Moet ik gaan beleggen?
Om rendement te maken op u geld kunt u een spaarrekening openen en jaarlijks een paar procent aan rente vangen. U kunt ook gaan voor een hoger rendement, maar daar kleven risico’s aan. Door te beleggen hebt u kans op een hoger rendement, maar u kunt ook behoorlijke verlies maken.
Niet voor alle doeleinden is het beleggen geschikt. Geld dat u tijdelijk aan de kant gaat leggen voor een uitgave op korte termijn, is ongeschikt om mee te beleggen. Ook niet voor iedereen is beleggen geschikt. U moet er rekening mee houden dat u een deel van het geld gaat verliezen. Indien u dat geld hard nodig hebt, kunt u beter gewoon gaan sparen.
Beleggen zou u ook alleen moeten doen met geld dat u over hebt. In het verleden zijn er hoge rendementen gemaakt, maar in een periode van een paar maanden kunt u ook eenvoudig dertig procent of nog meer van de waarde van uw vermogen verliezen.
Wanneer moet u gaan sparen?
De veiligste manier van rendement maken is door te gaan sparen op een spaarrekening. De rendementen die u kunt maken verschillen per bank en zijn ook afhankelijk van de algemene rentestand. Het rendement schommelt ongeveer tussen de één en vijf procent. Door te sparen bij een bank die onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank, staat de Nederlandse overheid garant voor uw spaargeld tot €100.000,- (2010) per rekeninghouder. Voor hogere bedragen geldt er geen garantieregeling. De hoogte van de spaarrente verschilt sterk tussen de diverse banken. Banken hanteren vaak ook voor een korte periode hogere spaarrentes om nieuwe klanten aan te trekken.
Wanneer moet u gaan beleggen?
Beleggen blijft een gevaarlijke manier om uw geld onder te brengen. De koersen kunnen namelijk sterk fluctueren. Door economische ontwikkelingen, of door slechte resultaten van een bedrijf waar u in belegd hebt, kunt u te maken krijgen met grote koersdalingen. Mensen die voor zekerheid kiezen kunnen beter niet gaan beleggen in aandelen. U moet uitsluitend gaan beleggen met geld dat u voor een langere periode kunt missen. Hierbij moet u denken aan een periode van vijf tot twintig jaar. Een koersdaling kunt u namelijk in de loop van de tijd weer goedmaken door de gedaalde aandelen gewoon aan te houden en af te wachten tot ze weer in waarde stijgen.
Wanneer beginnen met beleggen?
In een periode dat de beurskoersen laag staan, kunt u voor een relatief laag bedrag aandelen kopen die in de toekomst waarschijnlijk weer in waarde zullen stijgen. Het probleem is echter dat u achteraf pas weet wanneer de koersen laag staan. Beurskoersen die twintig procent in waarde zijn gedaald, kunnen nog wel twintig procent verder dalen. U weet vooraf niet wat een goed instapmoment is.
Voordelen van het sparen
Door uw geld op een spaarrekening te zetten weet u ongeveer wat u kunt verwachten. De spaarrente kan nog verlaagd of verhoogd worden, maar u loopt geen risico’s. Op het moment dat uw bank de spaarrente verlaagd, kunt u eenvoudig een nieuwe spaarrekening openen bij een andere bank met een hogere rentevergoeding.
Voordelen van het beleggen
Door te beleggen kunt u hoge rendementen halen. Op één dag kunt u meer rendement maken dan dat u op een spaarrekening krijgt in een heel jaar.