Bouwen we wel genoeg pensioen op?

Bouwen we wel genoeg pensioen op? Veel Nederlanders bouwen niet genoeg pensioen op om hun huidige levensstandaard te behouden. Zowat iedereen zal een beroep moeten doen op eigen spaargeld en reserves. Maar uit cijfers blijkt dat de meesten van ons op oudere leeftijd waarschijnlijk niet rond kunnen komen van dat eigen spaargeld.

Leven van de rente is een utopie

Volgens de statistieken bezitten gepensioneerden financiële en materiële activa ter waarde van gemiddeld 186.000. Dat hoort zich aan als een hoop geld, maar je kan er vraagtekens bij plaatsen. Als je elke maand een deel van dat vermogen verbruikt, hoelang heb je dan genoeg om van te leven? Want na een werkzaam leven kunnen leven van de rente, dat is in deze tijd van lage rente voor velen een utopie. Vooral voor degenen die hun geld veilig willen beleggen en erg sceptisch staan tegen overdreven beloften van rendementen.

Is collectief pensioen nog wel van deze tijd?

Het gros van de Nederlanders bouwt pensioen via de werkgever op, maar of dat zal volstaan voor een onbezorgde oude dag, is nog maar zeer de vraag. We vinden pensioen een te complexe materie en hebben vaak geen notie wat we straks aan inkomen mogen verwachten. De pensioengerechtigde leeftijd wordt in een aantal etappes verhoogd en pensioenfondsen hebben in de voorbije jaren behoorlijk moeten korten. Daar is niet zozeer de financiële crisis schuld aan, maar eerder met zaken als de vergrijzing en de toegenomen levensverwachting. Niet zonder reden dat men zich in sommige kringen afvraagt: is collectief pensioen nog wel van deze tijd?

Wie onbezorgd van zijn oude dag wil genieten, heeft geld nodig

Wie wil genieten als hij met pensioen is, heeft geld nodig. Zon 70% van het laatstgenoten inkomen wordt minimaal nodig geacht om financieel onbezorgd de "derde levensfase" aan te vangen. Dat is minder dan dat we vroeger hadden, maar zo veel hebben we ook niet meer nodig. De kinderen zijn allang het huis uit en kunnen voor zichzelf zorgen en het huis is doorgaans afbetaald. Maar zonder extra inkomen uit een beroeps- en privépensioen is het financieel nog een hele opgave om een aanvaardbare levensstandaard te behouden. Daarzonder zouden frequente reizen naar het buitenland niet meer te betalen zijn.

Hoeveel pensioen straks nodig?

Hoeveel pensioen we nodig hebben, zal afhangen van ieders persoonlijke situatie. Wie maandelijks huur of hypotheek betaalt, heeft meer geld nodig dan zijn buurman die in een afbetaalde eigen woning woont. En wie eerder wil ophouden met werken, heeft uiteraard ook meer nodig.

Vuistregel: 70% van laatst verdiend salaris

Globaal genomen volstaat het als AOW en pensioen samen circa 70% van het laatst verdiend salaris bedragen:
  • we hebben niet alleen minder nodig;
  • we betalen ook minder belasting waardoor er onder de streep meer overblijft.
Dat wil overigens niet zeggen dat er sprake is van een pensioengat als we minder dan die 70% opbouwen. Met eigen spaargeld en vermogen kan men zijn inkomen aanvullen.

Als pensioen alleen niet genoeg is

Pensioen wordt uiteraard niet alleen gevormd door de AOW en het potje dat we via onze werkgever opbouwen. Opgebouwd vermogen in de vorm van spaarsaldo, beleggingen en een woning vrij van hypotheek, kunnen voor extra inkomen zorgen en op die manier onze lasten verminderen. En uiteraard kunnen ook producten als afgesloten lijfrentes voor aanvulling zorgdragen.

En voor wie nog goed ter been is en voldoende gemotiveerd, kan inkomen uit werk na pensionering ook een welkome bijdrage vormen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende pensioenregelingenDe verschillende pensioenregelingenIedereen die werkt heeft meestal wel een pensioenregeling. Echter welke regeling heb jij en levert die regeling je later…
Hoe bouw je pensioen op en hoe hoog is dat?Veel mensen hebben wel een pensioen, maar hebben geen idee hoeveel ze krijgen als ze daadwerkelijk kunnen stoppen met we…
Vrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWVrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWAls u eerder wilt stoppen met werken, dan is in de meeste gevallen het opbouwen van een extra pensioen nodig. Zorg zelf…
Pensioen: wat nu fiscaal?Pensioen: wat nu fiscaal?Als u 65 bent (gaat naar 67 jaar), dan gaat u met pensioen. Naast een hoop vrije tijd, betekent pensioen ook iets voor j…

Leven van de rente een illusieLeven van de rente een illusieBij veel ouderen leeft nog altijd de gedachte dat ze na hun pensionering van de rente van hun spaargeld kunnen leven om…
Vrijschakelen bankpasje om in verre buitenland te pinnenVrijschakelen bankpasje om in verre buitenland te pinnenPinnen doen we normaal overal, ook omdat het bij ons compleet is ingeburgerd. Veel geld op zak hebben, doen we niet meer…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 28-09-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.