Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021

Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021 Zodra een bank in 2023 of 2024 failliet gaat, zijn er niet alleen gevolgen voor uw spaargeld. De gevolgen van een faillissement zijn nog erger als u bij dezelfde bank ook een hypotheek of andere geldzaken hebt. Banken worden afgewaardeerd qua rating, maar wat zijn de gevolgen van een failliete bank als u inderdaad uw spaargeld en lening of hypotheek bij dezelfde bank hebt? Sparen en lenen bij dezelfde bank heeft ook gevolgen, de gevolgen worden uitgelegd. Gelukkig zijn er genoeg veilige banken waar u alleen kunt sparen, zonder er ook andere bankzaken aan te gaan.

Failliete bank? Wat is het depositogarantiestelsel in 2023 en 2024?

De meeste kleinere spaarbanken vallen in ons land evenzeer onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank DNB. Kortweg betekent deze garantie dat u per persoon en per bank in geval van een faillissement een bank door DNB 100.000 euro vergoed krijgt. Het is dus zeker de moeite waard om goed na te gaan of een bank wel onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. De Belgische Argenta Bank valt bijvoorbeeld onder het Belgisch recht, Lloyds Bank Nederland onder de Duitse garanties. Ook SNS Reaal, dat inmiddels van de Staat is, valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Ik heb een spaardeposito bij spaarbank, wat zijn de gevolgen als de bank failliet gaat?

Voor een spaardeposito geldt dat die gelijk wordt geschakeld met een spaarrekening. De enige uitzondering is een achtergesteld spaardeposito. In dat geval loopt u twee extra risico’s:
  • Achtergestelde deposito’s hoeven niet te vallen onder het depositogarantiestelsel.
  • Achtergestelde deposito’s staan bij een failliete bank volledig achter in de rij om eventueel uitbetaald te worden. Ze heten niet voor niets achtergesteld. Niet voor niets ook zijn de rentevergoedingen op achtergestelde deposito’s aanmerkelijk hoger dan op gewone spaardeposito’s.

Bovendien zijn anonieme rekeningen bij een bank ook van de garantie uitgesloten.

Spaarbank failliet en wat dan?

Dat een bank failliet gaat blijft natuurlijk nooit onopgemerkt. Media en pers zullen meteen op het item springen en de Nederlandse Bank zal advertenties plaatsen. Zodra De Nederlandse Bank zijn advertenties heeft geplaatst, is het oppassen geblazen. U hebt dan vijf maanden de tijd om bij DNB een schadeformulier op te vragen en deze zo spoedig mogelijk in te vullen. Vooral als u in het buitenland vertoeft, kan dit nog wel eens tricky zijn.

Ik heb een lening of hypotheek bij dezelfde bank, sparen en lenen bij dezelfde bank

Eenmaal failliet zal per aanvrager de situatie worden bekeken. Waar mogelijk zullen schulden en spaartegoeden eerst worden gesaldeerd. Als er een positief spaarsaldo overblijft, geldt daarvoor het depositogarantiestelsel. Het is dus niet zo dat u uw spaargeld terugkrijgt tot 100.000 euro en de lening blijft staan. Is de lening groter dan het spaarbedrag, dan zal door de curator worden bekeken hoe de rest van de lening bij een andere bank kan worden geplaatst.

Welke tips om veilig te sparen bij een bank?

Enkele tips voor veilig sparen zijn er wel te geven, zoals:
  • Plaats nooit al uw spaargeld bij één bank, maar spreidt uw geld over enkele banken.
  • Vraag u af of het wel verstandig is, om zowel de lening als uw spaargeld bij dezelfde bank te hebben. Hebt u uw lening bij bank Y en het spaargeld bij bank Z dan zal bij faillissement van Y of Z niet worden gesaldeerd. Heeft u alles bij een failliete bank, dan worden lening en spaartegoed waarschijnlijk wel gesaldeerd.
  • Maak gebruik van een en/of rekening wanneer u met zijn tweeën bent. De vergoeding is dan maximaal het dubbele, open eventueel ook rekeningen op naam van uw kinderen. Ook die hebben recht op uitkering volgens het depositogarantiestelsel.
  • Let er op of banken niet onder hetzelfde moederbedrijf vallen, want die worden dan als één bank gezien. Stel banken X en Y vallen onder moederbank Z, die failliet gaat. Dan worden de saldi van X en Y samengeteld, en geldt het depositogarantiestelsel dus slechts eenmaal. Interessant voorbeeld is de Delta Lloyd Bank en OHRA, die beide onder de Delta Lloyd Groep vallen, en geen aparte bankvergunning hebben. Denk ook aan de ING en de voormalige Postbank die inmiddels volledig zijn samengegaan.

