Na overlijden uw gezin verzorgd achterlaten
Het overlijden van de partner is een zeer groot verlies voor de overgebleven partner en voor het gezin. Ook op het gebied van de financiën blijft er vaak een groot gat achter. Na overlijden krijgen gezinsleden niet alleen te maken met het grote gemis, maar ook door geld kan het gezin nog dieper in de zorgen komen.
Het gezinsleven van tegenwoordig is gebaseerd op een hoger inkomen in vergelijking met tientallen jaren geleden. Ouders werken nu beide en het bestedingspatroon is daar ook op afgestemd. Veel hypotheken kunnen niet meer door één inkomen gedragen worden. In het geval beide partners een inkomen houden is er geen probleem, maar bij overlijden van één van beide is het gezin financieel niet meer draaiende te houden. Vaak vergeten gezinnen om voorzieningen te treffen om vermogen vrij te laten vallen na het overlijden van een partner. De overheidsvoorzieningen worden steeds beperkter. U moet aan eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een nabestaandenuitkering.
Welke maatregelen kunt u treffen?
Bij goede gezondheid is het belangrijk om na te denken over de situatie bij ziekte of dood. Op het moment dat één van de partners te maken krijgt met een ernstige ziekte, zijn er geen mogelijkheden meer om nog voorzieningen te treffen in de vorm van verzekeringen. Vooral voor gezinnen met jonge gezinnen is het zeer belangrijk om ook te beschikken over enige kapitaal om ook na overlijden het gezin financieel bij te staan. U kunt voorzieningen het beste treffen in de vorm van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekeringen zijn relatief goedkoop en kunnen hierdoor een goed vangnet vormen. Ook is er in veel pensioenregelingen bij de werkgever een vorm van nabestaanden uitkering in het geval van het overlijden van de werknemer.
Wie heeft er recht op een uitkering uit de Algemene Nabestaanden Wet (ANW)
De ANW is een voorziening waar alle Nederlanders recht op hebben onder bepaalde voorwaarden. De hoogte van de uitkering is een percentage van het minimumloon en is ook nog afhankelijk van een aantal voorwaarden. In het geval u voldoet aan één of meerdere van de drie volgende voorwaarden, hebt u recht op een ANW uitkering:
- De partner van de overledene is geboren vóór 1 januari 1950
- De partner is voor minimaal 45 procent arbeidsongeschikt
- De partner verzorgt een kind tot 18 jaar
Indien u niet aan één deze voorwaarden voldoet, krijgt u geen ANW uitkering. De mogelijkheid bestaat dan nog dat de pensioenregeling van de overledene in een nabestaandenuitkering voorziet. Overgebleven partners van 65 jaar en ouder ontvangen geen ANW uitkering meer, maar een AOW uitkering.
Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering
Veel mensen denken dat ze geen aanvullende voorzieningen hoeven te treffen omdat er een overlijdensrisicoverzekering in de hypotheek zit. Vaak is dit slechts gedeeltelijk waar. Om een hypotheek goedkoop te houden worden deze in veel gevallen gedeeltelijk aflossingsvrij gehouden. Over dit deel van de hypotheek betaalt u uitsluitend hypotheekrente en geen aflossing. Ook wordt er over dit deel standaard geen overlijdensrisicoverzekering gesloten, waardoor dit deel van de hypotheek blijft bestaan na overlijden. Daarnaast blijkt dat gezinnen het financieel moeilijk blijven houden, ondanks dat de hypotheek grotendeels is afbetaald. De overleden partner verdiende namelijk meestal meer dan het maandelijks verschuldigde hypotheekbedrag en het gezin krijgt na het overlijden te maken met extra kosten. De achtergebleven partner met jonge kinderen moet mogelijk zorgen voor extra kinderopvang en eventueel huishoudelijk hulp om het geheel draaiende te houden.
Hoe hoog moet het verzekerd bedrag zijn voor een overlijdensverzekering?
Dit is zeer moeilijk om te bepalen. U zou een schatting moeten maken van het maandelijkse bedrag dat minimaal nodig is voor het gezin. Een overlijdensverzekering keert een bedrag in één keer uit, dus u moet het bedrag herberekenen naar één bedrag. Tot de kinderen volwassen zijn, moet u uitgaan van hoge kosten voor levensonderhoud. Ook de eventuele studie gaat u als ouder jaarlijks duizenden euro’s per kind kosten.