AOW 2020 en 2021: samenwonen: nieuwe regels

AOW 2020 en 2021: samenwonen: nieuwe regels De voorwaarden voor de AOW zijn veranderd voor wie samenwoont of een latrelatie heeft. Wel of niet samenwonen scheelt in de portemonnee in 2022 en 2023, omdat de AOW voor een alleenstaande 70% van het netto minimumloon bedraagt en voor samenwonenden 50% per persoon. Wat zijn de nieuwe regels en voorwaarden waardoor de Sociale Verzekeringsbank SVB mag oordelen dat u al dan niet samenwoont of latrelatie met nog een eigen huis hebt? Een versoepeling scheelt de SVB veel onderzoek en huisbezoek. Wat is de tweewoningenregel? Vanaf 1 januari 2024 krijgt u wellicht te maken met de kostendelersnorm, dit was eerder uitgesteld.

AOW, bent u alleenstaande of niet?

Bij de AOW bedragen 2022 en 20232 wordt net zoals in eerdere jaren gekeken naar het feit of u een alleenstaande bent of niet. De AOW is een individueel recht waarbij een alleenstaande meer AOW ontvangt dan wie getrouwd is, samenwoont of een geregistreerd partnerschap heeft. Dat is in 2023 het verschil tussen bruto ongeveer € 1.460 per persoon of € 995 per persoon. Daarom ook is het belangrijk om te weten in welke categorie u valt. Als u een tandenborstel in andermans huis hebt liggen, bent u dan al samenwonend en kunt u dan op uw AOW worden gekort of zit het anders in elkaar? Omdat hier nog wel eens onduidelijkheid over bestaat, is er nieuwe wetgeving. Ik loop deze nieuwe regels van de SVB met u na.

Samenwonen of niet, latrelatie?

Soms denkt men dat de hoofdregel voor samenwonen nog luidt:
  • De ander is 18 jaar of ouder, maar niet uw kind, en u bent meer dan de helft van de tijd in de woning.
  • U deelt samen de kosten van het huishouden of zorgt voor elkaar.
  • Ook als u nog uw een eigen woning hebt waar u bent ingeschreven, maar bij een ander woont, ziet de Sociale Verzekeringsbank u als samenwonend.

Maar de korting op de AOW wanneer u een latrelatie hebt, nog uw eigen huis hebt en dus uw eigen kosten moet betalen, is vaak pijnlijk. Daarom zijn de regels vooral op dit punt aangepast en verduidelijkt.

Nieuwe regels AOW 2022 en 2023: samenwonen of niet?

U hoeft als u ook als uw eigen woning nog hebt (huur of koop), niet meer als samenwonend te worden beoordeeld als u niet gehuwd bent (ook geen geregistreerd partnerschap) en:
  • Jullie beiden op een eigen en afzonderlijk adres in de Basisregistratie personen BRP zijn ingeschreven.
  • U uw woning aanhoudt voor eigen gebruik. Dat wil zeggen dat u aantoonbaar de kosten van energie, de hypotheekrente, de huur of het onderhoud van de woning betaalt en een ander daaraan niet meebetaalt. Dit is om te voorkomen dat de woning alleen maar wordt bewaard om zo een hogere AOW te kunnen krijgen.
  • Er geen anderen met recht op AOW zijn ingeschreven op het adres. Geen verhuur van een kamer, geen postadres, geen recreatiewoning. Uitzondering hierop is de eerstegraads familie.
  • Er is geen sprake van een gezamenlijke huishouding.
  • Uw huis vrij is van het recht van vruchtgebruik of een ander zakelijk recht. Vooral dit is raar. Regelmatig erft een langstlevende een gedeeltelijk vruchtgebruik van de woning.

Een goede administratie bijhouden in 2022 en 2023

Als uw situatie als AOW-er verandert van alleenstaand naar samenwonend of andersom, wordt u geacht dat door te geven aan de SVB. Doet u dat niet en wordt u door de SVB betrapt dan zult u het te veel ontvangen geld moeten terugbetalen. Andersom wilt u niet dat u ten onrechte als samenwonend wordt gezien terwijl dat volgens u niet het geval is. Als u nog een eigen huis hebt, doet u er goed aan om een administratie bij te houden met de kosten die u nog voor uw eigen adres maakt. Bewaar de afschriften van uw betalingen en zorg ervoor dat u kunt aantonen dat u het oude adres nog voor eigen gebruik hebt. Dat bewijs kan u veel ellende schelen.

Hoogte AOW bij tweewoningenregel 2022 en 2023

Samenwonende AOW’ers met ieder nog hun eigen huis hebben recht op een hogere AOW-uitkering. U hebt dan toch elk recht op 70 procent AOW. Deze tweewoningenregel houdt in als u meer dan de helft van de tijd in een woning van een ander verblijft, maar uw eigen koopwoning nog hebt waar u in de gemeente bent ingeschreven, vrij over uw woning kunt beschikken en daarvoor de kosten draagt, jullie toch niet als samenwonend worden gezien en ieder recht houdt op een alleenstaande AOW van 70%.

Kostendelersnorm AOW uitgesteld naar 1 januari 2024?

Het plan was om de kostendelersnorm zoals die in de bijstand vanaf 1 januari 2015 bestaat ook in de AOW in te voeren per 1 juli 2016. Deze maatregel waarbij u minder AOW zou krijgen bij inwonende kinderen, is voorlopig van tafel en is uitgesteld tot later order. Inmiddels ziet het kabinet Rutte hiervan af waar het gaat om eerstegraads familie. Deze mantelzorgboete in de AOW lijkt dus in ieder geval niet door te gaan.

