Er is een gemiddelde te geven voor zakgeld. Volgens het NIBUD is dat
per week:
- 5 jaar 0,50 Euro zakgeld
- 6-8 jaar 1,00 tot 2,00 Euro zakgeld
- 9 jaar 1,20 tot 2,00 Euro zakgeld
- 10 jaar 1,60 tot 2,00 Euro zakgeld
- 11 jaar 2,00 tot 2,30 Euro zakgeld
- 12 jaar 3,00 tot 4,60 Euro zakgeld
Middelbare school
Op de middelbare school is het zakgeld gemiddeld
per maand:
- 12 en 13 jaar 15 tot 20 Euro zakgeld
- 14 jaar 18 tot 20 Euro zakgeld
- 15 jaar 20 tot 22 Euro zakgeld
- 16 jaar 20 tot 25 Euro zakgeld
- 17 jaar 22 tot 26 Euro zakgeld
- 18 jaar 25 tot 30 Euro zakgeld
TV programma’s
De lessen op school worden ondersteund door televisieprogramma’s waarin op een aansprekende manier over geldzaken wordt gesproken. Enkele voorbeelden van tv-programma’s over geldkwesties zijn:
- SpangaS Leergeld
- Hoe worden munten gemaakt?
- Vals geld, hoe herken je dat?
- Achter de schermen bij De Nederlandsche Bank
- Pinnen, hoe werkt dat?
- Huisje Boompje Beestje over sparen
- Hoe wordt papiergeld gemaakt?
De Week van het Geld is jaarlijks half maart
Lees verder