Directe incasso van belastingschuld door Belastingdienst

Directe incasso van belastingschuld door Belastingdienst Door de Belastingdienst mag een belastingschuld direct van uw rekening worden gehaald via een directe incasso. Met de directe incasso neemt de macht van de Belastingdienst verder toe. Belastingschulden kunnen worden verrekend met een teruggave of dat een te hoge toeslag wordt verrekend met toekomstige toeslagen. Probeer altijd uitstel van betaling te vragen of kies voor een betalingsregeling met de fiscus. Probeer om niet als wanbetaler te boek te staan, want daar hebt u alleen maar last van.

Directe incasso door Belastingdienst

Bij een surseance van betaling of faillissement is de Belastingdienst een bevoorrechte schuldeiser en die macht is met de directe incasso alleen maar toegenomen. Een directe automatische incasso vermindert namelijk in sterke mate de incassokosten en is eenvoudig uit te voeren. De belastingplichtige heeft het nakijken.

Proef van de Belastingdienst

De directe incasso begon in 2009 nog met een proef, een proef die kennelijk geslaagd is. De proef was een uitvloeisel van de aanpassing van de Invorderingswet in 2007. Die maakte het mogelijk dat de Belastingdienst zonder uw tussenkomst of goedkeuring tot driemaal toe 1.000 euro per maand van uw rekening mag innen. Dit in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Banken, NVB. Het kan niet zo maar, want u moet eerst twee aanmaningen en daarop volgend een dwangbevel hebben gekregen. Maar toch. De schatting is momenteel dat in Nederland circa 90.000 mensen per jaar een dwangbevel ontvangen, en dus in de situatie van een automatische incasso kunnen komen.

Preferente crediteur

Mensen met schulden krijgen het zo nog lastig. Regelmatig blijken de fiscale toeslagen niet goed te worden uitbetaald, er wordt te veel betaald en vervolgens weer een deel teruggevorderd. Dat kan zo gebeuren doordat er fouten worden gemaakt, maar ook als de gezinssituatie van iemand verandert, als het inkomen in een bepaald jaar toeneemt of als iemand een toeslagpartner krijgt wiens inkomen bij de beoordeling van de hoogte van de toeslagen ook meetelt. Er lopen ook invorderingsprocedures voor niet betaalde zorgpremies, tot slot zijn ook de gemeenten en waterschappen zijn erg in een directe automatische incasso geïnteresseerd.

Invordering via verrekening zorgtoeslag of huurtoeslag

Wat de Belastingdienst doet als u in een jaar te veel zorgtoeslag, huurtoeslag of een andere toeslag hebt gehad, is deze verrekenen met de bedragen die u nog krijgen moet. Dat gebeurt ook als u nog belastinggeld terug moet krijgen terwijl er nog een belastingschuld openstaat. De verrekening is eigenlijk ook een vorm van een directe incasso die tot nieuwe betalingsproblemen kan leiden. Het kan namelijk betekenen dat u een paar maanden geen enkele toeslag ontvangt, terwijl uw uitgaven wel gewoon doorgaan.

Sluit op tijd een betalingsregeling

Om niet in problemen te komen kunt u het beste tijdig een betalingsregeling met de fiscus proberen te treffen. Een betalingsregeling van 12 maanden is zeer gangbaar. Als u een aanslag van de Belastingdienst ontvangt, kunt u bezwaar maken en om een betalingsregeling vragen, die gegeven uw inkomen en persoonlijke omstandigheden haalbaar is. Op basis daarvan bepaalt de Belastingdienst uw betaalcapaciteit en uw maandelijks te betalen bedrag. Let er wel op dat de fiscus u daarvoor een heffingsrente in rekening brengt.

Slot directe incasso, wanbetaler zijn

Onbekend is nog wat er gaat gebeuren, als er geen geld op de rekening staat. Veel mensen zitten al zonder geld. Zal dit ook navolging krijgen bij het innen van boetes? Sluit het niet uit, want de overheid heeft geld nodig. Neen, leuker kunnen we het niet voor u maken. De tijd van voldoende coulance lijkt inmiddels voorbij. Reageer daarom tijdig op verzoeken van de Belastingdienst, want als het moet is de fiscus zeer machtig. Bovendien betaalt u een belastingrente.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitstel van betaling BelastingdienstUitstel van betaling BelastingdienstU kunt de Belastingdienst in 2024 vragen om uitstel van betaling van de verschuldigde belasting. Wat als u geen belastin…
Dwangbevel BelastingdienstDwangbevel BelastingdienstVoorkom een dwangbevel van de Belastingdienst. Wie zijn belastingen niet op tijd kan betalen, krijgt van de Belastingdie…
Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of…
Surseance van betaling of faillissement?Surseance van betaling of faillissement?Wat is een surseance van betaling, wat is hierbij de procedure? Meestal gaat een surseance van betaling aan een failliss…

WOZ-waarde huis: betekenis en effecten op belastingheffingWOZ-waarde huis: betekenis en effecten op belastingheffingDe WOZ-waarde van een huis is niet alleen van betekenis voor de belastingheffing door de gemeente. Die WOZ-waarde heeft…
Huis verhuren in plaats van huis direct verkopenHuis verhuren in plaats van huis direct verkopenDiplomatenclausule, uw huis verhuren of uw huis direct verkopen in 2020 of 2021, wat zijn de fiscale gevolgen van verhur…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.