Schuldhulpsanering

Schulden hebben steeds meer mensen. Voor de een nog te overzien, voor de ander een dagelijks probleem. Voor sommigen vormt het zelf een zo groot probleem, dat men het leven een enkele keer niet meer ziet zitten. Terwijl schulden wel opgelost kunnen worden, met de juiste hulp: Soms lukt het niet om uit de schulden te komen. Er zijn teveel leningen, teveel openstaande rekeningen, teveel post die blijft liggen. Vaak zijn de schulden ontstaan door een verkeerde levenswijze: het kopen op afbetaling, postorderbedrijven, leningen afsluiten voor grote aankopen. Maar ook door ziekte kunnen schulden ontstaan. Of door criminaliteit. Het is dan mogelijk om schuldhulpverlening te krijgen:

Minnelijk traject

Bij het minnelijk traject gaat u vrijwillig in de schuldhulpverlening, omdat u het zelf allemaal niet meer aan kan. De hulp kan worden ingeroepen bij 1 van de 50 kredietbanken in Nederland, bij de Sociale dienst van de gemeente of bij een particulier kantoor. Een minnelijk traject is altijd de eerste stap om de schulden af te betalen. Lukt dit niet, dan kan men bij de rechtbank om een wettelijke schuldsanering vragen. Maar een wettelijke schuldsanering mag alleen gegeven worden indien men kan aantonen dat men het eerst zelf heeft geprobeerd middels een minnelijk traject.

Verloop minnelijk traject

De schuldhulpverlening zal contact opnemen met de verschillende schuldeisers, dit zijn de bedrijven of instellingen waaraan u nog geld verschuldigd bent. De schuldhulpverlener zal proberen een regeling te treffen met de eisers, vaak gaat dit over een termijn van 36 maanden (3 jaar). Soms wordt er een lening afgesloten, dan kan alles in 1 keer terug betaald worden en betaalt u alleen de lening terug. Bekijk samen wat de beste oplossing is. Indien u er niet uitkomt, kunt u een wettelijke schuldsanering aanvragen.

Wettelijke schuldsanering

Een wettelijke schuldsanering vraagt u aan bij de rechtbank. Hierbij heeft u een verklaring nodig van de gemeente, waarin staat dat een vrijwillige schuldsanering niet mogelijk is. Bovendien moet u uw financiële gegevens ook meesturen. De rechtbank bepaalt of u in aanmerking komt voor wettelijke sanering. U komt in aanmerking voor wettelijke sanering wanneer het minnelijk traject mislukt is en de schulden zo hoog zijn opgelopen dat u ze zelf niet meer kan afbetalen. U moet zelf naar de rechtbank komen om een en ander uit te leggen en u hoort dan van de rechter wat de toelatingseisen zijn. Niet iedereen word zomaar toegelaten in de wettelijke schuldsanering. In gevallen waarin men zelf schuld heeft aan de ontstane schulden, is de rechter niet zo meegaand. Denk hierbij aan schulden die zijn opgelopen nadat men een hennepkwekerij op uw zolder heeft ontdekt, of schulden die ontstaan zijn door andere boetes vanwege criminaliteit.

Verloop wettelijke schuldsanering

Wanneer u in de wettelijke sanering zit, word er beslag gelegd op uw loon. U ontvangt dan geen inkomsten meer, maar een bepaald bedrag als huishoudgeld. Alle rekeningen worden voor u betaalt, zo ook de schulden. Na drie jaar bent u uit de wettelijke schuldsanering. Leningen die dan nog niet helemaal zijn afbetaald, komen te vervallen, de schuldeisers mogen u hiermee ook niet meer lastig vallen. De schuldeisers zijn dan ook verplicht om de resterende openstaande schuld die u nog bij ze heeft, weg te schrappen. U bent dus helemaal schoon van schulden. En dat is een mooi nieuw begin. Een wettelijke schuldsanering is niet makkelijk om vol te houden: het is drie jaar echt afzien en op een houtje bijten. Maar wie met een schone lei wil beginnen, moet er wat voor over hebben. Zaak is wel om daarna niet meer in de schulden te komen. Een wettelijke schuldsanering word altijd maar eenmaal gegegeven, wie daarna weer opnieuw in de schulden komt is helemaal op zichzelf aangewezen.

Hulp

Wie hulp wil bij zijn schulden, zal er allereerst voor 100 procent achter moeten staan. Persoonlijk ken ik mensen die grote schulden hebben, en graag hulp hiervoor willen. De vrouw is hier erg meegaand in, de man echter weigert zijn levensstijl hierop aan te passen. Hij wil gewoon dure dingen blijven eten en drinken en merkkleding blijven kopen. In dit geval zal het voor het stel heel moeilijk zijn om in de schuldsanering te komen en erin te blijven. Want wanneer de levensstijl niet word aangepast, zal dit stel na de termijn van schuldhulpsanering net zo snel opnieuw in de schulden raken. En dan is er geen hulp meer mogelijk, met alle gevolgen van dien. Dus hulp bij schulden is een hele andere levensstijl aanleren. En die begint vaak al bij de kleine dingen. Voor de adressen van kredietbanken, kunt u een kijkje nemen in deze lijst: kredietbanken
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is schuldhulpverlening?Wat is schuldhulpverlening?Consumenten die schulden hebben die ze niet meer zelf kunnen oplossen, hebben recht op schuldhulpverlening. De schuldhul…
Wettelijke schuldsanering, stappenplanWettelijke schuldsanering, stappenplanWie zijn schulden niet meer kan betalen, bijvoorbeeld door verlies van baan en teruggang in inkomen, kan doorgaans een b…
Schuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectSchuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectMiljoenen Nederlanders worden geconfronteerd met schulden. Een hypotheek, ofwel een hypothecaire lening, is een algemeen…
Surseance van betaling, schuldsanering en faillisementSurseance van betaling, schuldsanering en faillisementWie schulden heeft en er zelf niet meer uitkomt kan een beroep doen op de schuldsanering. Samen met de schuldhulpverlene…
In een huurhuis energiebesparende maatregelen nemenIn een huurhuis energiebesparende maatregelen nemenEnergiebesparende maatregelen. Zonnecollectoren, aardwarmte en dubbele glazen. Voor wie een eigen huis bezit zijn die za…
Bronnen en referenties
  • http://www.st-ab.nl/ad02a.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.