Blockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelen
Blockchain is een technologie die vooral bekend is van de digitale valuta Bitcoin. Met blockchain is het mogelijk om digitale informatie gedecentraliseerd op te slaan. Ook is het mogelijk om transacties te doen zonder een derde partij. Naast Bitcoin zijn er nog veel verschillende toepassingen van blockchain. Het kan worden gebruik voor onder andere digitale handtekeningen, cloud-opslag en stemmen. Doordat informatie door blockchain wereldwijd, gedecentraliseerd wordt opgeslagen is blockchain een extra stap in de al bestaande trend van globalisatie. Blockchain is anno 2019 een veelbesproken technologie. Blockchain heeft voordelen en nadelen voor de gebruiker.
Traditionele transacties
Traditioneel worden veel transacties gedaan door derde partijen. Een voorbeeld hiervan zijn geldtransacties. Alle transacties gaan via banken. Hierdoor vertrouwt iedereen erop dat als ze geld online versturen de transactie legitiem is. De banken registreren alle transacties in hun administratie. Hierdoor verzekeren ze dat het allemaal eerlijk gebeurt. Anno 2018 worden er dagelijks miljoenen transacties gedaan via veel verschillende banken. Het uitvoeren van deze enorme hoeveelheid transacties kost erg veel geld.
Naast geld wordt er digitaal ook allerlei andere informatie opgeslagen, bijvoorbeeld contracten. Al deze informatie wordt in boekhoudingen opgeslagen. Deze boekhoudingen zijn echter vaak in het bezit van bijvoorbeeld een bedrijf. Hierdoor is de informatie besloten en niet inzichtelijk voor iedereen. Het bedrijf ziet er op toe dat alle contracten legitiem zijn, maar dit is echter niet te controleren door anderen.
Wat is blockchaintechnologie?
Blockchaintechnologie is in 2008 ontstaan. Op dat moment werd de digitale valuta Bitcoin bedacht. Bij blockchain wordt digitale informatie door middel van wiskunde beveiligd. De gegevens worden opgeslagen in een netwerk van persoonlijke computers in plaats van op één centrale plaats. Dit hoeft niet per se valuta ze zijn, maar het kunnen bijvoorbeeld ook contracten of digitale handtekeningen zijn. Alle informatie die wordt opgeslagen door middel van blockchain wordt in een digitaal grootboek opgeslagen.
Digitaal grootboek
Alle gegevens die worden opgeslagen door middel van blockchain komen in een digitaal grootboek. De transacties zijn publiek en vrij toegankelijk voor iedereen die blockchain gebruikt. Alle transacties in het blockchainnetwerk worden door de gebruikers gecontroleerd. Duizenden zogenaamde 'nodes' zijn het er dus over eens dat de bepaalde transactie heeft plaatsgevonden. Als er een transactie wordt gedaan die niet legitiem is, wordt de transactie niet geaccepteerd en dus niet in het netwerk opgenomen.
Bitcoins
Bitcoin was het eerste grote voorbeeld van wat er mogelijk is met blockchaintechnologie. Bitcoin werd in 2008 een succes. Bitcoins zijn wereldwijd eenvoudig te gebruiken omdat er alleen een internetverbinding nodig is om de veilige transacties te doen. Geld kan bijvoorbeeld toch gestuurd worden naar landen waar banken geen vestigingen hebben omdat de blockchain de transacties beveiligt. Anno 2018 accepteren honderdduizenden ondernemingen Bitcoin als legitiem betaalmiddel. Transacties naar het buitenland via traditionele kanalen duren vaak een aantal dagen. Bij Bitcoin worden deze transacties door middel van het internet enorm snel en veilig gedaan.
Globalisatie met blockchain
Anno 2019 is globalisatie een erg belangrijke trend. Internationaal wordt er steeds meer gehandeld en er worden steeds meer gegevens digitaal verstuurd. Zo wordt er bij huurcontracten in Malta gebruik gemaakt van blockchain. De traditionele derde partijen hebben vaak geen wereldwijd bereik. Blockchain is een belangrijke factor voor globalisatie omdat er door middel van blockchain bijvoorbeeld eenvoudig en veilig geld kan worden verstuurd naar derdewereldlanden. Iedereen met internet kan namelijk meedoen met blockchain. Met blockchain kan digitale informatie wereldwijd, gedecentraliseerd en veilig op worden geslagen.