Lees verder

AOW omhoog per 1 januari 2023 en 1 juli 2023

Lees verder

© 2013 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Partnerpensioen en samenwonenPartnerpensioen en samenwonenJullie wonen wel samen in 2022, maar hebben jullie dan ook automatisch recht op elkaars partnerpensioen als de partner k…
Spaarrekening met voorwaarden 2020Spaarrekening met voorwaarden 2020Sparen met voorwaarden in 2020 is helemaal zo gek nog niet. Een spaarrekening met voorwaarden betekent immers meestal ee…
AOW: bedragen en vakantiegeld juli 2020AOW: bedragen en vakantiegeld juli 2020De AOW 2020 (januari 2020 en juli 2020) is bekend plus uw vakantie-uitkering. Bruto en netto komen de bedragen hoger uit…
Rijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesRijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesKoopt u een Rijksmonument, dan profiteert u mogelijk ook van de fiscale voordelen en subsidies die horen bij een monumen…

Hoeveel pensioen ga ik krijgen?Hoeveel pensioen ga ik krijgen?De meeste werknemers werken tot hun pensioendatum bij verschillende werkgevers. Dit maakt het inschatten hoeveel pensioe…
Schriftelijk offerte aanvragen biedt voordelenSchriftelijk offerte aanvragen biedt voordelenU wilt een bepaald werk laten uitvoeren, u heeft zichzelf een kostenlimiet gesteld en u wilt graag goede kwaliteit tegen…
Bronnen en referenties
  • Sociale Zaken
Reacties

Teun, 01-12-2020
De SVB formuleert erg slordig en dat leidt tot erg vervelende situaties. Eind 2018 kreeg ik van de SVB een zgn. Pensioenoverzicht: "Bedragen die horen bij uw AOW-opbouw: U woont alleen: AOW bedrag €1063; U woont met een partner €733" Er staat toch "U woont alleen". Dat betekent toch dat je voor een alleenstaanden-AOW gehuwd mag zijn? Als je maar alleen woont? Dát staat er! Pas als je je verder in de materie verdiept blijkt dat dat niet juist is! Erg vervelend dat je je alleenstaanden-AOW misloopt door die beroerde formulering van de SVB.

En vergelijkbaar: op het aanvraagformulier staat bij vraag 8: "Uw partner is degene waarmee u een gezamenlijke huishouding voert". Wéér zoiets: We wonen alleen en voeren dus géén gezamenlijke huishouding. Maar wie is dan volgens de SVB mijn partner? Heb ik überhaupt wel een partner, want mijn partner is degene waarmee ik een gezamenlijke huishouding voert". Dat staat er toch…?

Het is erg beroerd dat SVB er in haar omschrijving er niet in voorziet dat gehuwden soms afzonderlijk wonen. Reactie infoteur, 04-12-2020
Beste Teun,
Als elk alleen woont op een apart adres, kan wellicht een scheiding van tafel en bed uitkomst bieden. Overleg hierover met de SVB.

Willem, 27-11-2020
Het gaat over mijn AOW gehuwden pensioen. Ook over mijn ABP pensioen dat 100 euro p.m lager is omdat de SVB mijn alleenstaanden AOW heeft verlaagd tot een gehuwden pensioen.
Ik (74 ) woon sinds 2018 met een vriendin (44) en de bovenverdieping is verhuurd aan een promovendus (24).
Ik vraag ik me af of en hoe ik mijn woon/thuis situatie kan wijzigen in een "meerpersoonshuishouding", waardoor mijn recht op een alleenstaandenpensioen kan herleven.
Op dit moment ontvang ik dus ca 400 euri per maand minder, door de kortingen van SVB en ABP.
Ik heb geen samenlevings contract met mijn vriendin.
Zij is getrouwd, maar heeft al jaren geen contact meer met haar echtgenoot.
Ze werkt ongeveer 20 uur in de week en doet samen met mij de huishouding, ze kookt, doet en betaald meestal de boodschappen. Ik betaal haar ziektekostenverzekering en alle kosten voor huis en elektra, gas water, internet TV etc. De promovendus betaalt huur.
Dat is de situatie nu, sinds juni 2018
Er is al een tijdje een correspondentie gaande tussen mij en de SVB en zij willen heel duidelijk geen info geven over hoe mijn situatie nu gewijzigd kan worden in een "meerpersoonshuishouding". Ze blijven vaag en ze probeerden me vanaf het begin af te poeieren en te ontmoedigen.
De SVB werkt met vele vele protocollen die hen haast onbegrensde vrijheid geven voor eigen interpretaties.
Interpretaties die nog niet door de rechter zijn beoordeeld.
Hoe dan ook, dit is ongeveer de situatie. Mijn gehuwden pensioen wil ik veranderd zien in een ongehuwdenpensioen.
Maakt dit enige kans, indien wij met z'n drie'en wat veranderingen afspreken en ook doorvoeren? Reactie infoteur, 04-12-2020
Beste Willem,
Waarschijnlijk is de eenvoudigste manier om uw vriendin als huurder te nemen. Dan betaalt ze de huur in plaats van de boodschappen en hebben jullie geen gezamenlijke huishouding.

Hanna, 23-11-2020
Wat zou men kunnen doen met de gezamenlijke koopwoning, zodat er geen financiële verstrengeling meer is voor de SVB en men toch niet wil verkopen. Woning op 1 naam indien mogelijk is optie, of is het feit dat men elkaars erfgenaam is (testament langstlevende) ook een financiële verstrengeling? Zou dan de enige optie een echtscheiding zijn? Reactie infoteur, 24-11-2020
Beste Hanna,
De financiële verstrengeling zit in de gezamenlijke betaling van de koopwoning en/of het gezamenlijke bezit van de woning. Het beste vraagt u de SVB om uitleg over hun voornemen/besluit.

Piet Beekman, 22-11-2020
Dochter heeft een nieuw huis gekocht waar we beneden in een appartementje kunnen wonen. Worden wij dan op onze AOW gekort. Reactie infoteur, 24-11-2020
Beste Piet Beekman,
Als u met 'wij' uzelf en uw partner bedoelt, verandert er voor jullie AOW niets.

