Hoe word je een succesvolle cryptobelegger?

Hoe word je een succesvolle cryptobelegger? Eind 2017 konden cryptomunten zich verheugen in een enorme toename van het aantal nieuwe beleggers. De instroom van hun fiatgeld (traditionele munten zoals euro en dollar) leidde tot een enorme bloei voor de altcoins. Dat blies hun waarde op. Mensen maakten snel en gemakkelijk astronomische winsten door simpelweg te gokken op de meest exotische symbolen op een of andere beurs. En een markt die dit gedrag van beleggers rijkelijk beloonde. Steeds meer mensen geven hoog op over het feit dat ze met een klein bedrag hengelden naar een of andere coin die ze niet eens hadden onderzocht. Triomfantelijk gaven ze aan dat ze drie maal zoveel maakten op hun investering van pakweg € 500,-. Maar men moet zich altijd afvragen hoelang dit type beleggingsstijl zal standhouden. Het gevaar is altijd aanwezig dat het zal leiden tot verlies van winsten die men eerder heeft gemaakt. Gelukkig bestaat er wel een aantal adviezen om dat te voorkomen.

Simpele maar belangrijke adviezen voor de cryptobelegger

Beleggers moeten zich realiseren dat de spectaculaire stijgingen zoals we die van 2013 tot pakweg 2018 hebben gekend, waarschijnlijk niet blijven voortduren. Wie anno 2018 een cryptomunt van € 1,- koopt, moet er niet op rekenen daarmee nog een rendement van 500% te behalen. Dat zou een enorme hoeveelheid aan nieuwe liquiditeiten vergen. Dat betekent overigens niet dat je de boot "gemist" hebt. Het betekent wel dat je in de crypto-handel bedachtzamer te werk moet gaan. Om een belegging in cryptomunten winstgevend te houden onderstaand een 10-tal simpele adviezen die je tot een succesvolle crypto-belegger maken.

Speel alleen verder met de winst

Gebruik niet meer dan 5 tot 10% van je beleggingskapitaal voor cryptocurrency. En beleg alleen wat je voor langere termijn kan missen. Wees voorbereid op een grote correctie die er ongetwijfeld komen zal. Houd rekening met verliezen tot pakweg 80% van je portfolio-waarde in geval van zo’n crash. In dat geval rest je niets anders dan achterover te leunen en langzaam te herstellen. Advies: als je eenmaal je winst verdubbeld hebt, haal dan je start-inleg eruit, en speel alleen met winst verder.

Jaag geen ‘pump and dump’ na

Koop nooit bij een snelle opwaartse beweging in een candelestickchart als je niet kunt achterhalen waarom dit gebeurde. Reden is waarschijnlijk een zogenaamde ‘pump and dump’ (P&D). Dat verwijst naar een vorm van handelsmanipulatie waarbij mensen zich organiseren om een opdrijving van de prijs te bewerkstelligen. Dat doen ze door gecoördineerde aankoop van een currency. Vervolgens wachten ze tot anderen met enige vertraging binnenkomen en de prijs verder verhogen. Is een vooraf bepaald prijsniveau behaald dan stapt men weer massaal uit en blijven die anderen met waardeloze munten zitten. Op reguliere aandelenmarkten is dit illegaal. Maar omdat cryptomarkten nu eenmaal niet gereguleerd zijn, vieren dergelijke strategiën daar hoogtij. Er bestaan veel P&D-groepen die grotendeels zijn georganiseerd op legitieme chatdiensten als Discord.

Zoek geen gewin op korte termijn

Pump and dump-groepen zijn gestructureerd in lagen waarbij de bovenste niveaus eerder een signaal krijgen dan de onderste niveaus. En tegen de tijd dat de onderste niveaus het signaal ontvangen, is het in de regel al te laat. Dus tenzij je geld betaalt aan leden uit het hoogste niveau of een goed contact hebt met de admins, is deelname aan dergelijke P&D-groepen niet rendabel. Ze zijn slecht voor de markt als geheel en ze jagen op diegenen die op zoek zijn naar gewin op korte termijn.

Aanhouden geeft meer rendement dan daytrading

Je zult merken dat de meeste mensen die bedragen van zes of meer cijfers in crypto hebben verdiend, dat hebben gedaan door het vasthouden gedurende langere termijn. Maar weinigen worden rijk met daytrading (daghandel). Houd je munten dus voor langere tijd aan. In de crypto-wereld bestaat er zelfs een specifieke term voor: HODL (Hold On for Dear Life). De aanhangers van deze theorie menen dat dipjes van tijdelijke aard zijn. De aanhouder wint altijd.

