Online pensioenregister; pensioeninzage via internet

Online pensioenregister; pensioeninzage via internet Wanneer je nu wilt weten welk pensioen je kunt verwachten op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan ben je afhankelijk van de jaarlijkse pensioenoverzichten van de pensioenuitvoerder van je werknemerspensioen en algemene informatie over de te verwachten AOW. Hier komt verandering in met de introductie van het online pensioenregister. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel ingediend betreffende een online pensioenregister, en de Tweede Kamer is hiermee vrijdag 5 februari 2010 akkoord gegaan. Het pensioenregister is online vanaf januari 2011.

Wat houdt het online pensioenregister in

In het online pensioenregister worden de gegevens betreffende de pensioensopbouw van iedereen opgenomen. De gegevens hiervoor moeten worden aangeleverd door zowel de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de uitvoerende instantie van de AOW, als wel door alle pensioenfondsen die de pensioenen en aanvullende pensioenen die werknemers via hun werkgever opbouwen, uitvoeren. Van iedereen worden zo deze oudedagsvoorzieningen in het Pensioenregister dat op internet komt te staan, vastgelegd. Overigens zullen de individuele pensioenaanvullingen die men opbouwt via verzekeraars, zoals lijfrente en polissen, buiten het pensioenregister blijven, want de overheid heeft natuurlijk geen centraal overzicht van en inzicht in deze individuele gegevens.

Inzage in het online pensioenregister

De bedoeling is dat iedereen inzage in zijn eigen pensioengegevens, zoals die zijn vastgelegd in het Pensioenregister, kan krijgen. Uiteraard is de privacy gegarandeerd en zijn deze persoonlijke gegevens goed afgeschermd, vandaar dat toegang tot de eigen gegevens alleen verkregen kan worden door in te loggen met het burgerservicenummer (BSN) en de DigiD, die iedereen heeft of kan aanvragen. Via enkele eenvoudige handelingen kan men dus op ieder gewenst moment op internet de eigen pensioenstatus raadplegen.

Verplichting van de pensioenuitvoerder om inzage in pensioenopbouw te verstrekken

Overigens is het al sinds 1994 wettelijk vastgesteld dat pensioenuitvoerders jaarlijks een pensioenoverzicht met daarin de gegevens over de pensioenopbouw, aan hun deelnemers moeten sturen. Hieruit blijkt welk aanvullend pensioen men vanaf de pensioengerechtigde leeftijd kan verwachten.

Hoeveel pensioen zal men ontvangen

Veel mensen weten ondanks deze jaarlijkse overzichten van de pensioenuitvoerder, toch niet welk pensioen zij kunnen verwachten wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Uit verschillende onderzoeken die uitgevoerd zijn, en waarbij aan mensen wordt gevraagd welk pensioen zij zullen gaan genieten, blijkt dat rond de 80 % van de mensen hier dus geen idee van heeft. Dit dus ondanks het feit dat men de te verwachten AOW en de hoogte van het aanvullende pensioen kan opvragen, en dat men betreffende het aanvullende pensioen wat via de werkgever is opgebouwd sowieso op jaarlijkse basis pensioenoverzichten ontvangt. Een bijkomend probleem hiervan is ook het volgende. Het feit dat mensen niet weten hoeveel pensioen ze opgebouwd hebben, impliceert ook dat mensen die in feite een lagere pensioenopbouw hebben dan ze zouden wensen, hier vaak niet van op de hoogte zijn. Een deel van deze mensen zou wanneer men zich hiervan wel bewust was, kiezen voor een extra pensioenaanvulling door op individuele basis nog voor extra pensioenopbouw te kiezen.

Waarom is het online pensioenregister van belang

De commissies Goudswaard en Frijns hebben onderzoek gedaan naar onder meer de communicatie betreffende de oudedagsvoorziening, en zij hebben het advies gegeven dat deze beter moet worden. Het opzetten van een online pensioenregister is een logisch vervolg op dit advies. Daarnaast speelt natuurlijk het feit dat mensen nu volgens eigen zeggen geen of geen volledig overzicht hebben van en inzicht hebben in hun te verwachten oudedagsvoorziening, een grote rol ten aanzien van het nut van een pensioenregister. Het simpelweg kunnen inloggen in het pensioenregister en zo een overzicht van de pensioenopbouw kunnen zien, moet dan ook een laagdrempelige manier worden voor mensen om inzicht in hun financiële status in de toekomst te krijgen.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nationaal pensioenregisterHet nationaal pensioenregisterVanaf 2011 heeft elke Nederlander via een nationaal pensioenregister inzage in zijn totale pensioenaanspraken, opgebouwd…
Heb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor vergeten pensioen opHeb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor vergeten pensioen opJe hebt bij meerdere bedrijven gewerkt, maar vraagt je af: 'Heb ik ergens pensioen opgebouwd?' Of je weet dat je wel erg…
Pensioen bij een nieuwe baanEen nieuwe baan en hoe zit het dan met het pensioen? Best moeilijk voor werknemers om in de gaten te houden hoe het met…
Mijn pensioenoverzicht via het nationaal pensioenregisterMijn pensioenoverzicht via het nationaal pensioenregisterMet mijn pensioenoverzicht online ziet u hoe hoog uw opgebouwde pensioen is en hoeveel AOW en pensioen u hebt opgebouwd.…

Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Besparen op vaste lastenNet als dagelijkse uitgaven, heeft iedereen terugkerende lasten. Dit zijn vaste lasten: lasten die terug blijven keren,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.