Rijkste landen ter wereld

Rijkste landen ter wereld De rijkste landen ter wereld liggen voor een groot deel in Europa. Toch zijn er ook andere landen die meedoen. Voor een deel verwerven zij hun inkomsten via olie. Dit artikel geeft een overzicht van de rijkste landen ter wereld, op basis van inkomsten per hoofd van de bevolking, en hoe zij hun geld verdienen.
LandInkomen per hoofd van de bevolking ($)
Luxemburg68.800
Equatoriaal Guinea50.200
Verenigde Arabische Emiraten49.700
Noorwegen47.800
Ierland43.600
Verenigde Staten43.500
Andorra38.800
IJsland38.100
Oostenrijk35.500

Luxemburg

De economie met grote inkomens blijft maar steeds gestaag groeien. Daar staat een lage inflatie en werkeloosheid tegenover. Tot voor kort werd de industrie gedomineerd door staal, maar de laatste deccenia is er meer diversie gekomen. Een groot deel van de inkomsten wordt geworven dankzij het bankwezen dat haar toevlucht tot Luxemburg heeft genomen. Maar liefst een een kwart van het BNP wordt daardoor gecreeërd.

Equatoriaal Guinea

De vondst van olie heeft grote gevolgen gehad voor het kleine Afrikaanse land. Het BNP is enor gestegen. Daarvoor werd het inkomen vooral verdiend met landbouw. Toch deelt een groot deel van de bevolking niet mee in de rijkdom, en is er nog steeds grote armoede.

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een van de meest geïndustrialiseerde economie uit het Midden-Oosten. Er wort enorm veel olie gewonnen. Met $168 miljard in 2006 aan ollie-inkomsten volgt de VAE in absolute getallen als derde land na Saoedi-Arabië.

Noorwegen

De grootste economische sectoren van het land zijn aardolie- en aardgasproductie, de handel en scheepvaart. Sinds er aardgas is ontdekt in 1969 zorgt dit voor een belangrijk deel voor de groei van de Noorse economie. Wel maakt het het land gevoelig voor schomelingen in de markt van aardolie, en gas, omdat de prijs van deze laatste is gekoppeld aan die van olie.

Ierland

Lange tijd was Ierland één van de armste landen van Europa. Daar heeft echter een totale omslag plaats gevonden. In de laatste jaren van de 20e eeuw maakte het land een jaarlijkse economische groei van bijna tien procent door. Deze groei is met name gekomen doordat de economie is veranderd van een landbouweconomie naar een kenniseconomie. Met higtechproducten en diensten worden massaal geexporteërd.

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is enorm gedifrentieerd. Het land is rijk aan delfstoffen. De Verenigde Staten zijn rijk aan delfstoffen. De Verenigde Staten bezitten ongeveer 20% van de kolen, 13% van de aardolie, en 24% van de aardgas reserves in de wereld. Ook is het land erg aantrekkelijk voor landbouw dankzij het enorme oppervlak. Amerika exporteert onder andere motors en andere technische producten. Toch zijn er de laatste jaren hier en daar wat kleerscheurtjes te zien in de Amerikaanse overheersing, onder andere door een overdadige consumptie.

Andorra

Dit kleine land, dat ligt ingeklemd tussen Spanje en Frankrijk, verdient het grootste deel van haar geld met toerisme. Meer dan 80% van het BNP komt binnen middels toerisme. Een andere serieuze economische sector is er niet. Daar is het land te klein voor.

IJsland

De inwoners van dit land verdienen vooral hun inkomen met vissen en het verwerken daarvan. De zeeën rondom het enorm grote eiland zijn immers rijk aan vis. Van een andere serieuze economische sector is geen sprake, al probeert de IJslandse regering daar wel in te investeren.

Oostenrijk

Vrij verrassend komt dit Alpenland op de tiende plaats. Bijna een derde van het BNP wordt verworven middels bos- en akkerbouw. Daarnaast is er een grote industriële sector die vooral zit in de steden zoals Salzburg en Wenen. Het grootste deel van de bevolking woont ook daar. Na de oorlog is een groot deel van de industrie in handen van de overheid gekomen, maar steeds meer wordt geprivatiseerd.
© 2008 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijkste royalty’sRijkste royalty’sLeden van het koninklijk huis hebben financieel niets te klagen. De tien rijkste leden van het koninklijk huis wereldwij…
Top 10 landen (geld en economie)Top 10 landen (geld en economie)De wereld bestaat uit ruim 200 landen. Maar welke landen zijn nou het rijkst? Welke hebben de sterkte economie, de hoogs…
Meer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsMeer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsIn 2011 waren er voor het eerst meer Aziatische miljonairs dan Amerikaanse. In de regio Azië-Pacific leefden maar liefst…
Wie is Carlos Slim?Carlos Slim is de rijkste man ter wereld (2011). Hij heeft zijn vermogen weten op te bouwen met zijn telecommunicatiecon…
Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Zodra een bank in 2023 of 2024 failliet gaat, zijn er niet alleen gevolgen voor uw spaargeld. De gevolgen van een failli…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 01-10-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.