Yoerie, 22-11-2020
Mijn ouders zijn getrouwd, mijn moeder krijgt mantelzorg van mijn vrouw en mij. Voor mijn ouders een zelfstandige mantelzorgwoning vergunningvrij gebouwd op ons perceel. We hebben tussenmeters geplaatst voor water en elektra (gasloos) zodat zij eigen huishouding kunnen voeren en betalen ons zo de gebruikte nutsvoorzieningen. Mijn vrouw en ik hebben twee minderjarige kinderen. Dus opa en oma krijgen mantelzorg van kind en schoonkind met kleinkinderen en dit alles op 1 huisnummer. Wat betekent dit voor de AOW van mijn ouders? Heeft dit nog gevolgen voor de getrouwde werkende kinderen?
Alvast bedankt voor uw antwoord… Reactie infoteur, 24-11-2020
Beste Yoerie,
Voor de AOW van uw ouders verandert er niets. Voor de getrouwde werkende kinderen ook niet, ook niet voor de toeslagen want uw en uw vrouw zijn elkaars toeslagpartner.

Hanna, 16-11-2020
SVB weigert alleenstaanden AOW bij duurzaam gescheiden echtpaar met ieder eigen woning, 1 koop en 1 huur op aparte adressen. Dit omdat beiden eigenaar zijn
en blijven van de koopwoning en nu nog samen de hypotheek betalen. Een van de partners blijft daar wonen en is na verhoging AOW ook in staat zelfstandig de hypotheek te betalen. Financiële verstrengeling opgelost dan? Of is het nodig dat het huis op 1 naam komt? Dat laatste zou een bezwaar zijn, er zou dan min of meer tot verkoop gedwongen worden. Reactie infoteur, 21-11-2020
Beste Hanna,
Het zal de SVB inderdaad om de financiële verstrengeling gaan, waardoor er sprake lijkt te zijn van een gezamenlijke huishouding.

Willie, 07-11-2020
Heb man leren kennen heeft jaren bij zijn zus gewoond en leverde van zijn aow daar 200 euro per maand voor in.
Nu woont hij sinds1-06-2020 bij mij, we hebben geen samenlevingscontract etc. ook ik had aow. Nu heb ik van mijn aow in moeten leveren van 1130 naar 830, maar hij krijgt nog maar 615 aow. Hij heeft wel pensioen van abp.
Wij achten dat wij een aow zouden krijgen van ieder 830. Waarom krijgt hij zo weinig?

Grt willie Reactie infoteur, 21-11-2020
Beste Willie,
Als hij een volledige AOW heeft opgebouwd, heeft hij bruto recht op hetzelfde bedrag aan AOW als u.

Luc, 01-11-2020
Alleenstaande met een AOW uitkering gaat in dezelfde woning wonen (tijdelijk in afwachting van een andere huurwoning) bij de kleinzoon (de aow-er wordt ingeschreven op het adres van de kleinzoon). Wordt de AOW dan gekort? Reactie infoteur, 02-11-2020
Beste Luc,
Als beiden een gezamenlijke huishouding gaan voeren, kan er worden gekort totdat de nieuwe situatie (huurwoning) zich aanmeldt. Het is belangrijk om richting SVB desgevraagd aan te geven dat dit een tijdelijke oplossing is en dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben.

Marie, 27-10-2020
Beste infoteur,
Ik ben al over de 50 en sinds kort ingeschreven bij mijn pleegmoeder die AOW ongehuwden ontvangt. Zij is al meer dan 40 jaar mijn pleegmoeder, alleen is dit voor zover ik weet geen officiële/wettelijke status. Wel heeft mijn pleegmoeder vroeger pleegvergoeding ontvangen tot ik in de jaren '80 21 werd. Voor de wet word ik niet gezien als een eigen kind. Zodoende word ik bijv naast de biologische kinderen uitdrukkelijk in haar testament genoemd als erfgename. Ik bewoon nu 1 etage bij mijn pleegmoeder, met eigen keuken en wc. We delen de badkamer. Ik woon gratis zodat ik kan sparen voor een eigen koophuis en we zorgen niet voor elkaar, alleen koken we soms voor elkaar. Ik zou wel geld kunnen overmaken voor de huur en vaste lasten maar weet niet wat de gevolgen zijn voor haar AOW. De SVB vraagt nu om uitleg. Hoe zorg ik er voor dat mijn pleegmoeder haar ongehuwdenAOW kan behouden? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 29-10-2020
Beste Marie,
Voor de SVB zal belangrijk zijn dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben. U huurt een etage, maar betaalt (voorlopig) geen huur. Zorg dus wel dat u kunt aantonen dat u huurt en er dus een huurovereenkomst is. Geen huur betalen kan gezien worden als een schenking en hoeft nog niet te betekenen dat jullie een gezamenlijke huishouding hebben.

Cor, 14-10-2020
Ik heb een appartement gekocht de bouw start ongeveer maart/april 2021 en zal ongeveer augustus/september 2022 klaar zijn.
Mijn vriendin en ik wonen niet samen en heeft een huurhuis en wil daar voorlopig (tot 2024 / 2025) nog blijven wonen maar zij wil graag nu ook een gedeelte hypotheek op haar naam nemen zodat zij mede eigenaar wordt van mijn/ons appartement.
Daar ik in december 2020 recht op AOW heb ben ik benieuwd of ik dan gekort wordt als ik mijn/ons appartement ga bewonen in 2022 terwijl we dan nog steeds niet samenwonend zijn. Reactie infoteur, 20-10-2020
Beste Cor,
Als uw vriendin niet op uw (nieuwe) adres is ingeschreven, zijn jullie geen fiscale partner. Een gedeelde hypotheek maakt haar ook nog geen mede-eigenaar, een gezamenlijk koopcontract doet dat wel. Totdat jullie samenwonen zal dit zeer waarschijnlijk geen belemmering zijn voor de alleenstaande AOW.