Neem de tijd en onderzoek waarin je je geld steekt

Het kan niet genoeg worden benadrukt, je koopt een munt met je zuurverdiende geld. Het moet daarom wel iets opbrengen. Begin met het lezen van de whitepaper die op de hoofdsite van de coin staat. Je kunt veel bedrog voorkomen door simpelweg de kritische vraag te stellen: "Waarom heeft deze munt bestaansrecht?"
  • probeert die simpelweg het blockchainprincipe toe te passen op iets waaraan geen behoefte is;
  • of is er wellicht een tekortkoming in enige transactie-afwikkeling die de unieke eigenschappen van de blockchaintechnologie kunnen oplossen?

Ontwerpers van luxe designartikelen bijvoorbeeld, hebben een probleem met namaakgoederen die de toeleveringsketen binnenraken. Gebruik van de blockchaintechnologie voor het volgen van luxe designartikelen in die keten, kan de authenticiteit van een item garanderen. Daarentegen lijkt het zinloos om de blockchaintechnologie in de tandheelkunde te pushen voor het vullen van gaatjes.

Checklist voor de beoordeling van cryptomunten

Je kunt voor elke crypto-munt een eenvoudige checklist maken en de vragen daarvan beantwoorden bij elke munt die je beoordeelt:
  • wat is het probleem in transactie-inefficiëntie die de munt beoogt op te lossen?
  • wie maken deel uit van het ontwikkelteam?
  • wat is hun staat van dienst?
  • hoe wordt het concept gefinancierd?
  • bestaat er een vorm van dividendstructuur, een winstdelingsplan?
  • hoeveel munten worden er uitgegeven en hoe is men georganiseerd?
  • wie is hun concurrent en hoe groot is de markt waarop ze zich richten?
  • hoe willen ze die doelmarkt bereiken?
  • wat is hun marketingplan?

Leer gevoelens van ‘FOMO’ bij jezelf te herkennen

Heb je ooit de behoefte gehad om op een ​​snel rijdende trein te springen omdat je een nieuwe ontwikkeling niet wilde missen? Roep jezelf een halt toe als dit gevoel bij je ontstaat. Het wordt ‘FOMO’ genoemd: "Fear of missing out". Het overkomt ieder van ons en het leidt tot emotioneel beleggen en ondoordachte aan- en verkopen.

Erken dat ook veel mensen geld verliezen

Er is in de cryptohandel bij tijd en wijle (2017 bijvoorbeeld) sprake van uitzinnige euforie. Mensen die snel grote winsten maakten en dat naar al hun vrienden op sociale media ventileerden. Dat leidt tot de misvatting dat het handelen in cryptogeld een onfeilbare manier is om geld te verdienen. Wat men vergeet, is dat degenen die geld verliezen zich daarover in stilzwijgen hullen en hun falen niet aan de grote klok hangen.
© 2018 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is daytrading? De voor- en nadelenDaytraden is een speciale vorm van beleggen. Anders dan bij gewoon beleggen, is deze vorm niet gericht op de lange termi…
Vijf redenen om niet te gaan beleggenVijf redenen om niet te gaan beleggenDoor te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren.…
Blockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain is een technologie die vooral bekend is van de digitale valuta Bitcoin. Met blockchain is het mogelijk om dig…
Belasting betalen over geld dat u niet hebtBelasting betalen over geld dat u niet hebtZodra u vermogen bezit boven de vrijstelling, betaalt u jaarlijks vermogensrendementsheffing over uw spaargelden en ande…

Videochatten met de bank voor identificatie & adviesgesprekVideochatten met de bank voor identificatie & adviesgesprekBanken hebben hun kantorennetwerk na de eeuwwisseling steeds meer uitgedund. Een groot deel van de Nederlandse bankklant…
Langstlevende maakt kindsdeel erfenis opLangstlevende maakt kindsdeel erfenis opDe langstlevende partner heeft in veel gevallen recht op de totale erfenis. Het kindsdeel van de kinderen is op zijn vro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MichaelWuensch, Pixabay
  • http://www.lc.nl/extra/Wat-u-moet-weten-over-bitcoin-en-blockchain-22836767.html
  • https://www.lc.nl/economie/Meer-dan-snel-geld-dit-is-de-ideologie-achter-bitcoin-22837377.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.