Veel geld ineens door erfenis of loterij, ook een probleem

Veel geld ineens door erfenis of loterij, ook een probleem Als loterijwinnaar een groot bedrag ontvangen van de Postcodeloterij, Staatsloterij, Bankgiroloterij, of Krasloten, geeft behalve vreugde tegelijkertijd ook zorgen. En dat geldt ook indien via een erfenis een groot geldbedrag vrij komt. Geld maakt natuurlijk niet altijd gelukkig, maar armoede zeker niet. Wat de gemiddelde persoon met een onverwacht groot bedrag doet is reeds bekend.

Schaarste

Schaarste is onderdeel van ons bestaan. Zonder schaarste hadden we alles in overvloed, dus elk moment volop: gezondheid, seks, geluk, vrije tijd en vooral veel geld. Het eigenaardige is dat indien we dit alles inderdaad in overvloed tot onze beschikking zouden hebben, we er automatisch nog een ding in overvloed gratis bij kregen, namelijk verveling. Dat neemt niet weg dat bijna iedereen er van droomt de lotto of jackpot te winnen of een flink bedrag te erven.

Wat zou jij doen met een miljoen

Eerst worden de knagende gewetenskwesties opgelost: Als je plotseling een miljoen of meer tot je beschikking hebt, los je ongetwijfeld eerst je eventuele schulden af, schenk je je arme hardwerkende ouders een luxe cruise, en geef je aan je invalide tante een gehandicaptenauto. Wat je vervolgens met dat grote bedrag doet is ook al bekend, aangezien daar vaker onderzoek naar is gedaan:

Besteding loterijwinnaars

Eerst even de belastingconsequenties:
Over loterijprijzen wordt automatisch kansspelbelasting geheven door de overheid. Van het bedrag dat wordt uitgekeerd is de belasting dus reeds af. Daarom hoeft het prijzengeld niet te worden aangegeven bij de Inkomstenbelasting (box 1). Als het vermogen door de gewonnen prijs boven het drempelbedrag groeit, is wel vermogensbelasting (box 3) verschuldigd.

Top-5 bestedingsdoelen

Kinderen
Worden het eerste in de watten gelegd. Leningen worden kwijtgescholden, pretparken worden bezocht en als ze klein zijn worden ze compleet in nieuwe kleren gestoken.

De auto
Dat oude of kleine autootje wordt vaak zo snel mogelijk ingeruild voor een mooier comfortabeler model, van een recentere datum.

Vakantie
Eindelijk de verre reis van je dromen maken. Een vliegreis naar een verre bestemming of een luxe cruise. Meestal mogen er wel enkele familieleden mee.

Keuken
Hoewel je waarschijnlijk wel tevreden bent met je bestaande keuken is dit toch wel de kans om het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen en uiteraard vakkundig te laten installeren.

Badkamer
Hoewel wetenschappelijk bewezen is dat je uitsluitend een waterkraan nodig hebt om je lichaam te reinigen, kiezen prijswinnaars van loterijen vaak het summum aan luxe uit in hun nieuwe badkamer. Bubbelbad, compleet met alle apparatuur en de mooiste accessoires. Meestal heb je bij zon warmwaterverslindende badkamer ook een nieuwe CV-ketel nodig die voldoende warm water kan leveren.

Op de bank zetten of beleggen

Als het goed is hou je na al die uitgaven toch nog tenminste 500.000,- over. Misschien lukt het daarover via een depositorekening 0,5% rente bij een bank te krijgen. Van dat lage rentepercentage gaat (tot 2022) circa 1,2% naar de fiscus in verband met vermogensrendementsheffing, dus dat betekent 0,7% verlies. En bovendien verdampt het vermogen ook circa 2% vanwege de inflatie. Bij elkaar dus circa 2,7% verlies aan koopkracht per jaar op je spaarrekening. Spreid het kapitaal i.v.m. het garantiestelsel voor de zekerheid over meerdere banken. Beleggen kan voordeliger, maar vanzelfsprekend ook nadeliger uitpakken dan sparen; bovendien verandert de vermogensrendementsheffing over beleggingen m.i.v. 2022.

Sommigen kopen en verhuren vakantiewoningen, autogarages e.d. Wellicht geeft dit een beter rendement dan het geld op de bank zetten, maar het geeft evengoed ook zorgen.

Lees verder

© 2010 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingdienst & verlaag zo de belasting op spaargeldBelastingdienst & verlaag zo de belasting op spaargeldVerminder in 2023 en 2024 de belasting op sparen van geld en vermogen in box 3. De vermogensrendementsheffing is hoog en…
Vrijstelling vermogensrendementsheffingVrijstelling vermogensrendementsheffingIn het verleden hadden wij vermogensbelasting, maar na de invoering van de Wet Inkomstenbelasting 2001, is dat de vermog…
Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Belastingvrij groen sparen of groen beleggen? In 2020 en 2021 kunt u fiscaal gezien het beste omzien naar de mogelijkhei…
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…

Hoe betalen in ChinaHoe betalen in ChinaVoor een kort verblijf in China bestaan er verschillende manieren om aan geld te komen. Goede opties zijn altijd reische…
Wat is huurkoop en registratie huurkoop bij BKRWat is huurkoop en registratie huurkoop bij BKRHuurkoop kan beschouwd worden als een vorm van krediet. De bedoeling van huurkoop is dat de eigendom van het onderhavige…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.