Henk de Vries, 01-10-2020
Een vraag. Ik heb op dit moment ongehuwden AOW.
Een vrouw van 35 jaar uit buitenland komt bij mij wonen. Ze wil hier een studie volgen. (dochter van vrienden) Wij hebben geen relatie en zullen dat ook niet krijgen. Ook heeft zij geen inkomen. Ik verzorg haar.
Blijf ik dan mijn ongehuwden AOW houden?
Met vriendelijke groet
Henk de Vries Reactie infoteur, 01-10-2020
Beste Henk de Vries,
Als er een gezamenlijke huishouding is, kunt u op uw AOW worden gekort.

G. van Turnhout, 28-09-2020
Ik ben alleenstaand en sluit een geregistreerd partnerschap af met een gescheiden vrouw met een bijstanduitkering.
ik ga dan in hoofdzaak bij haar wonen (huurwoning)ik ben weduwnaar en ontvang aow voor alleenstaand.
mijn vraag: verandert er wat t.a.v. mijn huidige aow.? de bijstanduitkering van mijn toekomstige partner komt te vervallen? hoe gaat het verder met haar inkomsten? Reactie infoteur, 01-10-2020
Beste G. van Turnhout,
Als jullie een gezamenlijke huishouding voeren, krijgt u een lagere AOW. Ook de bijstandsuitkering kan omlaag gaan (is afhankelijk van het inkomen).

Wendy van Buuren, 25-09-2020
Mijn ouders zijn getrouwd en krijgen AOW voor gehuwden. Nu wordt mijn vader opgenomen in een verpleeghuis en moet hij zich daar laten inschrijven. Mijn moeder blijft in haar huurflat wonen. Er moet een bijdrage betaald worden voor het verpleeghuis waardoor er heel weinig leefgeld voor mijn moeder overblijft. Wat kunnen we doen? Reactie infoteur, 01-10-2020
Beste Wendy van Buuren,
Zodra uw vader in een zorginstelling woont (Wlz), ontvangt uw moeder een brief van de SVB met de keus krijgt om beiden in plaats van gehuwden AOW een ongehuwden AOW te ontvangen. Een echtscheiding is hiervoor niet nodig. Wellicht valt ook de huurtoeslag hoger uit. Ook een paar heffingen kunnen lager zijn.

Sas, 23-09-2020
Ik woon in een koopwoning en ik wil mijn hypotheek oversluiten, mijn partner die op een ander adres woont en voorlopig ook blijft wonen ivm werk wil voor 10% instappen in de nieuwe hypotheek en ws ook een bijdrage doen aan de hypotheekaflossing. Heeft dit mogelijk gevolgen voor een toekomstige aow? Reactie infoteur, 24-09-2020
Beste Sas,
Alleen het mede-bezit van een woning is niet voldoende om als fiscale partner te worden gezien, men moet dan ook op hetzelfde adres ingeschreven zijn.

Cécile, 22-09-2020
Ivm scheiding overweeg ik om tijdelijk in een vakantiewoning op een vakantiepark te gaan wonen. Ik kan mij hier niet laten inschrijven als wonende. Mijn moeder woont zelfstandig in een seniorenwoning, ontvangt AOW en huurtoeslag. Wat zouden de gevolgen zijn voor mijn moeder als ik mij op haar adres zou laten inschrijven?

Met vriendelijke groet, Cécile Reactie infoteur, 23-09-2020
Beste Cécile,
Als u niet ook een ander inschrijft bij uw moeder (een kind bijvoorbeeld) en er geen gezamenlijke huishouding is, heeft dit geen gevolgen voor de AOW van uw moeder.

Ali Al Bahbahani, 14-09-2020
Hi!

Ik ben van plan om bij mijn ouders te gaan wonen. Ik kom terug van een buitenlands studie en moet eerst even werken voordat ik een eigen woning kan huren. Zij krijgen beide AOW pensioen voor echtpaar als het goed is want ze wonen gewoon samen.

Vraag me af of er een minimale salaris bestaat zodat hun AOW pensioen niet wordt ingekort. Dan ben ik bereid om dat tijdelijk te doen als een bijbaantje en daarna voor mezelf kan wonen.

Bij voorbaat dank Reactie infoteur, 16-09-2020
Beste Ali Al Bahbahani,
Als uw ouders een AOW ontvangen voor een echtpaar, gaat hun AOW niet omlaag doordat u ook in huis gaat wonen. Uw inkomen speelt voor hun AOW geen rol. Wel kan de eventuele huurtoeslag lager uitvallen.

Albert, 14-08-2020
Geld voor het berekenen van de beslagvrije voet AOW er dezelfde regel van een gezamelijk huishouden zoals bij de SVB voor AOW'er geldt? Reactie infoteur, 14-08-2020
Beste Albert,
Een deurwaarder zal zo veel mogelijk beslag willen leggen en hanteert daarbij andere regels dan de SVB bij de AOW doet:

https://financieel.infonu.nl/geld/61035-loonbeslag-deurwaarder-incassobureau-beslagvrije-voet-2020.html

N., 05-08-2020
Mijn dochter heeft 2 weken gewoond (ingeschreven gestaan) bij haar oma maar ze heeft inmiddels een studentenkamer gevonden
Deze 2 weken heeft dat gevolg op mijn moeder haar AOW? Reactie infoteur, 05-08-2020
Beste N,
Dat hangt ervan af hoeveel uw dochter bijdroeg aan de gezamenlijke huishouding, waarschijnlijk was dat weinig. Zorg er wel voor dat ze zich nu snel uitschrijft.

N. N., 23-07-2020
Moet ik zelf melden bij SVB - ik ontvang alleenstaanden AOW - dat onze zoon vermoedelijk bij mij laat inschrijven zolang zijn eigen woonruimte nog niet klaar is. Hij begint een nieuwe baan in Nederland, zijn vrouw en kinderen blijven voorlopig in het buitenland (waar hij hun hypotheek betaalt.) Reactie infoteur, 23-07-2020
Beste N.N.,
Als uw zoon bij u woont, moet u dit wel binnen vier weken doorgeven, maar heeft dit geen gevolgen voor uw AOW.

