Ria, 03-12-2020
Het huis heb ik in 2011 gekocht en staat op mijn naam. In 2016 getrouwd in gemeenschap van goederen (dom dom). Nu recent gescheiden en in het convenant vastgelegd dat mijn ex afziet van huis en hypotheek. Volgend overheid.nl staat het huis nog steeds op mijn naam. Nu wel of niet een akte van verdeling nodig? Het is een beetje vaag.
Reactie infoteur, 06-12-2020
Beste Ria,
Als in het convenant zwart op wit (met handtekeningen, plaats en datum) staat dat de woning uw woning blijft is er niet per se een akte van verdeling nodig. Er is immers geen overdracht. Maar de bank kan wel om een akte vragen om uw ex te kunnen ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheekakte (voor zo ver daarvan sprake was). Overleg dus ook met uw notaris.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nathalie, 04-03-2020
Net als bij de aankoop van je woning wordt met een akte van verdeling ook een notariële akte opgemaakt, waarbij de notaris volgens bepaalde voorschriften de eigendomsrechten van partijen controleert en vervolgens in de akte beschrijft aan wie de woning wordt toebedeeld. Wat zijn dit precies voor voorschriften?
Reactie infoteur, 08-03-2020
Beste Nathalie,
Een notaris moet bijvoorbeeld standaard de identiteit van personen nagaan en bij het Kadaster controleren van wie de woning is.De notaris zal ook een kopie van de koopakte vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ton, 22-03-2019
Beste, mijn partner en ik wonen op dit moment nog apart maar hebben de goedkeuring van de bank om samen een hypotheek te nemen zodat we het huis kunnen kopen wat nu nog eigendom van haar en haar ex-partner is.
Voordat we dus de hypotheekakte kunnen laten opmaken, zal dus eerst het huis verdeeld moeten worden d.m.v. een akte van verdeling.
Maar de hypotheek komt op beider naam te staan en zijn dan ook vanzelfsprekend allebei hoofdelijk aansprakelijk.
We zijn ook van plan om op termijn onder huwelijkse voorwaarden te gaan trouwen.
Wat zijn nu de stappen die genomen dienen te worden en in welke volgorde?
Bedankt alvast voor uw reactie
Reactie infoteur, 31-01-2020
Beste Ton,
In de akte van verdeling komt de verdeling van het eigendom van de woning en de erop rustende oude hypotheek. Bovendien wilt u (vooraf) zeker zijn dat de ex zijn deel wil verkopen, tegen welke prijs en wat er met zijn hypotheekdeel gaat gebeuren. Vervolgens is duidelijk hoeveel hypotheek er nodig is hoeveel hypotheek er in totaal nodig is om het geheel rond te maken.
Complicerend kan zijn wanneer er verschillende banken in het spel zijn. Fiscaal moet er ook naar de aftrekbaarheid van de hypotheekrente worden gekeken. Voorts, komt er een nieuwe hypotheek op beide namen die ook de helft van de oude vervangt, of komt er een aanvullende hypotheek om de deal rond te maken? Wordt uw partner dan voor 3/4 eigenaar van de woning of voor de helft?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
S. van de Baan, 06-11-2016
Mijn ex-man en ik hebben bij de scheiding een akte van verdeling laten opstellen.
Daarbij zijn we overeengekomen dat mijn man in het huis kon blijven wonen, maar als de woning verkocht zou worden, ik de helft van de opbrengst, minus de nog resteerde hypotheek die mijn ex-man heeft betaald, van de opbrengst na verkoop zou krijgen.
Mijn man heeft tot zijn dood in het huis gewoond en is nu 5 mnd geleden overleden.
Hij heeft 2 zonen, erfgenamen uit een vroeger huwelijk en die hebben nu, nadat bleek dat ik als belanghebbende nog een vordering heb, eerst het huis te koop gezet, maar nadat zij op de hoogte waren gebracht van de akte van verdeling, hebben zij de koop weer ingetrokken.
Hoe kan ik mijn recht nu halen?
Ik had de woning gekocht en mijn geld er in geïnvesteerd. Mijn ex-man kwam pas later bij mij wonen.
De akte is van 1999. Die zou pas niet meer gelden bij mijn overlijden.
Ik ben nu 73 jaar en zou nog graag een wat zorgelozer dag willen hebben van de opbrengst van het huis.
Kunnen de erven gewoon blijven wachten tot ik overlijd? Of kan ik zelf stappen ondernemen?
Welk recht heeft nu een akte van verdeling als hij toch niet uitgevoerd kan worden?
Graag uw reactie aub
Mer vriendelijke groet
S. van de Baan
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste S. van de Baan,
De akte van verdeling geldt nog steeds en uw bent nog steeds mede-eigenaar van de woning. In de akte is afgesproken dat uw man in de woning mocht wonen en dit recht gaat niet automatisch over op anderen. Als de erfgenamen niet aan een verkoop meewerken, kunt u een kort geding aanspannen en de woning te gelde maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marjolijn Du Jour, 22-06-2016
Geachte dames, heren,
Uw site is een bron van kennis voor mij. Ik kon zo gauw echter niet het antwoord vinden op de volgende vraag: In de aanhef van een akte van scheiding en deling staat het woord 'Overschrijving' met een datum van een dag na het passeren van de akte. Zou u me a.u.b. de betekenis van dit woord in dit verband kunnen uitleggen, of me willen verwijzen naar de plaats, waar ik dit gegeven kan vinden? Bij voorbaat dank ik u voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Marjolijn du Jour
Reactie infoteur, 05-07-2020
Geachte Marjolijn Du Jour,
Ik zou de context moeten zien, maar gaat het misschien om de overschrijving op iemands naam van onroerend goed?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw