Beter met je geld omgaan doe je zo!

Beter met je geld omgaan doe je zo! Wil je je niet elke maand zorgen hoeven maken over of je uitkomt met je geld? Heb je schulden, lopen deze op en maak je je hier zorgen over? Wil je sparen voor een bepaald doel? Of wil je juist aan het eind van de maand wat geld overhouden voor leuke dingen of om een buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven? Wat je beweegredenen ook zijn, het is altijd verstandig om bewust en goed om te gaan met geld. Het geeft je meer financiële ruimte, maar ook innerlijke rust, doordat je niet langer over geldzaken hoeft te piekeren.

Los je schulden af

Het hebben van schulden kan een zware last zijn. Schulden los je niet zomaar af. Hier gaat langere tijd overheen. Daardoor kan het een onmogelijke opgave lijken en daarnaast vergt het veel discipline en doorzettingsvermogen om je schuld(en) af te lossen. Reserveer per maand een vast bedrag om je schuld af te lossen. Wijk hier niet vanaf omdat je denkt dat aflossen met kleinere bedragen niet opschiet. Wanneer je meerdere schulden hebt, is het aan te raden om met de kleinste schuld te beginnen. Los in dat geval in de eerste instantie alleen die schuld af en ga niet meerdere schulden tegelijk proberen af te lossen. Je zult zien dat wanneer je je eerste, kleine schuld hebt afgelost je hier vertrouwen van krijgt en het motiveert dan om door te gaan met de volgende schuld. Stel het voor je schulden gereserveerde bedrag niet bij naar beneden, omdat je nu minder schuld hebt, maar wordt ook niet overmoedig, waardoor je hebt bedrag per maand opschroeft. Ga gewoon door zoals je bent begonnen. De eerste schuld is immers afgelost, dus deze methode werkt!

Vermijd leningen

Wanneer je een lening afsluit, betaal je hier uiteindelijk een fors bedrag aan rente over. Je leent geld om het vervolgens uit te geven en hierdoor heb je weer een schuld. Niet handig, aangezien de eerste tip het aflossen van eventuele schulden betreft. Dit geldt eveneens voor principes als 'nu kopen en later betalen', betalen in termijnen en rood staan bij de bank. Ook hier betaal je rente over en zal je meer geld terug moeten betalen dan het bedrag dat je hebt geleend. Je kunt met je bank afspreken dat je niet kunt rood staan. Dan is de verleiding om meer uit te geven dan wat er op je rekening staat er ook niet. De wetenschap dat er nog een lening open staat, brengt net als bij andere schulden kopzorgen en stress met zich mee. Het is verstandiger om eerst te sparen en dan te kopen in plaats van andersom.

Zorg dat je je rekeningen (op tijd) betaalt

Betaal het liefst je rekeningen zodra ze zijn binnengekomen. Rekeningen moeten sowieso betaald worden en door ze direct te betalen, vermijd je betalingsherinneringen, aanmaningen en de extra kosten die hieraan verbonden zijn. Spreek met de betreffende instanties af dat ze de bedragen die maandelijks terugkeren automatisch mogen incasseren. Het scheelt jou een hoop geregel en je bent op deze manier altijd op tijd. Betaal jezelf ook! Maak maandelijks een vast bedrag (al is het maar een paar Euro) over naar je spaarrekening. Laat dit ook automatisch verlopen door met internetbankieren een periodieke overboeking maandelijks op een vast moment te laten doen. Op deze manier kun je toch een spaarpotje opbouwen, terwijl je dit niet heel hard in je portemonnee voelt.

Budgetteren

Om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven is het zaak om nauwkeurig bij te houden waar je geld naartoe gaat. Maak bijvoorbeeld een Excelsheet met aan de ene kant een overzicht van hoeveel geld er binnenkomt en aan de andere kant alle bedragen die je uitgeeft. Dit kunnen vaste lasten zijn, zoals de huur, de kosten voor gas, water en elektriciteit en je abonnement voor internet, telefonie en televisie, maar ook bedragen die je uitgeeft aan andere zaken, zoals een etentje buitenshuis of kleding die je hebt gekocht. Door dit in kaart te brengen, creëer je overzicht in je uitgavepatroon en je hebt concreet in beeld wat er met je geld gebeurt.