Slot

Spreid uw geld over meerdere banken. Een spaarrekening is online zo geopend en gratis. Wilt u weten waar u veilig kunt sparen tegen een hoge rente, let dan op het depositogarantiestelsel.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Faillissement bank: spaarder krijgt sneller zijn geld terugFaillissement bank: spaarder krijgt sneller zijn geld terugSneller uw geld terug in 2023 als een bank failliet gaat? De Europese Commissie wil, dat als een bank in betalingsproble…
Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Uw spaargeld in 2020 en 2021, is het veilig? Het coronavirus kan nog lelijke gevolgen hebben. Een faillissement van uw b…
Depositogarantiestelsel in 2021/'22Depositogarantiestelsel in 2021/'22Ook met het depositogarantiestelsel is sparen niet zonder risico. Let voor uw spaargeld bij een Nederlandse of buitenlan…
Nog veiliger sparen door bankgarantieNog veiliger sparen door bankgarantieHet tumult bij de banken de laatste jaren is een hele goede reden om de bankgarantie, veilig sparen en het depositogaran…

Rijkste landen ter wereldRijkste landen ter wereldDe rijkste landen ter wereld liggen voor een groot deel in Europa. Toch zijn er ook andere landen die meedoen. Voor een…
De verjaringstermijnen voor uw vorderingen en schuldenDe verjaringstermijnen voor uw vorderingen en schuldenSchulden kunnen verjaren in 2022 en 2023. Een erfenis kan komen te vervallen, een factuur verjaart. Nogal wat banken heb…
Reacties

Ed Dreezen, 09-08-2011
Ik heb een tweetal vragen:
Is het depositogarantiestelsel ook van toepassing op het spaargeld van een opgerichte Stamrecht BV? Is het depositogarantiestelsel er alleen voor het spaargeld van particulieren, of is het ook voor de spaargelden van een (in bovenstaand geval) bedrijf. Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste Ed Dreezen,
1. Het depositogarantiestelsel geldt, onder voorwaarden, ook voor een zakelijke rekening:

https://financieel.infonu.nl/geld/25504-is-zakelijke-rekening-ook-veilig-bij-faillissement-bank.html

2. Een stamrecht bv valt ook onder het depositogarantiestelsel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gefferie, 20-10-2009
Ik heb een lening lopen bij de dsb. wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 20-10-2009
Beste Gefferie,
1. De curatoren bepalen nu wat er met de leningen, hypotheken en dergelijke van DSB gaat gebeuren: zeer waarschijnlijk worden ze doorverkocht aan een andere bank.
2. In de tussentijd moet u contractueel door gaan met uw normale maandelijkse betalingen. Maar, vraag wel bij de DSB bank of hun rekening momenteel bruikbaar is, en welke rekening daarvoor eventueel in de plaats is gekomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Opa-Jan, 24-02-2009
Wat is het adres waar ik evt. een schadeformulier op moet vragen? Binnen hoeveel tijd zal die aanvraag gehonoreerd worden? Wat betekent de afkorting DNB? Reactie infoteur, 24-02-2009
Beste Opa-Jan,
U kunt het formulier opvragen bij De Nederlandsche Bank, DNB. DNB probeert, naar eigen zeggen, het geheel dan binnen drie maanden na ontvangst van uw aanvraag af te wikkelen (telefoon: 0800 - 0201068).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Verheij, 29-09-2008
Wat is een achtergestelde deposito? Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste H. Verweij,

1.De naam achtergesteld deposito heeft te maken met de rechten bij faillissement. Als een bank omvalt en u hebt een gewoon deposito, dan valt die onder de garanties van de Nederlandsche Bank. Voor een achtergesteld deposito geldt dat niet. Het is niet uitgesloten dat de curator er dan nog geld voor u uitsleept, maar u staat letterlijk achter in de rij.

2. Overigens bieden achtergestelde deposito's wel een hogere rente, en dat maakt ze voor sommigen ook weer interessant.

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Jan van der Eijk, 27-09-2008
Geldt depositogarantie stelsel alleen voor spaarrekeningen of voor elke rekening bij een bank? GROET Jan Reactie infoteur, 27-09-2008
Beste Jan,
Voor alle rekeningen. Niet voor achtergestelde deposito's.
Groetjes,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-06-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.