Hoe banken geld uit het niets creëren

Hoe banken geld uit het niets creëren Banken creëren geld gewoon uit het niets. En dan bedoelen we natuurlijk geld in girale vorm. Niet het geld in de vorm van munten en biljetten. Banken creëren het simpelweg door het verstrekken van kredieten. Het wordt door niets gedekt dan alleen door vertrouwen. Zelfs spaargeld van andere klanten van de bank is er niet voor nodig. Enige verplichting voor uw bank is, dat men voor nieuwe kredieten een geringe zekerheid aanhoudt bij de centrale bank.

Waar komt ons geld vandaan?

Doorgaans maken mensen zich geen concrete gedachten over de vraag waar ons geld vandaan komt. Ieder kind weet per slot van rekening waar het vandaan komt: van de bank. Maar hoe komt de bank eraan?

Wat denkt u, hoe ontstaat ons geld?

  • de staat brengt ons geld in omloop;
  • banken creëren geld uit het niets in de vorm van kredieten;
  • geld wordt door de centrale banken in omloop gebracht;
  • geld ontstaat niet, het is er gewoon altijd;
  • geld wordt gecreëerd door de wereldhandel.

De banken maken geld!

Juist, de banken maken geld, ze genereren het zelf. En daarvoor hoeven die banken zich helemaal niet zo in te spannen. Bedoeld wordt uiteraard het girale geld, niet het geld in papieren vorm. Als u een lening krijgt, wordt het gewenste bedrag op uw bankrekening bijgeschreven. Klaar!

Krediet zonder het spaargeld van anderen te benutten

Er is voor kredietverstrekking zelfs geen spaargeld nodig van andere klanten van de bank. U krijgt fris, nieuw geld, dat er eerst niet was. Uw bank is verplicht om voor deze nieuwe lening slechts een minimale zekerheid aan te houden bij de centrale bank, een reserve van bijvoorbeeld 2 % van de verstrekte kredietsom. U als klant daarentegen, moet niet zelden een onderpand voor het volledige bedrag van uw lening voor de bank gereedhouden. En het is niet ondenkbaar dat u dit onderpand geheel verliest als u uw krediet niet meer kan terugbetalen. Wie hier een verkapte vorm van onteigening achter vermoedt, zit er helemaal niet zo ver naast. Dat kan toch niet waar zijn, hoor ik u denken? Nou, het ís waar. Geld ontstaat simpelweg door het verstrekken van leningen.

Ook rente draagt bij aan geldschepping

De bank wil voor uw lening natuurlijk rente ontvangen. Anders gezegd: ze willen rente op hun zelfgemaakte ongedekte geld. Maar waar zou die rente vandaan moeten komen? Als u de eerste kredietklant zou zijn, bestond er voor u überhaupt geen mogelijkheid om rente te betalen. Want ook deze rente moet worden "gemaakt", evenals het geld van de nieuwe lening. Niet per se door uzelf, maar bijvoorbeeld door uw werkgever die zelf ook een krediet voor zijn bedrijf heeft of door de klanten van het bedrijf, etc.

Is ons monetaire systeem dan een soort piramidespel?

Ja, u zou ons monetaire systeem zo kunnen noemen. Maar piramidespelen met geld zijn toch verboden? Niet als u een bank bezit. Hoe gaat ook al weer het spreekwoord: amateurs beroven een bank, professionals richten een bank op.

Blijft dat altijd zo duren met ons geld?

Critici beweren van niet. Zelfs gezaghebbende economen achten een nieuwe wereldwijde financiële crisis, veroorzaakt door ongebreidelde geldschepping niet uitgesloten. Vaak wordt in dat verband de term "crash" gebruikt. Maar waarschijnlijk zal er geen sprake zijn van een spontane “collaps” (instorting), maar eerder van een langdurig en sluipend proces van jaren en jaren.

Lees verder

© 2014 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kredietverstrekking door de bankKredietverstrekking door de bankEr worden in de pers verschillend bericht over de wijze van kredietverstrekking. De banken zouden de acceptatiecriteria…
Sparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen bij een kleinere bank kan aantrekkelijk zijn en is tegen de hoogste rente. Kies bij het sparen ook in 2020 voor e…
Kun je als oudere geld lenen?Kun je als oudere geld lenen?Wanneer ouderen geld willen lenen, blijkt dit in praktijk nog niet zo gemakkelijk. Banken staan niet te springen om oude…

Salaris te laat of niet ontvangen, wat te doen?Salaris te laat of niet ontvangen, wat te doen?Bij veel mensen komt het salaris op een vaste dag in de maand of week binnen. Altijd de zoveelste dag van de maand of op…
Vier manieren om uw pensioen aan te vullenVier manieren om uw pensioen aan te vullenSlechts weinig ondernemers en werknemers zullen het ideale pensioen van 70% van het laatst verdiende loon bereiken. In d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Hoe banken geld uit het niets creëren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Remon, 01-08-2019 08:03 #1
Beste auteur,

Hartelijk dank voor dit artikel. Ik ben al een beste tijd op zoek naar hoe ons monetair systeem in elkaar zit. De officiële bronnen houden het allemaal heel ingewikkeld (lees: doen alsof het allemaal heel ingewikkeld is), maar waar ik achter ben gekomen dat het inderdaad zo simpel is zoals in dit artikel beschreven.

Groet,

Infoteur: Serkozy
Laatste update: 23-11-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!