Geen mantelzorgboete AOW in 2020 en 2021

Geen mantelzorgboete AOW in 2020 en 2021 De mantelzorgboete in de AOW gaat niet door en dat is goed nieuws voor wie AOW ontvangt en met een kind woont. Regelmatig verrichten kinderen mantelzorg voor hun ouders en gaan daarom met de ouders in dezelfde woning wonen. In de kabinetsplannen stond dit bij elkaar gaan wonen gelijk aan samenwonen en wie samenwoont ontvangt niet langer de volledige AOW. Deze plannen gaan niet door, ook in 2020 niet. Maar door bezuinigingen kan de maatregel in 2021 of 2022 wederom op tafel komen te liggen.

Ouders en kinderen wonen samen en dat vergemakkelijkt de mantelzorg

Het klinkt zo logisch, als de omstandigheden het toestaan kunnen ouders en kinderen in dezelfde woning wonen om zo de zorg voor de ouderen te vereenvoudigen. Nu zal de mantelzorg niet altijd enige reden van samenwonen zijn, maar op deze manier samenwonen gebeurt regelmatig. Niet zo gek toch, als de overheid van mening is dat ouderen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen? Maar pas op, er waren plannen om de kostendelersnorm in de AOW in te voeren en deze plannen zijn tijdelijk in de ijskast gezet. Die plannen kunnen weer tevoorschijn worden gehaald als er weer bezuinigd moet gaan worden. Corona kost de Staat in 2020 en 2021 veel geld en er komt een moment (waarschijnlijk na de verkiezingen in 2021) dat er nieuwe bezuinigingen zullen worden doorgevoerd.

De kostendelersnorm

De kostendelersnorm in de AOW is een korting op de AOW, ook als een ouder met een eigen kind woont. Omdat het samenwonen met een kind vaak ook zorggerelateerd is (mantelzorg), wordt de korting mantelzorgkorting genoemd. Deze korting zou in 2018 al ingaan, maar werd toen uitgesteld. De korting zou een AOW-gerechtigde circa 300 euro per maand aan AOW kunnen gaan schelen. Deze maatregel moest de schatkist structureel (elk jaar weer) 214 miljoen euro opleveren.

De mantelzorgkorting is een heikel punt

Het uitstellen van de mantelzorgkorting geeft het al aan: deze korting op de AOW voelt slecht en en is slecht te verkopen, maar wie weet als er wederom bezuinigd gaat worden. Uitstel werd aangekondigd de economische cijfers beter bleken dan verwacht. Het ging een stuk beter met de economie en de economische vooruitzichten waren dan ook goed. Er waren forse meevallers, een mooi moment om de mantelzorgkorting te schrappen. Maar in 2020 is er een ander beeld, de Staatsschuld is door corona fors gestegen evenals het begrotingstekort. Er komt een moment van extra bezuinigen en dan kunnen eerdere bezuinigingsplannen weer op het lijstje met bezuinigingen terecht komen. Dat kan ook voor de mantelzorgboete niet helemaal worden uitgesloten.

Ik woon samen en krijg AOW

Overigens betekent dat niet dat de korting voor samenwoners in de AOW in zijn algemeenheid is verdwenen, in tegendeel. Alleen als u samenwoont met een kind, wordt u niet gekort op de AOW. Anderen in de AOW die samenwonen ontvangen in 2020 en 2021 minder AOW, namelijk 50% terwijl een alleenstaande recht heeft op 70%. En in de bijstand kennen we ook de kostendelersnorm nog. Een kind kan ook bij een ouder wonen voor het verlenen van zorg, terwijl de ouder in de bijstand zit. Waarom deze mantelzorgboete niet wordt geschrapt is niet bekend gemaakt. Wellicht heeft dit te maken met uitvoeringsproblemen, immers de gemeenten zouden dan moeten nagaan of er sprake is van samenwonen omwille van de zorg of niet. Bovendien zou dan ook duidelijk moeten worden gemaakt om hoeveel zorg het gaat en hoe dit het beste gecontroleerd kan worden. Maar een beetje onrechtvaardig lijkt het op het eerste gezicht wel dat in de bijstand de kostendelersnorm blijft bestaan, terwijl deze in de AOW wordt geschrapt en dus niet doorgaat. De AOW loopt via één instantie (de SVB), de bijstand via de gemeenten die ook nog op punten hun eigen beleid mogen voeren. Te ingewikkeld wellicht. Of men zou moeten kiezen voor het volledig schrappen van de kostendelersnorm in de bijstand, maar dat zou wel eens om heel veel geld kunnen gaan en ligt daarom niet voor de hand.

