Langstlevende mag erfdeel van kinderen opmaken

In het verleden hadden kinderen de mogelijkheid om bij de langstlevende ouder hun kindsdeel op te eisen. Sinds 2003 geniet de langstlevende nu bescherming tegen eisende kinderen. Het deel dat eigenlijk toekomt aan het kind, is volledig ter beschikking aan de ouder tot hij of zij overlijdt. Doordat kinderen in het verleden hun kindsdeel konden opeisen, ontstonden er situaties die niet wenselijk waren. De ouders bouwen in de loop van het leven een spaarkapitaal en een overwaarde in het huis op. Na overlijden van één van twee konden de kinderen eisen dat ze een deel van het geld gaan afstaan. De overgebleven ouder was hierdoor genoodzaakt om een extra hypotheek op het huis te nemen. Sinds 2003 is het niet meer mogelijk om een kindsdeel op te eisen. Een uitzondering is gemaakt bij het hertrouwen van de ouder.

Vordering ter grootte van het erfdeel

Bij het overlijden van een ouder staat er in de testament hoe de verdeling van de erfenis gaat plaats vinden. Bij het ontbreken van een testament geldt de wettelijke verdeling. Het erfdeel van de overledene zal normaal gesproken toekomen aan de overgebleven partner en de kinderen in gelijke delen. Het deel van het vermogen waar de kinderen recht op hebben, zullen zij pas ontvangen bij het overlijden van de overgebleven ouder. De kinderen krijgen een vordering ter grootte van het erfdeel.

Kan het kindsdeel volledig worden opgemaakt?

Ja, de overgebleven ouder heeft de volledige beschikking over het geld en mag er mee doen wat hij of zij zelf wil. Het is mogelijk dat er niets overblijft van het geld. In een uiterste geval kan het zelfs gebeuren dat er uitsluitend schulden overblijven.

Ouder gaat hertrouwen wilsrechten

De rechten van de kinderen worden beschermd bij hertrouwen van de ouder. Het gevaar dreigt namelijk dat de ouder gaat trouwen in gemeenschap van goederen, en dat een deel van het kindsdeel ten goede komt aan de nieuwe partner bij overlijden. Dit gebeurt door een beroep te doen op een wilsrecht. In dat geval kunnen zij goederen (bijvoorbeeld een eigen huis) in eigendom krijgen ter hoogte van de vordering die zij op de langstlevende hebben. De ouder kan wel het vruchtgebruik blijven houden, maar de eigendom komt bij de kinderen te liggen.

Voorbeeldberekening:

Een man en vrouw zijn gehuwd in gemeenschap van goederen en hebben drie kinderen. Zij hebben een spaarrekening met 95.000 aan spaarkapitaal. Daarnaast hebben ze een overwaarde in het huis van 75.000. De overige bezittingen worden op een waarde geschat van 30.000. In totaal bedraagt het vermogen 200.000. De man komt te overlijden.

De helft van het vermogen komt in de erfenis terecht en de andere helft is eigendom van de vrouw (door de gemeenschap van goederen). De erfenis komt toe aan de vrouw en de kinderen, ieder voor een gelijk deel. De drie kinderen hebben dus een erfdeel van 25.000 en de vrouw ook 25.000.

Het erfdeel van de kinderen blijft tot de beschikking van de vrouw. Indien zij gaat hertrouwen, kunnen de kinderen hun kindsdeel veilig stellen door bijvoorbeeld het huis in eigendom of in gedeeltelijke eigendom te krijgen.
© 2010 - 2023 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfrecht en kinderenErfrecht en kinderenBij het overlijden van een ouder hebben de kinderen recht op een erfdeel. In het verleden kon dit tot problemen leiden.…
Erfenis - testament en wilsrechtenErfenis - testament en wilsrechtenBij het overlijden rijst de vraag wat de positie is van de langstlevende ten opzichte van de kinderen. Door hertrouwen v…
Langstlevende maakt kindsdeel erfenis opLangstlevende maakt kindsdeel erfenis opDe langstlevende partner heeft in veel gevallen recht op de totale erfenis. Het kindsdeel van de kinderen is op zijn vro…
Wat erf ik als kind volgens het erfrecht?Wat erf ik als kind volgens het erfrecht?Wat een kind erft van een ouder of ouders en hoe groot dit kindsdeel is, is vooral afhankelijk van de vraag of er een te…

Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020Let bij uw belastingaangifte 2020 en de voorlopige aanslag 2020 vooral ook goed op de aftrekbare specifieke ziektekosten…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.