Toepassingen van blockchain
Blockchain staat anno 2018 in de kinderschoenen. In de toekomst is er met blockchaintechnologie nog veel meer te bereiken. Blockchain kan, zoals eerder genoemd, worden gebruikt voor betaalmiddelen zoals Bitcoin. Daarnaast kan het worden gebruikt voor online handtekeningen, stemmen en zelfs het opslaan van cloud-data. Hierdoor kunnen in de toekomst ook taken van overheden, notarissen, banken en accountants worden overgenomen door blockchain.
Online handtekeningen
Jarenlang worden digitale handtekeningen al gebruikt voor het ondertekenen van contracten, offertes of recepten van de huisarts. Deze handtekening is echter eenvoudig te kopiëren of na te maken. Als een document wordt ondertekend met blockchain, wordt er vastgesteld dat de handtekening onder een document ook daadwerkelijk hoort bij de naam die onder het document staat.
Stemmen
De verkiezingen in Nederland hebben niet altijd een hoge opkomst. Ook zijn er landen waar de burgers denken dat de stemmen niet eerlijk worden geteld en hierdoor niet gaan stemmen. Als blockchain wordt ingezet bij het stemmen is dit allemaal voorbij. Het stemmen kan gewoon vanaf thuis gebeuren. Daarnaast kan iedereen alle stemmen zien. Iedereen is het dus eens over de uiteindelijke, eerlijke uitslag. Wie welke partij heeft gestemd blijft wel geheim. De mensen in het blockchainnetwerk kunnen alleen zien wát er is gestemd.
Cloud-opslag
Anno 2019 wordt er veel data opgeslagen in de zogenoemde 'cloud'. De data wordt door bedrijven als Google en Dropbox opgeslagen in grote datacentra. Dit zijn centrale plaatsten waar enorm veel data is opgeslagen. Dit is echter niet heel veilig omdat als er iets met een datacenter gebeurt, dit hele grote gevolgen heeft. Door middel van blockchain wordt de data opgeslagen in het gehele netwerk. Als er één schakel uitvalt heeft dit heel kleine gevolgen voor de rest van het netwerk.
Voordelen blockchain
Blockchain heeft veel voordelen. Ondanks dat dit een nieuwe technologie is heeft het een erg positieve invloed op veiligheid, fraude en kosten met betrekking tot bijvoorbeeld transacties en contracten.
Veiligheid
Het opslaan van data door middel van blockchain is veiliger omdat het voor bijvoorbeeld hackers moeilijker is het hele systeem plat te leggen. Als namelijk één persoonlijke computer wegvalt, blijft het netwerk overeind. Als een centraal punt, zoals een bank of datacenter, wegvalt is meteen een groot deel van alle data niet meer beschermd.
Fraude
Alle verplaatsingen van de gegevens zijn volledig transparant. Iedereen die in het netwerk zit kan alle transacties zien en verifiëren. Blockchain houdt bij wie de eigenaar is van het geld of document. Hierdoor kan elk beetje digitale informatie worden beschermd. Digitaal geld, zoals Bitcoin, kan hierdoor bijvoorbeeld ook niet twee keer worden uitgegeven. Dit is wel het geval met (nep)geld in de fysieke wereld.
Kosten
Derde partijen worden overbodig door blockchain. Doordat centrale punten, zoals banken, niet meer miljoenen transacties per dag hoeven te verwerken worden de kosten voor al deze transacties veel lager door het gebruik van Blockchain. Veel taken van overheden, notarissen, accountants en banken kunnen op deze manier worden overgenomen en dus ook goedkoper worden.
Nadelen blockchain
De nadelen liggen vooral bij de gebruiker van de blockchain. Omdat de derde partij wegvalt bij blockchain hebben de gebruikers veel minder rechten. Consumentenbescherming en privacy zijn dingen die erg ondervertegenwoordigd zijn bij blockchaintechnologie.
Consumentenbescherming
Consumenten worden nauwelijks beschermd bij aankopen met Bitcoin. Normaal zorgt een bank of een andere dienst, zoals PayPal, dat de consument wordt beschermd als de verkoper het nalaat om te leveren. Het geld kan dan bijvoorbeeld worden teruggestort. Bij blockchain is dit niet het geval.
Privacy
Anno 2019 is privacy een heel gevoelig en belangrijk onderwerp. Blockchain heeft op het gebied van veiligheid een groot voordeel, maar dit is een ander verhaal met betrekking tot privacy. De blockchain is gebouwd op vertrouwen maar de transacties zijn wel openbaar. Het veilige gevoel dat men bijvoorbeeld heeft bij een bank verdwijnt hiermee.