Schrap overbodige uitgaven

Lang niet alles wat we kopen, hebben we ook echt nodig. Misschien heb je wel een abonnement op een tijdschrift wat je bijna nooit leest of ben je lid van de sportschool waar je zelden of nooit komt. Zet deze abonnementen zo snel mogelijk stop, aangezien je er toch (bijna) geen gebruik van maakt. Heb je kleding gekocht omdat je het nodig had of puur omdat je dat shirtje zo leuk vond? Hou in de gaten, mede door goed je Excelsheet bij te houden, welke dingen je hebt betaald, maar die eigenlijk overbodig zijn. Wanneer je hier wat langere tijd bewust mee omgaat, zal je zien dat je de overbodige uitgaven steeds makkelijker herkent en ze dus minder vaak zal doen.

Kijk en vergelijk

Sommige dingen heb je gewoon nodig, maar wellicht kunnen ze een stuk goedkoper. Denk bijvoorbeeld aan je zorgverzekering. Hoeveel betaal je? Zijn er zorgverzekeringsmaatschappijen die hetzelfde aanbieden tegen een lagere premie? Je zou kunnen overstappen en hier tientallen Euroís per maand mee besparen. Als je een spaarrekening hebt, kun je rente opbouwen. Vergelijk de verschillende banken en type rekeningen met elkaar. Misschien krijg je ergens anders meer rente dan bij je huidige bank. Dan kun je je spaargeld bij een andere bank op een rekening zetten. Wat zit er in je zenderpakket? Wat kost het? Zijn andere aanbieders goedkoper? Of heb je zenders in je pakket waar je nauwelijks naar kijkt? In dit geval is overstappen naar een andere aanbieder of het wijzigen van je zenderpakket een optie om geld te besparen. Ook kun je kijken of je telefoonabonnement aansluit bij hoeveel je belt, smsít en aan internet verbruikt. Zo niet, up- of downgrade dan je abonnement.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je veel geld kunt besparen, alleen al door jezelf meer inzicht te geven in hoeveel je en vooral waaraan je je geld uitgeeft. Sommige dingen kunnen goedkoper, terwijl jij als gebruiker het verschil niet merkt. Wanneer je deze tips wat langer toepast, zal je zien dat ze werken en dat maakt het voor jou makkelijker om deze ingeslagen weg te blijven volgen.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook minima moeten maandelijks sparenGeld sparen is een goede manier om geldzorgen in de toekomst te voorkomen. Door een geldbuffer op te bouwen kunt u in mo…
Voorkom stress en zorgen over geld en schuldenAls je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…
Sparen is niet uitgevenNiemand kan zonder spaargeld. Ieder huishouden heeft een reserve nodig om tegenvallers op te kunnen vallen. Iemand zonde…

De bankrekening uitgelegdDe bankrekening uitgelegdVele jaren geleden, kreeg men zijn loon of salaris nog contant uitbetaald. Je nam het mee naar huis en betaalde daarvan…
Ondanks Preventel een mobiel abonnementOndanks Preventel een mobiel abonnementWilt u een mobiel abonnement zonder Preventel? U staat als wanbetaler te boek en kunt dan geen gsm abonnement afsluiten?…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jeff Milner, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://vuljespaarpot.nl/tips-om-verstandig-met-je-geld-om-te-gaan/
  • http://www.volkskrant.nl/economie/beter-met-je-geld-omgaan-een-korte-basiscursus-in-vier-stappen~a3717891/
  • http://www.financieleinformatie.be/tag/omgaan-met-geld
  • http://www.beteromgaanmetgeld.nl/handige-tips/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.