Conclusie mantelzorgboete in de AOW

Een ouder mag met een kind samenwonen zonder een deel van de AOW te moeten inleveren en dat blijft de komende jaren ook zo. Zeg alleen nooit nooit in de politiek, want als er weer een forse economische crisis ontstaat, dan kan deze kortingsmaatregel zomaar weer boven de horizon uit komen en toch beleid worden. De corona-uitbraken in 2020 kunnen in 2021 en 2022 nopen tot extra bezuinigingen en dan kan de mantelzorgboete zomaar weer in de belangstelling staan.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AOW 2020 en 2021: samenwonen: nieuwe regelsAOW 2020 en 2021: samenwonen: nieuwe regelsDe voorwaarden voor de AOW zijn veranderd voor wie samenwoont of een latrelatie heeft. Wel of niet samenwonen scheelt in…
Verlaging uitkering door invoering kostendelersnorm?Verlaging uitkering door invoering kostendelersnorm?In de Participatiewet van 2015 wordt de zogenaamde kostendelersnorm’ ingevoerd. Deze nieuwe norm houdt in grote lijnen i…
Alleenstaande (ouder) en de BelastingdienstAlleenstaande (ouder) en de BelastingdienstEen alleenstaande en een alleenstaande ouder hebben het financieel vaak moeilijk, omdat er geen fiscale partner is waaro…
Hoogte IOAW 2021 en IOAZ 2021 (voorwaarden)Hoogte IOAW 2021 en IOAZ 2021 (voorwaarden)Hoe hoog is de uitkering voor oudere werkloze werknemers volgens de IOAW in 2019, 2020 en 2021 (januari 2021) en wat is…

Vader of moeder hertrouwt: wie krijgt de erfenis, welk kind?Vader of moeder hertrouwt: wie krijgt de erfenis, welk kind?Wanneer vader of moeder in 2021 of 2022 opnieuw trouwt, kan dit direct gevolgen hebben voor de erfenis van een kind. Een…
Trouwen in 2020/'21: beperkte gemeenschap van goederenTrouwen in 2020/'21: beperkte gemeenschap van goederenGaat u trouwen in 2020 of 2021, dan krijgt u te maken met nieuwe huwelijksregels en een nieuw huwelijksvermogensrecht. O…
Reacties

Corrie, 01-12-2020
Ik ben AOW gerechtigd en woon tijdelijk vanaf oktober 2020 tot december 2022 bij mijn broer, omdat mijn nieuwe appartement nog in aanbouw is. Een deel van de schuur van mijn broer is tijdelijk als woonruimte ingericht voor mij. We hebben GEEN gezamenlijke huishouding. Kan ik hierdoor gekort worden op mijn AOW?

Moet ik nu wel of geen huurovereenkomst afsluiten met mijn broer of accepteert de SVB ook gratis wonen? Reactie infoteur, 18-12-2020
Beste Corrie,
Als de SVB dit checkt, zal die nagaan of jullie een gezamenlijke huishouding hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hinke Bokma, 13-05-2020
Geachte heer, mevrouw,

De situatie van mijn moeder is op dit moment dusdanig, dat ze eigenlijk naar een verzorgingshuis moet.
Dit kan nog een tijdje duren. Daarom wil ik het komend half jaar of langer als nodig is, bij haar gaan wonen.
Ik schrijf me ook in op haar adres. Klopt het nog steeds dat we dan geen mantelzorg boete krijgen in 2020?
Of staan er veranderingen aan te komen?

MVG,
Hinke Reactie infoteur, 17-05-2020
Geachte Hinke Bokma,
U krijgt nog steeds geen mantelzorgboete en er zijn geen veranderingen bekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Renée Philips, 09-06-2019
Geachte heer, mevrouw,

Graag wil ik weten of ik samen met mijn geregistreerde partner in de woning van mijn vader met hem mag samenwonen zonder dat een korting op zijn alleenstaanden AOW-uitkering plaatsvindt. Hij draagt alle kosten van de woning en blijft dat ook doen. Hij heeft ook een vriendin met een eigen woning waarvan zij de eigen kosten draagt en dat blijft doen. Hij voldoet mijns inziens aan de twee woningen regel. Wij zijn immers toch eerstegraads familie. Klopt mijn redenatie?
Alvast dank voor uw reactie!

Mvg Renée Philips Reactie infoteur, 12-06-2019
Geachte Renée Philips,
Ja, als er geen gemeenschappelijke huishouding is. Dat betekent dat de kosten van levensonderhoud (dat is meer dan de kosten van de woning) niet worden gedeeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. van Opijnen, 29-09-2018
Geachte mevr heer,
Ik wil graag weten of ik op de AOW voor alleenstaande word gekort als ik bij mijn KLEINkinderen intrek die beide een goed betaalde baan hebben.

m.vr.gr.
Peter van Opijnen Reactie infoteur, 01-10-2018
Beste P. van Opijnen,
Als u bij uw kleinkinderen niet als huurder bent ingeschreven, zal de SVB jullie als een gezamenlijke huishouding zien. Dat zou een korting op de alleenstaande AOW betekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.