Belasting betalen over neveninkomsten
Mensen die beschikken over inkomsten uit andere werkzaamheden dan hun reguliere baan, moeten ook over de neveninkomsten belasting betalen. Verhoudingsgewijs moet over extra inkomsten meer belasting betaald worden. Op het niet opgeven van neveninkomsten staat een boete en ze kunnen over meerdere jaren belastingheffing gaan incasseren.Een metselaar die naast zijn werk ook nog in zijn vrije uurtjes als particulier metselklusjes aanneemt, of een administratief medewerker die ’s avonds bijverdient als sportinstructeur. Alle belastingplichtigen zijn verplicht om hun extra inkomsten aan de Belastingdienst op te geven. Diegenen die dit niet doen, riskeren een naheffing door de Belastingdienst en nog een extra boete die kan oplopen tot 100 procent van de verschuldigde bedrag aan belastingen. Doordat alle heffingskortingen al verwerkt zijn in uw reguliere baan zal het extra verdiende geld zwaar belast worden.
Hoeveel belasting moet ik gaan betalen over mijn neveninkomsten?
De hoogte van de belastingheffing is afhankelijk van de hoogte van het salaris van uw reguliere baan. In Nederland kennen wij een progressief belastingstelsel. Over hogere inkomsten wordt meer belasting geheven. De belastingheffing kan oplopen tot maximaal 52 procent over het verdiende bedrag. De neveninkomsten worden als het ware bij uw inkomen opgeteld en achteraf alsnog belasting over geheven. De kosten die u hebt moeten maken om uw neveninkomsten te genereren, mag u weer aftrekken van de inkomsten. U doet er verstandig aan om dit te overleggen met de Belastingdienst voordat u het gaat indienen.Overige gevolgen van het extra inkomen
Het ontvangen en opgeven van extra inkomsten kan meer gevolgen hebben dan alleen de extra belastingheffing. Indien u recht hebt op zorgtoeslag en/of huurtoeslag loopt u het risico om dit te verliezen. Voor deze toeslagen kijkt de fiscus namelijk naar uw volledige inkomen. Een verhoging van het inkomen kan tot gevolg hebben dat u recht hebt op minder geld uit de toeslagen. Indien dit het geval is, krijgt u bij de aangifte over het betreffende belastingjaar een aanslag om teveel betaalde toeslagen terug te betalen.Kunnen neveninkomsten wel uit?
De belastingdruk kan hoog zijn, maar u houdt er geld aan over. Door de belastingheffing en door het feit dat u bepaalde toeslagen mis kunt lopen kan het zijn dat u voor een laag netto bedrag uw neveninkomsten verricht.Hoe komt de Belastingdienst er achter dat ik neveninkomsten heb?
Doordat particulieren en bedrijven aangifte moeten doen, heeft de Belastingdienst inzicht in de financiën en boekhouding van iedereen in Nederland. Bedrijven die mensen gaan uitkeren in verband met verrichte diensten zullen ook de Belastingdienst hiervan op de hoogte stellen. Deze kosten kunnen zij namelijk weer van de winst aftrekken. De ontvangers van dit geld zijn hierdoor eenvoudig te traceren door te achterhalen van wie de rekening is waar het geld op gestort is. Particulieren die andere particulieren inschakelen en hiervoor betalen ligt een stuk lastiger. De betalende particulieren gaan de uitbetaling niet opgeven bij de Belastingdienst. Toch is ook in deze gevallen de ontvanger verplicht om de inkomsten bij de belastingaangifte op te geven.Onkostenvergoedingen en belastingheffing
Over uitbetaalde onkostenvergoedingen wordt geen loonbelasting geheven. Zoals de naam al aangeeft zijn dit uitbetalingen om bepaalde kosten te dekken. Uiteraard geldt wel de voorwaarde dat de kosten ook daadwerkelijk gemaakt zijn.Zie ook:
Voorlopige teruggaaf, de meest gestelde vragen
Belastingtips voor het eind van het jaar