Besparen op dagelijkse uitgaven
Iedereen heeft dagelijkse uitgaven, maar het overgrote deel is zich niet bewust van de kosten. Je doet ze dagelijks en je bepaalt helemaal zelf hoeveel je eraan uitgeeft. Maar vaak kopen we veel te veel dure en overbodige spullen. Voor beginnende bespaarders zijn de dagelijkse uitgaven het ultieme startpunt: ze worden dagelijks gedaan en zijn daardoor goed herkenbaar en te manipuleren. Hoe gaat het in de praktijk?
Aan dagelijkse uitgaven zit een negatieve kant: je geeft snel geld uit zonder dat je erbij stil staat, want "het zijn toch maar kleine uitgaven". Het positieve daarentegen is dat de kosten ook snel en gemakkelijk zijn in te dammen.
Boodschappen
De bekendste dagelijkse uitgaven zijn de boodschappen. Noodzakelijk, maar tot op zekere hoogte. Je kunt het niet laten om die lekkere chips in het schap te laten staan, of om thuis te komen met alleen dure A-merken.
Boodschappenlijstje
Maak gebruik van een boodschappenlijstje, waarop alleen noodzakelijke producten staan. Als je eenmaal in de supermarkt niet van het boodschappenlijstje afwijkt, scheelt dat al een heleboel!
Huismerk
Neem liever B-merken of huismerken, in plaats van A-merken. De prijs verschilt enorm, maar de kwaliteit meestal niet. A-merken staan vaak op ooghoogte, B-merken en huismerken vaak helemaal onder- of bovenaan.
Aanbiedingen
Laat je niet verleiden door aanbiedingen. Een aanbieding kan voordelig zijn, maar als je te veel producten in de aanbieding koopt, kom je veel duurder uit. Bovendien zijn er elke week weer nieuwe aanbiedingen.
Rekenmachine
Een handig hulpmiddel is de rekenmachine. Om een voorstelling te krijgen van hoe de kassabon er straks uit gaat zien, kun je alle bedragen alvast bij elkaar optellen: zo kom je niet voor verassingen te staan!
Nieuwe spullen
Een andere kostenpost is het kopen van nieuwe spullen. In plaats van altijd nieuwe spullen te kopen, kun je ook gewoon een keer naar de tweedehandsmarkt gaan. Ze doen het even goed, maar zijn stukken goedkoper. Nog oude spullen in huis? Verkoop deze dan op bijvoorbeeld Marktplaats.
Kasboek
Een kasboek kan je helpen om je uitgaven beter in kaart te brengen. Schrijf alle uitgaven op in het kasboek, en pin een vast bedrag per maand. Dit stimuleert je om het geld aan nuttige dingen te besteden, en dus niet zomaar uit te geven. Als je aan het einde van de maand geld overhoudt is dat mooi meegenomen.