Overzicht in financiën voorkomt schulden

Voorkomen dat u in de financiële problemen komt, begint met een goed overzicht over uw geldzaken. Zodra er namelijk grote tekorten ontstaan is het moeilijk om dit weer in te lopen. De fout die veel mensen maken wat betreft de financiën en het gebrek aan overzicht. Zodra er een rekening binnenkomt, wordt deze weggestopt of uitgesteld om te betalen. Op zich is dit nog geen probleem, maar het gevaar bestaat dat ze te lang blijven liggen. De vaste lasten via een automatische incasso laten lopen kan een oplossing zijn, maar u moet wel goed op de hoogte blijven van de stand van zaken op de betaalrekening. Grote tekorten op de betaalrekening zijn namelijk ook problematisch.

Maandelijkse lasten

Om verstandig met uw maandelijks beschikbare geld om te kunnen gaan, is het noodzakelijk om exact te weten wat er maandelijks afgeschreven gaat worden. De vaste lasten zoals gas, licht en stroom en de hypotheek of huur dienen zich maandelijks aan. Om te voorkomen dat u hoge rekeningen krijgt die u op korte termijn moet betalen, kunt u er beter voor zorgen dat de vaste lasten maandelijks worden geïncasseerd.

Op verzekeringen krijgt u een korting bij jaarbetaling, maar toch kunt u ze beter maandelijks betalen. Een andere optie is om deze grotere nota’s binnen te laten komen in een maand waarin u extra inkomen hebt, bijvoorbeeld de maand mei met het vakantiegeld.

Krijg inzichtelijk wat u per maand kunt besteden

Om financieel overzicht te houden moet u gaan uitzoeken hoeveel er precies maandelijks binnenkomt (loon en uitkering, maar ook toeslagen en voorlopige teruggaven). Het bedrag dat u maandelijks moet betalen aan vaste lasten trekt u hier vanaf. Het bedrag dat resteert, kunt u dus besteden. Het is noodzakelijk om ook een reserve op te bouwen, dus een deel van dit bedrag zou naar een spaarrekening moeten gaan.

Grote nota’s moet u inplannen

Toch is het niet te voorkomen dat u onverwachte nota’s ontvangt. Een iets te ruim ingeschatte voorlopige teruggave kan resulteren in een terug te betalen bedrag aan de Belastingdienst van een paar honderd euro. In de meeste gevallen is het mogelijk om dit bedrag terug te betalen in meerdere termijnen. Als dit niet mogelijk is, maar het komt nu niet uit, moet u deze nota wel gaan inplannen. Bij het internetbankieren kunt u een betaalopdracht plaatsen in de toekomst. In de tijd tot het bedrag uiterlijk betaald moet worden, kunt u al bedragen gaan reserveren. Op deze manier kunt u namelijk voorkomen dat u aanmaningen ontvangt of zelfs een deurwaarder aan de voordeur krijgt.

Minimaal één keer in de week administratie

Om te voorkomen dat u het overzicht kwijt raakt, moet u minimaal één moment in de week bezig zijn met de administratie. Zo hebt u namelijk altijd inzicht in de stand van zaken, en kunt u vroegtijdig actie ondernemen indien het fout dreigt te gaan.

Vanuit internetbankieren kunt u een printje maken van de overzichten om toch nog iets op papier te hebben. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat u niet uitsluitend afhankelijk bent van het internet.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uit de schulden: automatische incasso’s stoppenVeel problematische schulden ontstaan doordat er geen overzicht is over wat er aan inkomen binnen komt, en wat er maande…
Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Betalingen worden steeds meer digitaal en we gebruiken steeds minder contant geld. Of het nu gaat om het automatisch bet…
Laat een onjuiste incasso terugboekenLaat een onjuiste incasso terugboekenEen automatische incasso en machtiging kunnen voordelen hebben bij de maandelijkse betaling van de huur of een lidmaatsc…
Directe incasso van belastingschuld door BelastingdienstDirecte incasso van belastingschuld door BelastingdienstDoor de Belastingdienst mag een belastingschuld direct van uw rekening worden gehaald via een directe incasso. Met de di…

Wat kost het om op jezelf te wonen?Jongeren die op zichzelf gaan wonen, onderschatten de hoogte van de vaste lasten vaak. De kosten houden namelijk niet om…
Netwerkmarketing, je financiële lot in eigen handNetwerkmarketing, je financiële lot in eigen handNetwerkmarketing is een distributiemethode waarbij klanten nieuwe klanten enthousiasmeren. Bedrijven die op die manier h…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.