Maria, 10-07-2020
Ik krijg over een tijdje AOW. Mijn dochter van 30 woont momenteel bij mij in en zij krijgt een uitkering. Krijg ik dan nog AOW voor een alleenstaande? Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste Maria,
Uw AOW verandert niet, als alleen uw dochter bij u woont.

Jan, 10-07-2020
Jan, 10-07-2020.

Geachte,

Ben 79 jaar woon bij mijn zoon. Hij is gehuwd en heeft twee volwassen studerende kinderen. Heeft dit gevolgen voor mijn Alleenstaande AOW?

Gr, Jan. Reactie infoteur, 13-07-2020
Geachte Jan,
Dit heeft gevolgen voor uw AOW als jullie een gezamenlijke huishouding hebben.

Sj vd Veen, 09-07-2020
Beste, Ben 56 en en moet binnenkort een sociale uitkering aanvragen, nu woont mn moeder van 92 met aow bij mij in sinds de dood van mn vader, tevens heb ik de mantelzorg voor haar, nu ben ik benieuwd of dit ook gevolgen zal hebben voor een eventuele uitkering.Mvg
Sjoerd vd veen Reactie infoteur, 27-07-2020
Beste Sj vd Veen,
Als u alleen woont bij uw moeder, heeft dit geen gevolgen voor haar AOW-uitkering. Andersom kan het inkomen van uw moeder wel van invloed zijn op uw uitkering (kostendelersnorm gemeente):

https://financieel.infonu.nl/geld/181907-geen-mantelzorgboete-aow-in-2019-en-2020.html

Maggy Kraussen, 08-07-2020
Ben 69 jaar. heb 40 jaar kapsalon gehad, maar geen pensioen kunnen opbouwen. Heb alleen AOW en huurtoeslag en toeslag ziektekosten. Wil nu samenwonen met 5 jaar jongere man, met baan vrachtwagen chauffeur. Wat gaat er allemaal veranderen wat mijn uitkeringen betreft.? Wat is de beste manier voor mij om dit aan te gaan.? Reactie infoteur, 09-07-2020
Beste Maggy Kraussen,
Als u gaat samenwonen (u en uw vriend zijn op hetzelfde adres ingeschreven), dan wordt uw AOW verlaagd. U bent dan immers geen alleenstaande meer:

https://financieel.infonu.nl/geld/81351-aow-bedragen-en-vakantiegeld-juli-2020.html

Bij de toeslagen zal niet langer alleen uw inkomen gelden maar het gezamenlijke inkomen. Dit kan een lager toeslag betekenen, maar ook dat een toeslag vervalt. Hier is weinig aan te doen of het moet zo zijn dat ieder op zijn eigen adres blijft wonen.

Aad, 01-07-2020
Geachte,

Mijn peetdochter, gescheiden, woont en werkt(e) in Engeland. Door de slechte economische
toestand heeft ze al enige tijd geen werk en dus ook geen inkomsten.
Een ongelukkige liefde en de slechte economische vooruitzichten heeft haar sinds kort doen
overwegen naar Nederland terug te gaan.
Ze heeft hier geen echte connecties (meer). Bij haar ex kan ze niet terecht, die heeft een
andere partner.
Ik ben 73, gescheiden en alleenstaande.
Ik ben in principe bereid haar voor de tijd die zij nodig heeft om hier weer vaste grond onder de voeten
te krijgen, te huisvesten en te voeden enz, als dat voor mij financieel haalbaar is. Vandaar de vraag:
Wordt mijn AOW direct na intrek gekort of is er een bepaalde termijn vrij, zoals, wat ik aanneem, bij logeren?
Groeten Reactie infoteur, 04-07-2020
Geachte Aad,
Als het petekind bij u is ingeschreven, gaat er bij de SVB waarschijnlijk een lichtje branden en zullen ze meer willen weten. Anders zeer waarschijnlijk niet.

Ressy, 29-06-2020
Mijn vriend heeft zijn huis verkocht en zijn nieuwe woning is over ‘n jaar pas klaar. Gedurende dit jaar komt hij bij mij inwonen. Wij ontvangen beiden alleenstaanden AOW. Heeft dit gevolgen voor onze AOW? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Ressy,
Als uw vriend ingeschreven is op het adres van de nieuwe woning, zou dit geen probleem hoeven te zijn. Als de SVB daarnaar vraagt, begin dan niet over een gezamenlijke huishouding.

Ibrahim, 21-06-2020
Cliënte woont met haar zoon bij haar moeder sinds 2009 en moeder van cliënt is hoofdbewoner.

 Moeder heeft een AOW uitkering.
 Cliënte heeft een WWB uitkering kostendelersnorm volgens Participatiewet, .
 Haar zoon wordt 18 jaar en heeft geen inkomen.
 Zoon van cliënte gaat in september 2020 een HBO/Universiteit opleiding volgen. Hij gaat in september 2020 studiebeurs aanvragen

De AOW uitkering van moeder is afgekort. De kosten worden deels door moeder betaald.
Cliënte betaald ook deels mee met de kosten.
Haar kleinzoon draagt geen financiële bijdrage. Wel helpt hij af en toe met boodschappen doen en schoonmaken in het huis.

Is moeder van cliënte ongehuwdenpensioen gerechtigd en komt ze wel in aanmerking voor een aanvullende uitkering. Wordt de moeder van cliënte nog ingekort van haar AOW uitkering omdat haar kleinzoon 18 wordt. Reactie infoteur, 24-06-2020
Beste Ibrahim,
Voor een bijstandsuitkering geldt geen kostendelersnorm met betrekking tot een inwonend kind dat nog studeert (tot 23 jaar). De moeder wordt niet nog eens extra gekort, want de AOW kent geen kostendelersnorm.

