Spaarbank of hypotheek, zo profiteert u van een crisis
Velen schreeuwen moord en brand als er een crisis is. Een crisis betekent vaak een forse recessie en zelfs een financiële crisis. Dat is natuurlijk ernstig, maar weet u dat u met deze situatie ook uw voordeel kan zijn. Banken kunnen dan moeilijker aan geld komen. Het betekent misschien wel een hogere spaarrente. Maar er is voor u nog meer voordeel te behalen als u het slim aanpakt.
Kredietcrisis VS als voorbeeld
De schade in de VS als gevolg van de kredietcrisis en hypotheekcrisis was zonder meer groot. Vele mensen moesten daar hun huizen verkopen. Een groot aantal kredieten en hypotheken zal waarschijnlijk nooit worden terugbetaald. Niet voor niets schreven vooral de Amerikaanse grootbanken enorme bedragen af. Niet voor niets ook verlaagde de FED binnen een week tijd de rente met 125 basispunten. Een renteverlaging zonder precedent. Het leidde tot een wereldwijd lagere economische groei dan vooraf was geraamd. De Verenigde Staten probeerden samen met de FED de groeivertraging nog kunstmatig een zachte landing te geven.
Gevolgen voor Europa
Als er een groeivertraging optreedt, zal ook Europa dat natuurlijk merken. Zeker als het gepaard gaat met een lagere dollar en met banken die hun hand op de kredietknip houden. Als de kredietverlening ook bij ons echt een knauw krijgt, kan het snel bergafwaarts gaan. Spanningen in het Midden-Oosten leiden op zijn minst tot hogere olieprijzen en kunnen een groeivertraging betekenen.
Gevolgen Nederlandse consument
Maar het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn. Zeker niet voor de mensen met een hypotheek of spaargeld. Op de beurs zal het nog wel even een rollercoaster zijn, maar voor wie zich daarmee niet bezig houdt, zijn er wel degelijk ook voordelen. Bovendien kunnen op de effectenbeurs met turbo's en speeders ook bij dalende beurskoersen forse winsten worden gemaakt.
De spaarder
Als op de kredietmarkt banken elkaar niet vertrouwen en moeilijk aan geld kunnen komen, zal de ECB de kraan verder open zetten maar worden spaarders waarschijnlijk ook weer aantrekkelijker voor de banken. Om hun activiteiten toch te kunnen funden boren ze steeds meer de spaarder aan. En de enige manier om dat te doen is via een hogere spaarrente. De relatief kleinere banken hadden de weg naar de spaarder al gevonden met een hogere spaarrente die vooral werd mogelijk gemaakt doordat de grote en dure kantoren ontbreken. Maar ook de grootbanken kunnen zich genoodzaakt zien om met een betere rente te komen. Ook bieden allerlei banken gunstige spaardeposito’s aan.
De belegger
Beurskoersen gaan op en neer en een stevige koersdaling kondigt zich niet zomaar aan. Daarom is het verstandig om uw aandelenportefeuille te beschermen tegen grote koersdalingen. U kunt dit doen met opties, turbo's en speeders. Een (tijdelijke) crisis geeft een terugval, maar dat is een terugval die na enige tijd weer ongedaan kan worden gemaakt. Het vele geld in de wereld moet ergens heen en stroomt nog steeds volop naar de effectenbeurs. Alles verkopen als koersen dalen is daarom niet verstandig. Na een terugval in de beurskoersen, komt er forse stijging en als u in aandelen zit, loopt u die niet mis.
De hypotheek: hypotheekrente omlaag
Het voordeel van een crisis kan de lagere hypotheekrente zijn. U kunt hiervan profiteren. Dat doet u niet alleen als u een nieuwe woning met hypotheek koopt, maar u kunt uw hypotheek ook oversluiten (let op de boeterente). Een periode van lage rente kan ook leiden tot stijging van de huizenprijzen, wie al een eigen woning heeft, profiteert zo van de waardestijging. Het is dus niet allemaal kommer en kwel.
Slot
Er zijn voor de Nederlandse consument regelmatig voordelen te halen, ook als er een crisis is of dreigt. Niemand weet hoe lang een crisis zal duren, maar op tijd zijn winst pakt is vaak spekkoper. Paniek is een slechte raadgever, de economie van Nederland kan namelijk wel tegen een stootje.
Lees verder