Spaarbank of hypotheek, zo profiteert u van een crisis

Spaarbank of hypotheek, zo profiteert u van een crisis Velen schreeuwen moord en brand als er een crisis is. De coronacrisis in 2020 kan leiden tot een forse recessie en zelfs een financiële crisis. Dat is natuurlijk ernstig, maar weet u dat u met deze situatie in 2020 ook uw voordeel kan zijn. Banken kunnen dan moeilijker aan geld komen. Het betekent misschien wel een hogere spaarrente. Maar er is voor u nog meer voordeel te behalen als u het slim aanpakt.

Kredietcrisis VS als voorbeeld

De schade in de VS als gevolg van de kredietcrisis en hypotheekcrisis was zonder meer groot. Vele mensen moesten daar hun huizen verkopen. Een groot aantal kredieten en hypotheken zal waarschijnlijk nooit worden terugbetaald. Niet voor niets schreven vooral de Amerikaanse grootbanken enorme bedragen af. Niet voor niets ook verlaagde de FED binnen een week tijd de rente met 125 basispunten. Een renteverlaging zonder precedent. Het leidde tot een wereldwijd lagere economische groei dan vooraf was geraamd. De Verenigde Staten probeerden samen met de FED de groeivertraging nog kunstmatig een zachte landing te geven. In 2020 hebben we te maken met de uitbraak van corona en een lockdown die de economie schade aanricht. De lockdown wordt langzaam versoepeld en ondertussen hebben ook in 2020 de centrale banken, overheden en de EU veel geld in de economie gepompt. Er zij grote parallellen met de financiële crisis in 2008 en ook in 2020 moet een financiële crisis niet worden uitgesloten.

Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)

Gevolgen voor Europa

Als er een groeivertraging optreedt, zal ook Europa dat natuurlijk merken. Zeker als het gepaard gaat met een lagere dollar en met banken die hun hand op de kredietknip houden. Als de kredietverlening ook bij ons echt een knauw krijgt, kan het snel bergafwaarts gaan. Spanningen in het Midden-Oosten leiden op zijn minst tot hogere olieprijzen en kunnen een groeivertraging betekenen.

Gevolgen Nederlandse consument

Maar het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn. Zeker niet voor de mensen met een hypotheek of spaargeld. Op de beurs zal het nog wel even een rollercoaster zijn, maar voor wie zich daarmee niet bezig houdt, zijn er wel degelijk ook voordelen. Bovendien kunnen op de effectenbeurs met turbo's en speeders ook bij dalende beurskoersen forse winsten worden gemaakt.

De spaarder

Als op de kredietmarkt banken elkaar niet vertrouwen en moeilijk aan geld kunnen komen, zal de ECB de kraan verder open zetten maar worden spaarders waarschijnlijk ook weer aantrekkelijker voor de banken. Om hun activiteiten toch te kunnen funden boren ze steeds meer de spaarder aan. En de enige manier om dat te doen is via een hogere spaarrente. De relatief kleinere banken hadden de weg naar de spaarder al gevonden met een hogere spaarrente die vooral werd mogelijk gemaakt doordat de grote en dure kantoren ontbreken. Maar ook de grootbanken kunnen zich genoodzaakt zien om met een betere rente te komen. Ook bieden allerlei banken gunstige spaardeposito’s in 2020 aan.

De belegger

In 2019 en de eerste dagen van 2020 gingen de koersen fors omhoog, maar daar kwan in het voorjaar van 2020 een grote kentering in door de uitbraak van corona. Tijd om het roer om te gooien en uw aandelenportefeuille te beschermen met opties, turbo's en speeders. Een (tijdelijke) crisis geeft een terugval, maar dat is een terugval die in de rest van 2020 weer ongedaan kan worden gemaakt. Het vele geld in de wereld moet ergens heen en stroomt nog steeds volop naar de effectenbeurs. Zo kan 2020 nog altijd een goed beleggingsjaar worden. Eerst een terugval in de beurskoersen, daarna een forse stijging.

De hypotheek: hypotheekrente omlaag

De ING verlaagde de hypotheektarieven en waarschijnlijk volgen er meer, want de lange rente vertoont een duidelijke daling. Sinds 2005 leek er sprake van een stijgende trend, maar daar is in de jaren daarna de klad in gekomen. En dan zijn er nog de voordelen met de belastingvrije schenking tot ruim 100.000 euro als u de ontvanger van de schenking jonger is dan 40 jaar en het geld gebruikt voor de aflossing van de hypotheek of aankoop van een eigen woning. Het is dus niet allemaal kommer en kwel in 2020. De huizenprijzen stijgen nog steeds en minder mensen hebben een restschuld.

Slot

Er zijn voor de Nederlandse consument momenteel zeker voordelen te halen uit een coronacrisis. Niemand weet hoe lang het zal duren, maar wie nu zijn winst pakt is in ieder geval op tijd. Paniek zal ook in 2020 een slechte raadgever zijn, de economie van Nederland kan namelijk wel tegen een stootje.

Lees verder

© 2008 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Flexibel hypotheek krediet tegen laag tariefFlexibel hypotheek krediet tegen laag tariefAls je overwaarde hebt op je huidige woning dan kun je dit opnemen door middel van het flexibel hypotheek krediet. Je ne…
Wat is woz krediet?Het WOZ krediet is een lening die het beste te vergelijken is met een doorlopend krediet. Een belangrijke voorwaarde voo…
Rente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnRente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnEen doorlopend krediet kan gebruikt worden ter financiering van een verbouwing aan de woning. Onder voorwaarden is de re…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…

Internetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealInternetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealHet kopen op het internet raakt in ons land steeds meer ingeburgerd. Internetbankieren groeit in Nederland als kool. Als…
Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren en digitaal bankieren zijn in Nederland volledig ingeburgerd, maar het betalingsverkeer in ons land ka…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Spaarbank of hypotheek, zo profiteert u van een crisis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 21-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!