Sparen is niet uitgeven

Niemand kan zonder spaargeld. Ieder huishouden heeft een reserve nodig om tegenvallers op te kunnen vallen. Iemand zonder een spaarkapitaal zal bij een onvoorziene uitgaven een lening moeten afsluiten. Nederlanders zijn goede spaarders. In economisch slechte tijden, helpen wij de economie niet op gang door geld uit te geven, maar wij houden de hand nog meer op de knip. Dit is een zuinigheid waar wij de vruchten van kunnen plukken op het moment dat het inkomen lager gaat worden door bijvoorbeeld werkloosheid. In de Verenigde Staten wordt zoveel mogelijk zaken gefinancierd. Deze vorm van overfinanciering is gevaarlijk op het moment dat het inkomen in het geding komt.

Niet iedereen is in de positie om te sparen

Gezinnen die van een laag inkomen rond moeten komen, hebben niet de mogelijkheid om ook nog een deel van het loon te gaan sparen. Met veel moeite kunnen ze de maand door komen met het beschikbare inkomen. Toch moeten ook deze mensen een mogelijkheid creëren om een deel van het beschikbare geld te reserveren. Dit moet om nog grotere kostenposten te voorkomen.

Sparen of lenen

Niet alle kosten zijn te betalen met het maandelijkse inkomen. Bepaalde uitgaven zijn zo groot, dat er geld voor gereserveerd moet worden van meerdere maanden. De wasmachine en de droger gaan stuk, de auto moet vervangen worden, het zijn soort uitgaven waar de meeste gezinnen jaarlijks tegenaan lopen. Er zijn altijd wel zaken die vervangen moeten worden. De gezinnen die hier geen geld voor gereserveerd hebben, moeten een lening afsluiten om toch een noodzakelijke uitgave te kunnen verrichten. Vervolgens moet de lening terugbetaald worden, met een hoge rentevergoeding.

Voorbeeld

Een gezin rijdt in een auto van acht jaar oud. De auto doet het nog goed en zou nog jaren mee kunnen. Gezin één gaat maandelijks 150 sparen, om de auto uiteindelijk te kunnen vervangen. Gezin twee ziet het nut niet van sparen en bouwt geen kapitaal op. Na vijf jaar moet de auto vervangen worden. Gezin één heeft gespaard: 60 x 150 = 9.000 (plus rentebijschrijving 9.700. Met dit bedrag kunnen ze een vervangende auto kopen.

Gezin twee moet een lening afsluiten voor 9.700. Hiervoor moeten ze 9 procent rente betalen. Uitgaande van aflossing in vijf jaar, moeten ze maandelijks aflossen 161,67. Daarnaast moeten ze nog de hoge rente betalen over het bedrag dat nog open staat. In de eerste maand bedraagt de te betalen rente: 72,75.

Conclusie: zonder spaargeld kan niemand leven

Kortom het niet sparen zal uiteindelijk resulteren in een noodzaak om een lening af te sluiten. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, moeten toch een manier vinden om maandelijks geld over te houden. Uitgaande van ons voorbeeld, was de keuze of maandelijks 150 sparen, of uiteindelijk een lening afsluiten met een maandelijkse aflossing van 161,67. Naast de aflossing moet er ook nog iedere maand tot 72,75 aan rente worden betaald. Daarnaast blijft een niet sparend gezin achter de feiten aan lopen, want ook voor de volgende auto moet er weer een lening worden afgesloten.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen onmogelijk door hoog bestedingspatroonSparen onmogelijk door hoog bestedingspatroonIedereen zou in Nederland rond moeten kunnen komen van het maandelijks beschikbare geld. Het inkomen zit namelijk minima…
Ook minima moeten maandelijks sparenGeld sparen is een goede manier om geldzorgen in de toekomst te voorkomen. Door een geldbuffer op te bouwen kunt u in mo…
Eén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtEén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtGeld beheren is eigenlijk ontzettend eenvoudig. U hebt iedere maand een inkomen, en u kunt niet meer uitgeven dan dat er…

Hoe werkt rente op rente?Hoe werkt rente op rente?Om uw spaargeld te laten renderen, moet u spaarrente ontvangen over uw vermogen. Spaarrente is ook noodzakelijk om uw ge…
Aandachtspunten bij afsluiten spaarrekeningEen spaarrekening is een relatief eenvoudig product om af te sluiten. Toch kunnen er grote verschillen bestaan tussen de…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.