Hoe betalen in China

Hoe betalen in China Voor een kort verblijf in China bestaan er verschillende manieren om aan geld te komen. Goede opties zijn altijd reischeques of contant geld (Euro's of Dollars). Ook kan men zonder problemen geld opnemen met de pinpas, mits die voorzien is van het Maestro-logo. En natuurlijk kan je in China ook betalen met de creditcard.

De Chinese munteenheid

In China betaalt men met RMB. RMB staat voor de Renminbi. RMB is de officiële naam, op straat hoor je meer de term "Yuan" of "Kuai". Tien Yuan is ongeveer vergelijkbaar met 1 euro. De naast volgende kleine eenheid van munt is de Jiao, gevolgd door de Fen. Aangezien tien Jiao gelijk is aan één Yuan, heeft men 100 Fen nodig om de waarde van één Yuan te krijgen.

Samengevat betekent dit: 1 Yuan = 10 Jiao = 100 Fen

Vroeger stond de Yuan in een vaste verhouding tot de Dollar: $ 1 = 8,28 Yuan. Inmiddels is de Chinese munt gekoppeld aan een pool van meerdere westerse valuta.

Bankbiljetten in China

Er zijn bankbiljetten in coupures van 100 RMB, 50 RMB, 20 RMB, 10 RMB en 5 RMB. Bovendien drukt de Chinese Nationale Bank ook biljetten voor kleine bedragen zoals 1, 2 en 5 Jiao, het equivalent van 1 of 2 eurocent.

Om vervalsingen tegen te gaan, die zich trouwens vrij vaak in China voordoen, introduceerde de Chinese Centrale Bank in 2005 nieuwe bankbiljetten die in uiterlijk weinig verschillen met de vorige. Maar ze zijn voorzien van extra beveiligingsfuncties zoals serienummers, watermerken en het Eurion-sterrenbeeld, samengesteld uit een aantal zeer kleine gekleurde cirkels, wat moet voorkomen dat de biljetten elektronisch worden gereproduceerd.

Banken en geld opnemen

Voor een kort verblijf in China bestaan er verschillende manieren om aan geld te komen. Goede opties zijn altijd travelercheques of contant geld (Euro's of Dollars), omdat zich vrijwel op elke hoek van de staat een bank bevindt waar je de cheques of je contant geld kan omwisselen. Ook in de grote hotels kunnen contant geld of reischeques worden ingewisseld tegen RMB. Betalen kan men niet met Euro's of Dollars; Geaccepteerd worden alleen RMB.

Geld opnemen met de pinpas

Maar men kan ook zonder problemen geld opnemen met de pinpas (pincode vereist). Men moet wel in het bezit zijn van een EC-kaart met Maestro-logo. Daarmee kan je bijvoorbeeld bij de Bank of China geld van een Nederlandse rekening afhalen. Bank of China heeft vele vestigingen in China en velen daarvan zijn zelfs op zondag geopend. De kosten per transactie bedragen 4,00. De limiet is echter 2500 RMB per uitbetaling.

Betalen met de creditcard

Natuurlijk kan in China ook met de creditcard worden betaald. Om met de creditcard te betalen volstaat een handtekening. Wie geld wil opnemen met zijn creditcard moet ook zijn PIN-code weten. Vaak wordt in China ook naar de pin gevraagd wanneer men betaalt met een creditcard. Maar als men aangeeft die niet te kennen, vormt dat meestal geen probleem en kan de betaling toch gewoon doorgaan.

Wie langere tijd in China verblijft wordt aangeraden om een lokale rekening te openen. Het openen van een rekening is gratis. Uiteraard dient u een paspoort te tonen en een minimum eerste inleg te storten.

Overmakingen uit Nederland vergen meestal 4 dagen. De transferkosten kunnen per bank verschillen.

Kosten van levensonderhoud in Shanghai

Zoals bij velen bekend is, zal van 1 mei tot 31 oktober 2010 in Shanghai de wereldtentoonstelling "Expo 2010" worden gehouden. Enige specifieke betaaltips voor een eventueel verblijf in die stad komen wellicht goed van pas.

Shanghai is een van de duurste steden in China, vooral als men er de westerse levensstandaard wil aanhouden. Wandel je door een van de vele winkelcentra dan zie je prijzen die je eerder zou verwachten in Nederland, soms zelfs duurder. Wie in de supermarkt westerse producten, zoals kaas of worst wil kopen, betaalt meer dan bij ons. Ook wie graag Italiaans of Frans wil eten, is al gauw 30 tot 40 per persoon kwijt. Bijzonder makkelijk wordt men zijn geld ook in café´s, bars en clubs kwijt. Vaak kost een klein bier al 30 RMB en cocktails kosten 120 RMB. Dan is menig cafeetje in Nederland goedkoper!

Maar het is ook mogelijk om goedkoop in Shanghai te leven. Wie graag eenvoudig Chinees eet, kan bij vele kraampjes en stalletjes langs de weg goed eten voor slechts 10 RMB. En wie afziet van westerse producten kan in een Chinese supermarkt zeer gunstig inkopen; Vooral fruit en groenten zijn er goedkoop!

In Shanghai is alles denkbaar. Men kan voor een knipbeurt al voor 20 RMB (bij veel lokale kappers) terecht, maar ook voor 1000 RMB (zoals bij Tony & Guy); Het hangt er volledig af wat je eigen wensen zijn.

Wie "low budget" reist en geen al te grote eisen stelt, kan gemakkelijk met US $ 20 per dag uitkomen (winkelen en Starbucks koffie even niet meegerekend).
© 2010 - 2022 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creditcard: kosten & renteCreditcard: kosten & renteDe creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Betalen in restaurants, in winkels of bij het bestellen van t…
Geld wisselen voor vakantie of reisGeld wisselen voor vakantie of reisAls je op reis gaat is het prettig dat je overal zonder problemen kunt betalen. Het hotel, het restaurant, maar ook souv…
Pinnen: Kosten betalen voor pinnen in EU-landen mag nietSteeds vaker moeten mensen die in andere landen binnen de EU geld pinnen daarvoor betalen. Zo berekent de Duitse Kreissp…
Reischeques gebruiken in het buitenlandReischeques gebruiken in het buitenlandWie voor langere tijd in het buitenland verblijft, kan uiteraard contant geld meenemen en het daar omwisselen. Maar het…

Schuldhulpverlening: zorgverzekeraar en belasting gaan voorSchuldhulpverlening: zorgverzekeraar en belasting gaan voorMensen die er zelf niet meer uit komen qua financiën kunnen een beroep doen op de schuldhulpverlening. Voor schuldhulpve…
Veel geld ineens door erfenis of loterij, ook een probleemVeel geld ineens door erfenis of loterij, ook een probleemAls loterijwinnaar een groot bedrag ontvangen van de Postcodeloterij, Staatsloterij, Bankgiroloterij, of Krasloten, geef…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-02-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.