Spaarbank of hypotheek, zo profiteert u van een crisis

Spaarbank of hypotheek, zo profiteert u van een crisis Velen schreeuwen moord en brand als er een crisis is. Een crisis betekent vaak een forse recessie en zelfs een financiële crisis. Dat is natuurlijk ernstig, maar weet u dat u met deze situatie ook uw voordeel kan zijn. Banken kunnen dan moeilijker aan geld komen. Het betekent misschien wel een hogere spaarrente. Maar er is voor u nog meer voordeel te behalen als u het slim aanpakt.

Kredietcrisis VS als voorbeeld

De schade in de VS als gevolg van de kredietcrisis en hypotheekcrisis was zonder meer groot. Vele mensen moesten daar hun huizen verkopen. Een groot aantal kredieten en hypotheken zal waarschijnlijk nooit worden terugbetaald. Niet voor niets schreven vooral de Amerikaanse grootbanken enorme bedragen af. Niet voor niets ook verlaagde de FED binnen een week tijd de rente met 125 basispunten. Een renteverlaging zonder precedent. Het leidde tot een wereldwijd lagere economische groei dan vooraf was geraamd. De Verenigde Staten probeerden samen met de FED de groeivertraging nog kunstmatig een zachte landing te geven.

Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)

Gevolgen voor Europa

Als er een groeivertraging optreedt, zal ook Europa dat natuurlijk merken. Zeker als het gepaard gaat met een lagere dollar en met banken die hun hand op de kredietknip houden. Als de kredietverlening ook bij ons echt een knauw krijgt, kan het snel bergafwaarts gaan. Spanningen in het Midden-Oosten leiden op zijn minst tot hogere olieprijzen en kunnen een groeivertraging betekenen.

Gevolgen Nederlandse consument

Maar het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn. Zeker niet voor de mensen met een hypotheek of spaargeld. Op de beurs zal het nog wel even een rollercoaster zijn, maar voor wie zich daarmee niet bezig houdt, zijn er wel degelijk ook voordelen. Bovendien kunnen op de effectenbeurs met turbo's en speeders ook bij dalende beurskoersen forse winsten worden gemaakt.

De spaarder

Als op de kredietmarkt banken elkaar niet vertrouwen en moeilijk aan geld kunnen komen, zal de ECB de kraan verder open zetten maar worden spaarders waarschijnlijk ook weer aantrekkelijker voor de banken. Om hun activiteiten toch te kunnen funden boren ze steeds meer de spaarder aan. En de enige manier om dat te doen is via een hogere spaarrente. De relatief kleinere banken hadden de weg naar de spaarder al gevonden met een hogere spaarrente die vooral werd mogelijk gemaakt doordat de grote en dure kantoren ontbreken. Maar ook de grootbanken kunnen zich genoodzaakt zien om met een betere rente te komen. Ook bieden allerlei banken gunstige spaardeposito’s aan.

De belegger

Beurskoersen gaan op en neer en een stevige koersdaling kondigt zich niet zomaar aan. Daarom is het verstandig om uw aandelenportefeuille te beschermen tegen grote koersdalingen. U kunt dit doen met opties, turbo's en speeders. Een (tijdelijke) crisis geeft een terugval, maar dat is een terugval die na enige tijd weer ongedaan kan worden gemaakt. Het vele geld in de wereld moet ergens heen en stroomt nog steeds volop naar de effectenbeurs. Alles verkopen als koersen dalen is daarom niet verstandig. Na een terugval in de beurskoersen, komt er forse stijging en als u in aandelen zit, loopt u die niet mis.

De hypotheek: hypotheekrente omlaag

Het voordeel van een crisis kan de lagere hypotheekrente zijn. U kunt hiervan profiteren. Dat doet u niet alleen als u een nieuwe woning met hypotheek koopt, maar u kunt uw hypotheek ook oversluiten (let op de boeterente). Een periode van lage rente kan ook leiden tot stijging van de huizenprijzen, wie al een eigen woning heeft, profiteert zo van de waardestijging. Het is dus niet allemaal kommer en kwel.

Slot

Er zijn voor de Nederlandse consument regelmatig voordelen te halen, ook als er een crisis is of dreigt. Niemand weet hoe lang een crisis zal duren, maar op tijd zijn winst pakt is vaak spekkoper. Paniek is een slechte raadgever, de economie van Nederland kan namelijk wel tegen een stootje.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flexibel hypotheek krediet tegen laag tariefFlexibel hypotheek krediet tegen laag tariefAls je overwaarde hebt op je huidige woning dan kun je dit opnemen door middel van het flexibel hypotheek krediet. Je ne…
Wat is woz krediet?Het WOZ krediet is een lening die het beste te vergelijken is met een doorlopend krediet. Een belangrijke voorwaarde voo…
Rente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnRente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnEen doorlopend krediet kan gebruikt worden ter financiering van een verbouwing aan de woning. Onder voorwaarden is de re…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…

Internetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealInternetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealHet kopen op het internet raakt in ons land steeds meer ingeburgerd. Internetbankieren groeit in Nederland als kool. Als…
Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren en digitaal bankieren zijn in Nederland volledig ingeburgerd, maar het betalingsverkeer in ons land ka…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.