Eveline M. van Moppes, 18-06-2020
Nog even terugkomend op mijn probleem dat de SVB vind dat ik gekort moet worden omdat ik gehuwd ben terwijl mijn man in Engeland woont en wij verder niets materieels delen, denkt u dat ik kans maak om mijn recht te krijgen of is het verstandiger om echtscheiding aan te vragen? Reactie infoteur, 18-06-2020
Beste Eveline,
Probeer het in ieder geval, de SVB geeft immers aan: "Bent u getrouwd of geregistreerd partnerschap? En woont u met uw partner? Dan krijgt u het gehuwdenpensioen". Jullie wonen helemaal niet meer samen, sterker nog uw man woont in Engeland.

Eveline M. van Moppes, 17-06-2020
Ik ga in oktober met pensioen. Mijn man is Engelsman en woont in Engeland (sinds 2007). Wij zijn niet van plan ooit nog samen te gaan wonen. We hebben geen gezamenlijk bezit of bankrekening en zijn ook geen fiscale partners.
Wel zijn we goede maatjes en zien elkaar een weekend in de 2-3 maanden. Dat is voor de SVB reden om mij te korten op de AOW. Ik vind dit buitengewoon onrechtvaardig. Reactie infoteur, 18-06-2020
Beste Eveline M. van Moppes,
Zeker. U kunt ook bezwaar aantekenen en aangeven dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben en niet op hetzelfde adres wonen maar elkaar soms een keertje in het jaar zien. Zoals ook een kennis een weekendje langs mag komen zonder dat u gekort wordt op uw AOW.

Erdi, 17-06-2020
Mijn moeder met aow woont alleen. Ik 50 jr en zoon 21 willen bij haar wonen. Zij heeft een huurwoning maar ontvangt geen huurtoeslag.
Heeft dit gevolgen voor haar aow-uitkering? Reactie infoteur, 18-06-2020
Beste Erdi.
Dan zal de SVB kijken of er een gezamenlijke huishouding is. Als dat zo is, gaat uw moeder er in AOW op achteruit.

Annie, 03-06-2020
Hallo, ik ga met pensioen en ben gescheiden. krijg maar geen eigen huis. woon tot ik eigen huis heb zolang bij 2 zonen waarvan 1 zoon een partner heeft. krijg ik toch ongehuwden aow? Reactie infoteur, 04-06-2020
Hallo Annie,
Als jullie een gezamenlijke huishouding hebben, zal de SVB u korten op de AOW.

Marion, 31-05-2020
Hallo,
Mijn vader woont momenteel in België en komt bij ons inwonen in Nederland. Hij gaat huur betalen. Wat zijn de consequenties voor zijn AOW en eventueel voor ons? Waar moet hij zich melden, gemeente en/of SVB? Is er een minimum huurbedrag nodig?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 01-06-2020
Hallo Marion,
Vader zou met een kind alleen mogen wonen zonder gevolgen, maar in dit geval kan zijn intrek bij u mogelijk door de SVB als samenwonen worden gezien (de SVB bekijkt de zaak per geval).

Silvia, 29-05-2020
Mijn moeder heeft AOW en mijn zoon van 21 met parttime baan wil bij haar gaan wonen omdat hij haar mantelzorger is en dan ook s'nachts voor haar kan zorgen. Heeft dat gevolgen voor haar AOW, zorgtoeslag of huurtoeslag? Of is hier een uitzonderingsregel van toepassing? Reactie infoteur, 27-07-2020
Beste Silvia,
Als uw zoon als mantelzorger bij uw moeder gaat wonen, heeft dat gevolgen voor haar AOW. Moeder kan beter een kamer verhuren aan uw zoon. Een eigen kind en ouder is zonder mantelzorgkorting:

https://financieel.infonu.nl/geld/181907-geen-mantelzorgboete-aow-in-2019-en-2020.html

Sabrina, 28-05-2020
Geachte.

Ik woon alleen ( huur een woning ) en werk halftijds en ontvang voor de andere helft bijslag v.d ziekenkas.
Wat zou er gebeuren mocht ik iemand bij me laten inwonen? De persoon trekt volledig van de ziekenkas Wat voor nadelen zou dit met zich mee brengen indien deze persoon op mijn adres ingeschreven zou staan? Of wat is de beste optie?

Mvg. Reactie infoteur, 30-05-2020
Geachte Sabrina,
De bedragen die het ziekenfonds uitkeert zijn anders als u alleenstaand bent of samenwoont. Inwonend hoeft niet samenwonend te zijn, u kunt ook een deel van de woning verhuren.

Janssens Blanche, 25-05-2020
Mijn vriend woont in België en krijgt Nederlands pensioen en aow. Wordt zijn pensioen en aow ingekort als hij feitelijk gaat samenwonen? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Janssens Blanche,
De AOW kan worden ingekort bij samenwonen, een aanvullend (bedrijfs)pensioen niet.

Anoniem, 11-05-2020
Beste heer, mevrouw,

Mijn moeder (66) woont bij ons in vanwege gezondheidsklachten. Bij haar dochter en schoonzoon. Mijn moeder draagt niks bij in de financiën en in het huishouden. Heeft dit gevolgen voor de hoogte van haar AOW uitkering?
Zo ja hoeveel wordt mijn moeder daarop gekort?
Dank voor het beantwoorden van mijn vraag.

Mvg,

Anoniem Reactie infoteur, 16-05-2020
Beste Anoniem,
Als er geen gezamenlijke huishouding is, wordt uw moeder niet gekort op de AOW. In andere gevallen gaat ze van AOW voor een alleenstaande naar AOW voor een gehuwde. Van € 1.255,87 bruto naar € 859,55 bruto (januari 2020):

https://financieel.infonu.nl/geld/176457-aow-2020-bedragen-en-leeftijd-2020.html

D. Janssen, 06-05-2020
Ik huur momenteel van mijn vader een huis en de loods.
Mijn vader krijgt alleenstaande pensioen.
Ik weet dat als er een kind, in dit geval IK bij mijn vader inwoon mijn vader niet gekort word op zijn pensioen.
Nu wil ik mijn vriendin en kind ook ingeschreven worden op dit adres.
Maar word dan het pensioen van mijn vader ingekort? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste D. Janssen,
Als jullie met vader een gezamenlijke huishouding krijgen, wordt vader gekort op zijn AOW, niet op een eventueel aanvullend pensioen.

