Vanderhoeft Sylvia, 27-05-2020
Beste, Wij huwden in 2001 met huwelijkscontract. Tweede huwelijk voor allebei. Wij hebben geen eigendom. Ik heb 2 kinderen uit mijn eerste huwelijk.Mijn man heeft 3 kinderen uit zijn eerste huwelijk, 2 ervan hebben geen contact met hem gehouden na zijn echtscheiding van hun moeder.Wij hebben ook heel weinig spaargeld en hij is bang dat zijn 2 kinderen mij zullen lastig vallen als hij sterft ( hij is momenteel ziek en 80j) moet hij een testament maken? om mijn te beschermen?
Mvg
Reactie infoteur, 31-05-2020
Beste Vanderhoeft Sylvia,
De kinderen kunnen hun erfdeel niet opeisen, u bent bij overlijden van uw man de langstlevende. Pas na uw overlijden kunnen ze hun deel opeisen. Dit is in Nederland de standaard, daarvoor is geen testament nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Trijntje, 24-03-2020
Hallo, Mijn man is 2 jaar geleden overleden na een huwelijk van 50 jaar.Hij is eerder getrouwd geweest.We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.Woon in de vrije sector met een huur van 1000 euro.Heb een klein vermogen en AOW heb voor mezelf uitgerekend dat ik +/- ongeveer daar nog 8 jaar kan blijven wonen.Nu staat ineens een kleinkind uit zijn eerste huwelijk via een notaris voor me deur, voor de erfenis.Haar vader een zoon uit het eerste huwelijk is onterft en ook overleden eind vorig jaar.Heeft zij nu nog recht op de erfenis?Met vriendelijke groet Trijntje.
Reactie infoteur, 25-03-2020
Hallo Trijntje,
1. Zolang nog geen vijf jaar zijn verstreken, kan de rechtsopvolger van uw man (in dit geval het kleinkind) nog een beroep doen op de legitieme portie (1/2e deel van een kindsdeel), maar dat deel hoeft pas te worden uitbetaald als de langstlevende (u) ook is overleden.
2. Niets tekenen dus, en niets uitbetalen.
3. De helft is al van u (gemeenschap van goederen), de andere helft hebt u geërfd en u bent de langstlevende. Is het geld straks op, dan heeft het kleinkind pech.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Willem, 14-01-2020
Mijn moeder is in 2013 overleden. Mijn stiefvader waar geen contact meer mee is blijkt nu hertrouwd te zijn, hij had langstlevenderecht. Hierover is mij als erfgenaam helemaal niets laten weten. Ik weet dat er een testament is maar niet wat erin staat. Ook is er nooit vordering opgesteld. Door stiefvader ben ik geheel in onwetendheid gelaten. Kan ik iets ondernemen om mijn kindsdeel alsnog veilig te stellen en kan ik te weten komen wat het testament bevat?
Reactie infoteur, 16-01-2020
Beste Willem,
Wilsrechten verjaren niet, u kunt dus nog naar de kantonrechter gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Sandra, 08-10-2019
Hoi, is er nog een bepaalde beperking/minimale huwelijksduur voordat de partner uit het nieuwe (korter dan 1 jaar - geen gezamenlijke kinderen) huwelijk 'langstlevende' wordt met alle rechten op de erfenis t.o.v de overledene zijn volwassen kinderen en hun kindsdeel? De nieuwe partner van de overledene is nog best jong. Betekent dit dat de kinderen kunnen fluiten naar hun kindsdeel?
Reactie infoteur, 10-10-2019
Hoi Sandra,
Zodra partners getrouwd zijn, is de overlevende partner de langstlevende partner in het successierecht. De kinderen van de overleden partner erven wel hun erfdeel, maar hebben daarover niet de beschikking totdat ook de langstlevende is overleden. Als er geen testament is, is er op die manier inderdaad het risico kan de langstlevende alles zal opmaken:
https://financieel.infonu.nl/geld/186525-langstlevende-maakt-kindsdeel-erfenis-op.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Y. Thomas, 12-08-2019
Hallo, ik hoop dat u kunt helpen met de volgende vraag:
- Moeder is in 1988 overleden. Er was een testament waarin zij haar activa aan langstlevende vader toebedeelde met vruchtgebruik (beide kinderen waren minderjarig bij overlijden van moeder)
- Vader is in gemeenschap van goederen hertrouwd.
- De volgende clausule staat in moeder's testament:"Voorts bepaal ik dat all hetgeen een erfgenaam uit mijn nalatenschap zal genieten, niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen waarin de verkrijger is gehuwd, of ooit gehuwd mocht zijn, noch die verkrijging of de waarde daarvan betrokken zal worden in enig deelgenootschap of andere verrekeningsovereenkomst tussen de verkrijger en diens huidige of toekomstige echtgenoot."
- Geldt dit alleen voor de kinderen of ook voor vader? Vader heeft nieuw testament opgesteld en negeert moeder's testament compleet.
Bij voorbaat dank voor Uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Y Thomas
Reactie infoteur, 13-08-2019
Hallo Y. Thomas,
De clausule van uw moeder geldt juist ook voor uw vader, hij verkreeg namelijk alles. Het is dan ook de vraag of de notaris die het testament van uw vader opstelde hier weet van heeft, want dit maakt het testament van uw vader kwetsbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Cpm Strik, 12-06-2019
Na het doorlezen van alle artikelen zit ik met de volgende vraag?
Vader met kinderen hertrouwt. Hij komt eerder te overlijden dan bv zijn moeder met vermogen en goederen. Wie erft dan? Zijn eigen kinderen of zijn nieuwe vrouw? Deze vraag kom ik nergens tegen wel alle andere vragen.
Reactie infoteur, 13-06-2019
Beste Cpm Strik,
Bij een vooroverlijden van vader ten opzichte van zijn moeder, worden zijn kinderen zijn plaatsvervullers zodra zijn moeder komt te overlijden. Niet zijn nieuwe vrouw.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw