Faillissement bank: spaarder krijgt sneller zijn geld terug

Faillissement bank: spaarder krijgt sneller zijn geld terug Sneller uw geld terug in 2023 als een bank failliet gaat? De Europese Commissie wil, dat als een bank in betalingsproblemen komt of in een faillissement verwikkeld raakt, de spaarder veel sneller zijn geld terug krijgt. We hebben de garantieregeling van de Nederlandse Bank, maar een afwikkeling kan vele maanden duren. Hoe veilig is uw geld nu echt bij een bank? We weten immers maar al te goed dat een bank ook failliet kan gaan.

Depositogarantiestelsel als garantie op spaargeld

Gelukkig hebben particulieren en kleine ondernemingen, die sparen bij een bank met een Nederlandse bankvergunning, het depositogarantiestelsel als vangnet. Maar dit vangnet geldt niet voor andere spaarders, zoals overheden en waterschappen. Daar staat tegenover dat deze overheden, niet particulieren, eenvoudig toegang tot banken als:
  • De Bank Nederlandse Gemeenten;
  • De Nederlandse Waterschapsbank;
  • Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Allemaal zeer solide banken met een triple A rating: AAA, waar particulieren op hun beurt niet terecht kunnen.

Spaarbank. Nederlandse bank of een buitenlandse bank?

Sparen bij een spaarbank in Nederland is relatief veilig, tot maximaal 100.000 euro per spaarder en per instelling is gegarandeerd. Wie grotere bedragen spaart, doet er dus goed aan om zijn geld te spreiden. Maar dat moet weer niet zo ver gaan dat u kiest voor een spaarbank met een hoge rente maar zonder onvoldoende garantie. Bekijk bij een buitenlandse bank altijd onder welk depositogarantiestelsel die bank valt. Veiligheid voor alles. Gelukkig is in ons land veilig sparen goed mogelijk en is er een relatief goed vangnet voor spaargeld en vermogen.

Spaarbank kan failliet gaan

Als een bank die onder het depositogarantiestelsel valt failliet gaat, is er werk aan de winkel. Vele formulieren moeten worden ingevuld om de claims kenbaar te maken. Een curator wordt aangesteld om te bepalen hoeveel geld er nog uit de failliete boedel gehaald kan worden, en zo verder. De afwikkeling bij de DSB bank bijvoorbeeld duurt al jaren. Bij Van der Hoop Bankiers, kregen de spaarders die meer dan de gegarandeerde bedragen bij de bank hadden gestald, een belangrijk deel van hun geld terug omdat er genoeg waarde in de boedel van de bank zat. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, wie meer dan 100.000 bij dezelfde bank heeft staan, kan dan ook veel geld kwijtraken.

Uitbetaling depositogarantiestelsel

Dan de administratieve afhandeling. Voor de bedragen die onder het depositogarantiestelsel vallen, geldt in beginsel een termijn van uitbetaling van drie maanden. Maar De Nederlandse Bank mag van deze termijn afwijken. De gegarandeerde bedragen krijgt u snel terug, het meerdere aan het spaargeld kunt u een hele poos kwijt zijn. Dat terwijl tegenwoordig een rekening wel zo is geopend, een spaarder een bedrag zo heeft overgeboekt en zeker niet iedereen bij deze risico's stil staat.

Europese Commissie

De Europese Commissie wil, dat spaarders zo mogelijk binnen enkele dagen hun geld terug krijgen. Dat is niet alleen goed nieuws voor de spaarder, maar ook een middel om de destabiliserende werking van een bankroet van een bank op het systeem, verder te verminderen. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is het nu al zo, dat een uitbetaling binnen 48 uur gebruikelijk is. Inmiddels hebben wel alle EU lidstaten hun garantie bedragen naar 100.000 euro verhoogd.

Slot

In een periode van economische voorspoed, zou men kunnen vergeten dat een bank failliet kan gaan en dat uw spaargeld in gevaar kan zijn.Ten onrechte, het spreiden van spaargeld blijft verstandig (niet alles in één mandje stoppen dus). Alleen wie zich verder aan de gegarandeerde bedragen houdt van een bank, hoeft zich over zijn spaargeld niet heel veel zorgen te maken.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Zodra een bank in 2023 of 2024 failliet gaat, zijn er niet alleen gevolgen voor uw spaargeld. De gevolgen van een failli…
Veilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen kan ook goed bij een buitenlandse bank. U kunt een spaarrekening openen in het buitenland, denk bijvoorbee…
Is uw spaargeld wel gegarandeerd bij bankroet bank?Is uw spaargeld wel gegarandeerd bij bankroet bank?Gaat een bank bankroet, wat betekent dat dan voor uw spaargeld en vermogen? Uw spaargeld is niet altijd veilig bij de ba…
Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Depositogarantiestelsel, wat gaat er gebeuren met de spaargarantie in 2020? Het depositogarantiestelsel regelt de spaarg…

Lekker leven is niet goedkoopLekker leven is niet goedkoopDit lijkt zo loze kreet, maar als je het goed bekijkt is lekker leven niet goedkoop. Bij “lekker” leven hebben we het ni…
De financiële crisis in IJslandnieuws uitgelichtDe financiële crisis in IJslandTussen 2008 en 2012 maakte IJsland een grote financiële crisis door die ook zijn uitwerking had op andere landen. Klante…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-06-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.