Vijf redenen om niet te gaan beleggen

Vijf redenen om niet te gaan beleggen Door te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren. Beter een laag rendement dan een negatief rendement. Geld dat u niet nodig hebt om te besteden, gaat u reserveren voor slechtere tijden of voor investeringen in de toekomst. Uiteraard wenst u een zo hoog mogelijk rendement op uw vermogen, maar hoog rendement betekent ook risico’s lopen. U kunt het geld op een spaarrekening zetten, maar u krijgt slechts een spaarrente van een paar procent. Door te gaan beleggen, maakt u kans op hoge rendementen. Doordat niemand in de toekomst kan kijken, weet niemand hoe bijvoorbeeld de AEX zich gaat ontwikkelen de komende maanden of jaren. In dit artikel treft u vijf redenen aan waarom u niet moet gaan beleggen.

Redenen om niet te beleggen – kans op een negatief rendement

Op een spaarrekening krijgt u mogelijk een laag rendement, maar u krijgt in ieder geval geen negatief rendement. De waarde van uw beleggingen kunnen hard gaan stijgen, maar ze kunnen ook hard gaan zakken. Na een forse daling, moet u vervolgens weer hoge rendementen ontvangen om uw eigen investering er weer uit te krijgen.

Redenen om niet te beleggen – geld slechts een korte periode kunnen missen

Historisch gezien kunt u beter beleggen in aandelen dan uw geld op een spaarrekening zetten. Toch kunt u niet stellen dat beleggen de beste optie is. In het geval de aandelenkoersen gaan zakken, zal dit negatief rendement in de toekomst mogelijk weer goed worden gemaakt, maar daar moet u wel van kunnen profiteren. Indien u op korte termijn weer over het geld moet kunnen beschikken, moet u kiezen voor een spaarrekening of eventueel een deposito met een looptijd van een paar jaren.

Redenen om niet te beleggen – te afhankelijk van de economische omstandigheden

Iedereen loopt beleggingsrisico’s. Dit kan in de vorm van een beleggingshypotheek, een beleggingsverzekering, of in de vorm van uw pensioen. Uw pensioenfonds gaat het geld dat ze binnen krijgen namelijk ook beleggen om te kunnen voldoen aan de toekomstige verplichtingen. Door ook nog spaargeld te gaan beleggen, verhoogd u voor uzelf het risico.

Redenen om niet te beleggen – voorkomen van stress

Voordat u gaat beleggen, moet u voor uzelf nagaan in hoeverre u last van zult hebben als de waarde steeds verder zakt. Bij het beleggen van grote bedragen, kunnen dalende koersen de nodige spanningen opleveren. U moet er niet van wakker gaan liggen als u bijvoorbeeld tien tot twintig procent van de waarde van uw beleggingen gaat verliezen.

Redenen om niet te beleggen – onvoldoende kennis van zaken

Bij het beleggen moet u wel goed op de hoogte zijn van de risico’s van uw handelingen. Zonder dat u het beseft kunt u bijvoorbeeld verplichtingen op u nemen waar u financieel niet aan kunt voldoen. U kunt ook onbewust in grotere risico’s storten dan dat u vooraf beseft. Zorg dat u professioneel advies inwint voordat u stappen gaat ondernemen. U doet er waarschijnlijk verstandig aan om als niet-deskundige niet in aandelen te stappen, maar om te gaan beleggen in beleggingsfondsen. Uw bank kan u hier meer over vertellen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…

Waarom beleggen in aandelen?Waarom beleggen in aandelen?Beleggen in aandelen op de effectenbeurs doet u ook in 2021 en 2022 om een hoog rendement te halen op uw vermogen. U kie…
Beleggen in vastgoed: Voordelen van onroerend goed beleggenHoewel de huizenprijzen dalen, of eigenlijk juist daarom, is beleggen in vastgoed of onroerend goed nu extra interessant…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.