Moet ik gaan beleggen?

Moet ik gaan beleggen? Om rendement te maken op u geld kunt u een spaarrekening openen en jaarlijks een paar procent aan rente vangen. U kunt ook gaan voor een hoger rendement, maar daar kleven risico’s aan. Door te beleggen hebt u kans op een hoger rendement, maar u kunt ook behoorlijke verlies maken. Niet voor alle doeleinden is het beleggen geschikt. Geld dat u tijdelijk aan de kant gaat leggen voor een uitgave op korte termijn, is ongeschikt om mee te beleggen. Ook niet voor iedereen is beleggen geschikt. U moet er rekening mee houden dat u een deel van het geld gaat verliezen. Indien u dat geld hard nodig hebt, kunt u beter gewoon gaan sparen. Beleggen zou u ook alleen moeten doen met geld dat u over hebt. In het verleden zijn er hoge rendementen gemaakt, maar in een periode van een paar maanden kunt u ook eenvoudig dertig procent of nog meer van de waarde van uw vermogen verliezen.

Wanneer moet u gaan sparen?

De veiligste manier van rendement maken is door te gaan sparen op een spaarrekening. De rendementen die u kunt maken verschillen per bank en zijn ook afhankelijk van de algemene rentestand. Het rendement schommelt ongeveer tussen de één en vijf procent. Door te sparen bij een bank die onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank, staat de Nederlandse overheid garant voor uw spaargeld tot €100.000,- (2010) per rekeninghouder. Voor hogere bedragen geldt er geen garantieregeling. De hoogte van de spaarrente verschilt sterk tussen de diverse banken. Banken hanteren vaak ook voor een korte periode hogere spaarrentes om nieuwe klanten aan te trekken.

Wanneer moet u gaan beleggen?

Beleggen blijft een gevaarlijke manier om uw geld onder te brengen. De koersen kunnen namelijk sterk fluctueren. Door economische ontwikkelingen, of door slechte resultaten van een bedrijf waar u in belegd hebt, kunt u te maken krijgen met grote koersdalingen. Mensen die voor zekerheid kiezen kunnen beter niet gaan beleggen in aandelen. U moet uitsluitend gaan beleggen met geld dat u voor een langere periode kunt missen. Hierbij moet u denken aan een periode van vijf tot twintig jaar. Een koersdaling kunt u namelijk in de loop van de tijd weer goedmaken door de gedaalde aandelen gewoon aan te houden en af te wachten tot ze weer in waarde stijgen.

Wanneer beginnen met beleggen?

In een periode dat de beurskoersen laag staan, kunt u voor een relatief laag bedrag aandelen kopen die in de toekomst waarschijnlijk weer in waarde zullen stijgen. Het probleem is echter dat u achteraf pas weet wanneer de koersen laag staan. Beurskoersen die twintig procent in waarde zijn gedaald, kunnen nog wel twintig procent verder dalen. U weet vooraf niet wat een goed instapmoment is.

Voordelen van het sparen

Door uw geld op een spaarrekening te zetten weet u ongeveer wat u kunt verwachten. De spaarrente kan nog verlaagd of verhoogd worden, maar u loopt geen risico’s. Op het moment dat uw bank de spaarrente verlaagd, kunt u eenvoudig een nieuwe spaarrekening openen bij een andere bank met een hogere rentevergoeding.

Voordelen van het beleggen

Door te beleggen kunt u hoge rendementen halen. Op één dag kunt u meer rendement maken dan dat u op een spaarrekening krijgt in een heel jaar.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf redenen om niet te gaan beleggenVijf redenen om niet te gaan beleggenDoor te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren.…
Wat is actief of passief beleggen?Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief belegge…
Aandelen kopen in een dipAandelen kopen in een dipHet beleggen in aandelen kan erg lucratief zijn, kopen in een dip en verkopen op een piek. Klinkt goed maar, helaas is h…
Beleggen: grote risico’s, hoog rendementBeleggen: grote risico’s, hoog rendementHebt u geld over, en neemt u geen genoegen met de lage spaarrente, dan kunt u gaan beleggen. Indien u bereidt bent om gr…
Beleggen in platina biedt perspectiefDat beleggen in metalen geen windeieren legt is een bekend feit. Beleggen in platina vormt daar geen uitzondering op. Pl…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.