Belastingdienst & verlaag zo de belasting op spaargeld

Belastingdienst & verlaag zo de belasting op spaargeld Verminder de belasting op sparen van geld en vermogen in box 3. De vermogensrendementsheffing is hoog en bovendien nog eens een dubbele heffing. Hoeveel belasting moet u betalen over spaargeld? U betaalt namelijk belasting over spaargeld waarover u al eens belasting betaald hebt. In Nederland heet deze vermogensbelasting de vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst veronderstelt dat u elk jaar een behoorlijk rendement maakt. Betaal in 2020 en 2021 niet meer belasting dan nodig is met de juiste aftrek.

Belastingdienst en de belastingheffing op sparen van geld

Sommige Nederlanders betalen veel belasting over hun spaargeld. Dat komt door de vermogensbelasting in Nederland die vermogensrendementsheffing heet. Deze heffing geldt voor box 3, waarin de inkomsten uit sparen en beleggen zijn ondergebracht. De fiscus veronderstelt dat u op uw vermogen in box 3 een fictief rendement behaalt en daar wil de Belastingdienst weer 30% hebben. Zo kan de heffing oplopen tot 1,6% van uw vermogen in box 3. Van een rente van bruto 1% houdt u dus na belasting maar -0,6% over (u gaat er op achteruit) en hier gaat ook de inflatie nog eens af gaat. Maar vaak is het rendement dat u behaalt nog veel lager.

De belasting op sparen en vermogen kan fors oplopen

U betaalt al inkomstenbelasting over uw inkomen, waardoor het netto inkomen een flink stuk lager is dan het bruto inkomen. Bovendien wordt uw vermogen fiscaal belast. Het vermogen dat met de vermogensbelasting wordt belast, is uw vermogen op de peildatum 1 januari van het belastingjaar.

Belastingvrij sparen 2020 en 2021

Er is wel een drempel. Wie in 2020 per persoon meer dan 30.846 euro aan vermogen heeft, betaalt over het meerdere vermogensbelasting. Het belastingtarief is progressief (bij lage vermogens een lager percentage dan bij grotere vermogens meer). Voor een echtpaar is dat 61.692 euro vrijstelling. Per minderjarig kind is er geen extra vrijstelling meer, dat vermogen wordt door de fiscus bij uw vermogen in box 3 opgeteld. In 2021 is de vrijstelling 50.000 euro per persoon, 100.000 euro voor een echtpaar.

Spaargeld de gevolgen van de vermogensrendementsheffing

De vermogensrendementsheffing gaat er vanuit dat u rendement maakt. Deze veronderstelling pakt niet altijd goed uitt, want bij slechte beurzen en een lage spaarrente halen mensen dit fictieve rendement van de fiscus niet. Ze betalen over wat ze niet hebben ontvangen. Wie als spaarder een maximaal rendement wil halen doet het volgende:
  • Hij zoekt een spaarbank die een maximale rente geeft.
  • Hij verhoogt de drempel van de belasting maximaal.

Wat valt in box 3 van de inkomstenbelasting?

Als vermogen in box 3 worden gezien:
  • Uw banktegoeden en spaargeld in Nederland en in het buitenland. Dit is exclusief uw spaarloonregeling en ander geld waarmee u op een geblokkeerde rekening spaart.
  • Uw tweede woning in Nederland en het buitenland.
  • Onroerend goed anders dan uw eigen woning. Uw eigen woning voor eigen gebruik valt in box 1 via de WOZ waarde, het eigenwoningforfait. Aftrekpost is de hypotheekrente.
  • De waarde van uw aandelen, obligaties en opties. Een aanmerkelijk belang van minimaal 5% valt in box 2 van de inkomstenbelasting.
  • Uw aandeel in het vermogen van de Vereniging van Eigenaren.

Verlaag de belasting op sparen en beleggen in box 3 van de inkomstenbelasting

Er zijn een aantal manieren om de belasting op sparen en beleggen te verlagen:
  • Trek een consumptieve lening af van uw vermogen in box 3, uw lening in de studiefinanciering of de financiering van een tweede woning. De drempel voor aftrek van schulden bedraagt in 2020 en 2021 € 3.100 per partner.
  • Maak gebruik van maatschappelijke beleggingen. Dat geeft u in 2020 en 2021 een extra heffingskorting van 0,7%.
  • Kies voor groene beleggingen, die kunnen een forse extra vrijstelling betekenen.

Conclusie Belastingdienst & verlaag zo de belasting op sparen van geld in 2020 en 2021

Wilt u geen vermogen verliezen dan moet uw vermogen jaarlijks met meer toenemen dan de som van de belasting van de vermogensrendementsheffing en de inflatie. Dat is niet eenvoudig, maar omdat velen beleggen toch te risicovol vinden is sparen tegen een hoge rente een goede keuze. Spreid altijd uw geld over meerdere banken en bekijk de mogelijkheden.

