Besparen op dagelijkse uitgaven

Besparen op dagelijkse uitgaven Iedereen heeft dagelijkse uitgaven, maar het overgrote deel is zich niet bewust van de kosten. Je doet ze dagelijks en je bepaalt helemaal zelf hoeveel je eraan uitgeeft. Maar vaak kopen we veel te veel dure en overbodige spullen. Voor beginnende bespaarders zijn de dagelijkse uitgaven het ultieme startpunt: ze worden dagelijks gedaan en zijn daardoor goed herkenbaar en te manipuleren. Hoe gaat het in de praktijk? Aan dagelijkse uitgaven zit een negatieve kant: je geeft snel geld uit zonder dat je erbij stil staat, want "het zijn toch maar kleine uitgaven". Het positieve daarentegen is dat de kosten ook snel en gemakkelijk zijn in te dammen.

Boodschappen

De bekendste dagelijkse uitgaven zijn de boodschappen. Noodzakelijk, maar tot op zekere hoogte. Je kunt het niet laten om die lekkere chips in het schap te laten staan, of om thuis te komen met alleen dure A-merken.

Boodschappenlijstje

Maak gebruik van een boodschappenlijstje, waarop alleen noodzakelijke producten staan. Als je eenmaal in de supermarkt niet van het boodschappenlijstje afwijkt, scheelt dat al een heleboel!

Huismerk

Neem liever B-merken of huismerken, in plaats van A-merken. De prijs verschilt enorm, maar de kwaliteit meestal niet. A-merken staan vaak op ooghoogte, B-merken en huismerken vaak helemaal onder- of bovenaan.

Aanbiedingen

Laat je niet verleiden door aanbiedingen. Een aanbieding kan voordelig zijn, maar als je te veel producten in de aanbieding koopt, kom je veel duurder uit. Bovendien zijn er elke week weer nieuwe aanbiedingen.

Rekenmachine

Een handig hulpmiddel is de rekenmachine. Om een voorstelling te krijgen van hoe de kassabon er straks uit gaat zien, kun je alle bedragen alvast bij elkaar optellen: zo kom je niet voor verassingen te staan!

Nieuwe spullen

Een andere kostenpost is het kopen van nieuwe spullen. In plaats van altijd nieuwe spullen te kopen, kun je ook gewoon een keer naar de tweedehandsmarkt gaan. Ze doen het even goed, maar zijn stukken goedkoper. Nog oude spullen in huis? Verkoop deze dan op bijvoorbeeld Marktplaats.

Kasboek

Een kasboek kan je helpen om je uitgaven beter in kaart te brengen. Schrijf alle uitgaven op in het kasboek, en pin een vast bedrag per maand. Dit stimuleert je om het geld aan nuttige dingen te besteden, en dus niet zomaar uit te geven. Als je aan het einde van de maand geld overhoudt is dat mooi meegenomen.
© 2010 - 2024 Ndb312, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenSchulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenMensen die niet meer rond kunnen komen van hun inkomen, moeten snijden in hun maandelijkse uitgaven. Dit kunnen ze het b…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Besparen door uitgaven te heroverwegenBesparen door uitgaven te heroverwegenImpulsaankopen zijn uitgaven die consumenten vaak niet verricht zouden hebben als ze de aankoop hadden heroverwogen. U k…
Schulden zijn op te lossen met besparingenSchulden zijn op te lossen met besparingenSchulden worden veroorzaakt door te hoge uitgaven ten opzichte van de inkomsten. Schulden ontstaan niet vanuit het niets…

Besparen op vaste lastenNet als dagelijkse uitgaven, heeft iedereen terugkerende lasten. Dit zijn vaste lasten: lasten die terug blijven keren,…
Wat is een wisselkoers?We zien het vaak op televisie: de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Dollar is gedaald, of andersom natuurlijk.…
Ndb312 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.