Veel geld verloren

Veel geld verloren Geld hebben is leuk, het verliezen is pijnlijk. Je kan geld op straat verliezen of de portemonnee ergens laten liggen, bijvoorbeeld in de trein of in een café. De eerlijke vinder is verplicht hier aangifte van te doen. Wanneer je zelf ook aangifte hebt gedaan is de kans groter dat het verloren geld terug komt. Ook kan je veel geld verliezen door bijvoorbeeld het kopen en verkopen van aandelen op de beurs. Beleggen brengt risico's met zich mee. Wees hier bedacht op voordat je geld gaat beleggen.

Geld verliezen doet pijn

Op welke manier je ook geld verliest: het doet pijn. Geld verdien je op een vaak eerlijke manier door middel van werk. Maar ook kan het zo zijn dat je rond moet komen van een uitkering. Tegenwoordig wordt alles maar duurder en de koopkracht daalt bij veel groepen mensen alleen maar. Steeds meer mensen leven tegen de armoedegrens aan. Verlies je dan geld, dan doet dit pijn. Maar ook voor mensen met voldoende bestedingsruimte is geld verliezen pijnlijk.

Geld verloren op straat

Een van de meest pijnlijke manieren om geld te verliezen: op straat. Dit kan ontstaan doordat de portemonnee uit de broekzak of uit de tas is gevallen. Op je hebt de tas of portemonnee in de bus of trein laten liggen. Of ergens in een winkel. Vaak weet je niet meer precies waar je het geld bent kwijtgeraakt. Doe in ieder geval aangifte van het verlies bij de politie. Omschrijf hierbij zo goed mogelijk het verloren voorwerp en de hoeveelheid geld.

Eerlijke vinders, bestaan ze nog?

Ben je geld verloren op straat of ergens anders, dan zal er vast iemand zijn die het geld vindt. Iemand die het geld vindt is niet verplicht het op te rapen. Raapt de vinder het toch op dan is hij of zij verplicht het gevonden geld te melden aan politie, gemeente of exploitant van het gebouw waar het gevonden is. De vinder hoeft het geld niet af te geven. Wanneer hij besluit het in bewaring te houden moet de vinder ervoor zorgen dat het geld niet weer kwijt raakt. Voor de vinder is het daarom vaak verstandiger het geld af te geven.

Wanneer de eigenaar zich binnen een jaar meldt moet de vinder het geld afstaan. De vinder heeft recht op vindersloon. Hiervoor is geen bepaald percentage vastgesteld, maar meestal wordt 10 procent als reëel geacht. Betaalt de eigenaar niet binnen een maand vindersloon dan mag de vinder het gevonden geld houden.

Voor verloren geld met een waarde lager dan 450 euro geldt dat de vinder afstand doet van het gevonden geld wanneer hij het afgeeft aan de politie of bij de gemeente. Na drie maanden wordt de politie of de gemeente eigenaar van het gevonden geld. Voor de vinder zelf blijft de regeling van één jaar bestaan.

Veel geld verloren met beleggen

Geld beleggen kan winstgevend zijn, maar je kunt er ook veel geld mee verliezen. Beleggen doe je op de beurs. Je koopt en verkoopt aandelen: dit zijn kleine stukjes van een bedrijf. Het zijn niet alleen aandelen die te koop zijn, maar ook opties of warrants. Daarnaast kan men long of short gaan. Allemaal begrippen die voor beleggers duidelijke taal zijn. Beginnende beleggers gaan nog wel eens de fout in door hebzucht. Ze kopen te snel of te laat (instappen) en verkopen te snel of te laat. Ze worden geleid door emoties. De doorgewinterde belegger spreidt zijn geld beter door te beleggen in verschillende takken. Ook spelen emoties minder vaak een rol en is er een langere adem. De ervaren belegger neemt ook genoegen met verlies en ziet dit tijdig aankomen. Omdat hij zijn geld goed heeft verspreid zal het verlies vaak opgeheven kunnen worden tegenover een winst.

Beleg nooit met geld dat je eigenlijk nodig hebt, of op korte termijn denkt te gaan gebruiken. Gebruik geld dat je ook kan missen. Wees bedacht op de risico's die beleggen met zich mee neemt. Beleggen kan veel geld opleveren maar ook gepaard gaan met grote verliezen, zelfs als je jouw geld spreidt. Daarnaast is er een verschil tussen papieren verlies en daadwerkelijk verlies. Op papier kan je verlies hebben, maar zolang de aandelen nog niet verkocht zijn is het verlies nog niet daadwerkelijk. Niks zo grillig als de beurs: de koersen kunnen zomaar omslaan.

Andere manieren om te verliezen

Er zijn nog andere manieren waarmee je veel geld kan verliezen. In het casino bijvoorbeeld, zoals het spelen van poker. Maar ook door oplichting kan je geld verliezen. Dit gebeurt steeds meer via het internet. Doe aangifte wanneer je geld bent verloren op een manier die niet door de beugel kan. Verlies je geld door je eigen schuld dan kan de politie niks voor je betekenen. Niet altijd heeft aangifte doen ook nut: vaak is de dader van bijvoorbeeld oplichting niet te achterhalen of zijn er geen duidelijke bewijzen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen: handel in CFDBeleggen: handel in CFDEr kan veel geld worden verdiend met de handel in CFD. CFD staat voor contract for difference. Bij deze manier van beleg…
Moet ik gaan beleggen?Moet ik gaan beleggen?Om rendement te maken op u geld kunt u een spaarrekening openen en jaarlijks een paar procent aan rente vangen. U kunt o…
Vijf redenen om niet te gaan beleggenVijf redenen om niet te gaan beleggenDoor te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren.…

De inkomensverschillen verkleinenDe inkomensverschillen verkleinenMet het boek van de econoom Piketty (2014) is de discussie over inkomensverschillen weer helemaal los gebarsten. Uit ond…
Hoe afhankelijk zijn we van gas uit Rusland?Hoe afhankelijk zijn we van gas uit Rusland?Rusland is de grootste gasleverancier ter wereld. Ook in Nederland zijn we voor een deel afhankelijk van het gas uit Rus…
Bronnen en referenties
  • http://www.politie.nl/onderwerpen/gevonden-verloren-voorwerpen.html
  • http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/30571/trading-is-gevaarlijk
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.