Lees verder

© 2008 - 2023 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermogensrendementsheffing ontwijkenVermogensrendementsheffing ontwijkenVermogensrendementsheffing is de belasting die over spaargeld moet worden betaald. Er is een aantal manieren om vermogen…
Belasting over spaargeld 2018Belasting over spaargeld 2018Moet je belasting betalen over je spaargeld? Het antwoord is helaas “ja”. De fiscus ziet de rente als een vorm van inkom…
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…
Belastingtips voor het eind van het jaarAan het eind van het jaar kunt u nog invloed uitoefenen op de hoogte van de belasting die u moet gaan betalen over het h…

Banken waarschuwen: een money mule, geldezel, wordt gepaktBanken waarschuwen: een money mule, geldezel, wordt gepaktWat is een geldezel voor een ezel? Pas op, er zijn allerlei personen en organisaties die hun eigen bankrekening niet wil…
Zorgtoeslag - wijzigingen en voorwaardenZorgtoeslag - wijzigingen en voorwaardenDe zorgtoeslag 2023 is een voorschot en gaat fors omhoog. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw inkomen, het ei…
Reacties

Adreg, 23-07-2012
Beste Zeemeeuw,
Door omstandigheden heb ik geen inkomen en ook geen uitkering gehad vanaf maart 2010 tot mei 2011 (vanaf mei 2011 ontving ik een bijstandsuitkering). Ik heb die tijd -met 2 kinderen- van mijn vermogen geleefd.
Nu moet ik alle huurtoeslag over 2010 terugbetalen. Kan ik op de een of andere wijze mijn vermogen over 2010 verminderen doordat ik in wezen een 'schuld aan mezelf' had? Met vriendelijke groet, Adreg Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Adreg,
Ook een schuld aan uzelf is vermogen. Een lening van een ander aan u kan wel een aftrekpost zijn in box 3 (vermogen) zijn. De drempel voor deze aftrekpost bedraagt in 2020 3.100 euro:

https://financieel.infonu.nl/belasting/120289-hoeveel-belastingvrij-vermogen-in-2018-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eef Janssens, 23-01-2012
Aangezien ik een voor mij redelijk vermogen (beetje land en een kleine vakantiewoning) in box 3 heb, maar in box 1 (zelfstandig inkomen is beperkt) een tekort, wilde ik vragen hoe het werkt als ik uit mijn box 3 ga 'leven/eten', verminderd dan mijn vermogen uit box 3, of wordt dit anders bekeken? Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste Eef Janssens,
Als u uit box 3 gaat eten vermindert uw vermogen in box 3. Als u vermogen omzet in bijvoorbeeld een lijfrente, gaat het geld uit box 3 en komt als lijfrente belast terug in box 1. Maar u zit begrijp ik niet op nog een aftrekpost in box 1 te wachten (aftrek premies bij pensioentekort).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Caroline, 19-12-2011
De vrijstelling van 56.420 euro voor de vermogensrendementsheffing via maatschappelijke beleggingen of cultuurfondsen, kan ik bij de belastingdienst niet vinden helaas. Overal is het 'nog' 55.476. En wat me nog steeds onduidelijk is: Is dat een maximum voor al die beleggingen of geldt dat bedrag per categorie. Dus mogelijk 2x dat bedrag. Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste Caroline,
Deze vrijstelling is het maximale per persoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jannyck, 10-12-2011
Volgens het ING magazine van december 2011 zou je over geld wat op, door de belastingdienst goedgekeurde groene of maatschappelijke spaarrekening staat een aanvullende heffingskorting van 1%, plus een aanvullende vrijstelling van 55.476 gelden Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste Jannyck,
Dat klopt. In 2020 is de extra vrijstelling in box 3 dan € 59.477 per persoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Siebe, 18-10-2009
Mijn vraag is het volgende;
Graag zou ik willen weten, of het veilig is
Om obligaties in groen te investeren bij de rabo bank, welke zoals zij zeiden meestal niet verhandeld worden
Mij is bekend dat dit niet onder de garantie regeling valt
Het risico is als de bank omvalt ik mijn geld kwijt ben
Hierdoor twijfel ik, om het wel of niet te doen
Want wie had nu gedacht dat de dsb bank om kon vallen
Graag uw mening en uitleg hier over? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Siebe,
Het is niet altijd verstandig om bij een bank te sparen in spaarvormen die niet onder het depositogarantiestelsel vallen. Maar sommige mensen kiezen daar toch voor, omdat ze genoeg geld hebben, extra risico niet erg vinden, blij zijn met het extra rendement of het goede doel. En dat maakt het weer een persoonlijke keuze.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.