W. Oosterom, 27-04-2020
Hallo, tot juni 2018 woonde ik alleen als gepensioneerde en had dus ook een alleenstaande AOW uitkering.
Tevens had (heb) ik met een huurder van de zolderetage (werkend persoon) een zakelijke huurovereenkomst die gecontroleerd, bekend en geaccepteerd was bij de SVB.
Toen mijn jongere vriendin (geen geregistreerd partner) bij mij kwam wonen werd mijn AOW gekort en tot nu toe is dat zo gebleven.
We zijn alle drie op hetzelfde adres ingeschreven en de huur is een tijdelijke huur/verhuur.
Ik ben eigenaar van de woning.
Sinds kort heb ik een andere huurder (student) en dat heb ik gemeld bij de SVB.
Mijn AOW uitkering bleef natuurlijk hetzelfde, want er was eigenlijk niets veranderd voor de SVB en de AOW.
Maar tijdens een telefoongesprek met een medewerkster van de SVB werd me verteld dat er ook sprake kan zijn van een "meerpersoonshuishouden" indien er een andere thuis situatie zou bestaan.en dat dan mijn AOW recht voor een alleenstaande zou kunnen herleven.
Echter over de voorwaarden waaraan je moet voldoen om te worden gezien als meerpersoonshuishouding doet men nogal geheimzinnig en onwillig om daar op in te gaan.
Wellicht kunnen wij, mijn vriendin, ik en de huurder in gezamenlijkheid de thuissituatie anders gaan inrichten.zodat er wel sprake is, of kan worden van een meerpersoonshuishouden en daardoor mijn alleenstaande AOW recht herleeft.
Heel graag zou ik hier een adequate reactie op tegemoet zien van een deskundige op dit terrein.
Alvast bedankt Reactie infoteur, 03-05-2020
Hallo W. Oosterom,
1. Verhuurt u een deel van uw woning aan iemand, dan hebt u zeer waarschijnlijk een 'commerciële relatie' met deze persoon, geen gezamenlijke huishouding en dus recht op een ongehuwdenpensioen (AOW).
2. Hebben meer dan twee meerderjarige personen een gezamenlijke huishouding, dan is er sprake van een meerpersoonshuishouding en worden de betrokkenen ook niet aangemerkt als gehuwd (Staatscourant 2017, 60554).

Beppie Floor, 24-04-2020
Ik ban 73 jaar en alleenstaand mijn dochter komt bij mij inwonen en wil een vergoeding betalen hoe hoog mag deze maximaal zijn dochter heeft 1 kind en een volledig baan. Reactie infoteur, 25-04-2020
Beste Beppie Floor,
Het bedrag aan vergoeding in de kosten is aan u te bepalen. Als een dochter met kind bij u komt wonen kan dit wel gevolgen hebben voor uw eventuele toeslagen (huurtoeslag), niet de hoogte van de AOW.

Bert,, 12-03-2020
Hallo, wij hebben ons huis verkocht en staan nu ingeschreven bij onze dochter met een post adres. Wij zijn nu voor drie maanden met de camper door Europa aan het toeren en gaan als wij terug komen voor drie maanden in onze stacaravan wonen en gaan daarna weer drie maanden toeren. Wij staan wel ingeschreven als woningzoekende voor een huurhuis. Heeft dit gevolgen op mijn AOW en pensioen. Gr Bert Reactie infoteur, 14-03-2020
Hallo Bert,
U hebt al een partner en daarom heeft een postadres bij uw dochter geen gevolgen voor uw AOW en pensioen.

Mariet, 05-03-2020
Onze zoon woont tijdelijk bij ons in. Hij heeft als muzikant tijdelijk vrijwel geen inkomen. Wij hebben een aow voor gehuwden en ik heb een pensioen. Hebben we dan met de voordeurdelersregeling te maken? Reactie infoteur, 07-03-2020
Beste Mariet,
Uw zoon is niet van invloed op uw AOW of pensioen.

Leo, 27-02-2020
Ik krijg binnen kort aow maar ik verhuur al jaren een gedeelte van mijn huurwoning met een huurcontract dat ook maandelijks netjes voldaan wordt bij maandelijkse overschrijving op mijn bank. Word ik hier voor gekort op mijn aow? Reactie infoteur, 28-02-2020
Beste Leo,
U wordt niet gekort als jullie geen gezamenlijke huishouding hebben.

Bas, 18-02-2020
Ik heb een aow en woon samen dus heb partnertoeslag voor mijn vriendin, nu willen wij trouwen verandert dat in de uitkering? Reactie infoteur, 20-02-2020
Beste Bas,
Als u in 2020 recht hebt op de partnertoeslag AOW, verandert dat niet als u gaat trouwen.

Dirk, 10-02-2020
Mijn vriendin gaat aow krijgen. Ik ben 4 jaar jonger, heb nog ww maar dat loopt bijna gelijk af. Ik betaal huur aan haar (heb paar jaar geleden mijn huis verkocht). Formeel wonen we dus niet samen (geen samenlevingscontract), feitelijk wel. Want onder 1 dak.

Gaat zij nu lagere aow krijgen? Zo ja, heb ik dan recht op iow/bijstand?

Zal ik dan toch maar huisje gaan huren want dat lijkt dan gunstiger… Reactie infoteur, 12-02-2020
Beste Dirk,
Als er een huurcontract is en de SVB er ook van overtuigd is dat er geen gezamenlijke huishouding is, wordt er niet op de AOW gekort.

Ferry, 10-02-2020
Geachte heer, mevrouw,
Ik ben 73 jaar en weduwnaar.
Ik geniet van de AOW voor alleenstaanden.
Ik ben voornemens om mijn vriendin (71 jaar) uit het buitenland, te laten overkomen om bij mij in Nederland te gaan wonen.
Zij heeft nooit in Nederland gewoond en geniet dus niet van een AOW.
Zij zal ook niet gaan bijdragen in de kosten van de huishouding omdat zij een heel bescheiden pensioen ontvangt van haar overleden echtgenoot.
Gaarne verneem ik van u of ik de AOW voor alleenstaanden zal blijven ontvangen of dat ik gezien zal worden als samenwonende en dus gekort gaat worden?
Bij voorbaat mijn dank. Reactie infoteur, 10-02-2020
Geachte Ferry,
Als uw vriendin op uw adres wordt ingeschreven, is de kans groot dat de SVB jullie als samenwonend ziet en u dus kort op de AOW. De SVB kan ook om een nadere verklaring vragen.

Wim, 24-01-2020
Ik ben straks 67 en ontvang dan aow en een pensioen mijn vrouw is 45 jaar. Hoeveel aow krijg ik straks? 100% of word ik gekort omdat ik een partner heb die werkt? Reactie infoteur, 26-01-2020
Beste Wim,
U wordt niet op uw AOW gekort omdat u een partner hebt die werkt. Wel krijgt u de AOW van een gehuwde en die is lager dan voor een alleenstaande.

Nanne, 22-01-2020
Beste, ik ga scheiden en heb aow. mijn ex partner heeft ook een aow. ik heb nu geen vaste woon- en verblijfadres. Wat voor gevolgen heeft het voor de hoogte van mijn aow als ik enkel postadres doorgeef aan svb, omdat ik ene keer bij familie verblijf en ene keer bij vrienden. Heeft het ook gevolgen voor diegene waar ik mijn postadres opgeef? Zal ik gekort worden op mijn uitkering als ik bij een stel (beide werkend) mijn postadres opgeef? En hoe zit het als ik ingeschreven zal staan bij dit stel? Zij werken beiden en ik heb aow, word ik dan gekort op mijn aow? Reactie infoteur, 22-01-2020
Beste Nanne,
Een postadres kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag (medebewoner) en de AOW. Inschrijven als huurder (tegen kleine vergoeding) kan misschien een uitkomst voor u zijn.

Henk Lemmen, 21-01-2020
Aow ontvangen voor alleenstaande of gehuwd c.q samenwonend zijnde, is er toch om te voorkomen dat er 2 keer aow wordt ontvangen voor een alleenstaande op hetzelfde adres.
Als men nu samenwoont met een persoon (in het buitenland) die geen BSN nummer heeft en nooit in Nederland heeft gewoond, waarom krijgt dan degene die recht heeft op AOW dat als zijnde samenwonend? Hij heeft alleen extra kosten voor zijn partner (eventueel met kinderen) en wordt daarvoor "gestraft". Reactie infoteur, 21-01-2020
Beste Henk Lemmen.
De AOW voor gehuwden en samenwonenden is samen 100%, voor een alleenstaande 70%. Waarschijnlijk heeft dat met de vaste lasten te maken. Maar als u samenwoont en de ander heeft geen AOW of inkomen, bent u uiteraard slechter uit.

Richard Lips, 16-01-2020
Mijn moeder woont samen met haar vriend, zij heeft aow en is 72 jaar. Nu wil ik haar bij ons inschrijven omdat het niet zo lekker loopt bij haar en haar vriend. Ze zal niet vaak bij ons zijn omdat ze bij vrienden gaat slapen. Dus eigenlijk word ons adres haar postadres dan. Heeft dit invloed op haar AOW of op ons bij de belastingdienst? Wij zijn getrouwd en hebben beiden een vaste baan. Reactie infoteur, 16-01-2020
Beste Richard Lips,
Als uw moeder nu met een vriend samenwoont en zich straks bij u inschrijft heeft dit geen gevolgen voor haar AOW, want ze ontvangt al de AOW voor iemand die samenwoont. Voor u zal het ook geen verschil maken als u geen huurtoeslag ontvangt.

Martin ter Braack, 12-01-2020
Ik heb een koopwoning en mijn vriendin een huurwoning. Ik ben van plan mijn woning te verkopen en in Spanje te gaan wonen. Wij gaan straks regelmatig switchen tussen Spanje en Nederland. Houden wij de aow voor alleenstaanden dan? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Martin ter Braack,
Dat hangt ervan af. Als er een gezamenlijke huishouding is, worden jullie als samenwonend gezien. Uiteraard moet uw vriendin zich ook niet in Spanje op uw adres inschrijven.

Robert, 09-01-2020
Ik heb de volgende situatie:
Broer en zus wonen beiden op 1 adres en ontvangen beiden de kostendelersnorm participatiestelsel. Omdat broer zorgbehoeftig is en zonder de zorg van zus niet zelfstandig kan blijven wonen, vallen zij onder de uitzondering van gezamenlijke huishouding ogen artikel 3 lid 2 onder A (bloedverwanten 2e graad, waarvan 1 zorgbehoeftig is). Broer bereikt AOW gerechtigde leeftijd en voert volgens de aow criteria een gezamenlijke huishouding met zus. Wat zijn nu de gevolgen voor de uitkering van zus? Man krijgt nu een gehuwden pensioen en uitkering participatiestelsel van zus blijft doorlopen? Dit zou raar zijn, svb beschouwd stel als samenwonend.en de gemeente beschouwd zus als zelfstandig subject van bijstand. Hoe zit het dan met de fiscaliteit? Of dient de gemeente de uitkering van zus ook te beeindigen zodat bij svb aanspraak gemaakt kan worden op AIO. Ben benieuwd naar uw reactie. Reactie infoteur, 10-01-2020
Beste Robert,
Normaliter geldt voor zus de kostendelersnorm en voor de broer een AOW voor samenwonende (50%). Er is wel een zorgrelatie, maar de tweewoningenregel lijkt niet van toepassing omdat zus niet een eigen woning heeft. Toch lijkt een overleg met de SVB op zijn plaats om te zien of er meer uit te halen is.

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 09-08-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.