Kun je als oudere geld lenen?

Kun je als oudere geld lenen? Wanneer ouderen geld willen lenen, blijkt dit in praktijk nog niet zo gemakkelijk. Banken staan niet te springen om ouderen geld te lenen.

Geld lenen

In onze maatschappij is het heel normaal om geld te lenen. Bijvoorbeeld voor een hypotheek, een verbouwing of een auto. Geld lenen gaat meestal ook redelijk gemakkelijk, wanneer je nog niet veel leningen hebt uitstaan of wanneer je geen schulden hebt. Er zijn diverse soorten leningen zoals een persoonlijke lening, een hypotheek, een minilening of een doorlopend krediet.

Geld lenen wanneer je ouder bent

Naarmate je ouder wordt, dan wordt geld lenen steeds minder makkelijk. Mensen die net de vijftig zijn gepasseerd, kunnen hier al mee te maken krijgen. De banken staan niet te springen om geld uit te lenen aan ouderen. De banken lopen namelijk te veel risico, doordat bij senioren de kans op overlijden groter is. Wanneer de lener op leeftijd is, dan is het namelijk niet meer mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit houdt in dat de lening bij overlijden van de lener niet terugbetaald kan worden aan de bank. De meeste banken hanteren hierom de regel dat zij geen leningen verstrekken aan ouderen. Voor de meeste ouderen zal het dan ook niet mogelijk zijn om aan extra geld te komen door middel van een lening.

Hoe kun je wel geld lenen als oudere?

Het aanschaffen van creditcards

Als oudere lukt het je waarschijnlijk niet om een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten, wanneer je geld nodig hebt. Dit is lastig, want wanneer je nog fit en gezond genoeg bent om een auto te besturen, wordt het je wel knap moeilijk gemaakt die nieuwe auto aan te schaffen op basis van een lening. Het alternatief is het aanschaffen van een of meerdere creditcards. Met een creditcard kun je betalen en het bedrag later in termijnen terug betalen. De gemiddelde creditcard geeft je de mogelijkheid duizenden euro's op te nemen en later terug te betalen. Per persoon kun je meerdere creditcards aanvragen, zodat je op deze manier een aardig bedrag bij elkaar kunt krijgen. Er is wel een aanzienlijk nadeel verbonden aan het lenen via een creditcard. De rente op de geleende bedragen is zeer hoog, wel 13% of meer. Dit is beduidend meer dan de rente voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dit kan wel 6 tot 8% verschillen. Voordat je overgaat tot de aanschaf van creditcards, moet je dus wel zeker weten dat je in staat bent het bedrag plus de rente af te betalen.

Geld lenen van familie of vrienden

Een andere optie is geld lenen van familie of vrienden. Voor ouderen is dit vaak wel moeilijker, omdat hun kinderen in een periode van hoge kosten zitten en ze wellicht niet over veel spaargeld beschikken. Voor veel ouderen geldt ook dat hun kennissen- en vriendenkring beperkt is in de financiële middelen. Maar wanneer men de mogelijkheid heeft om geld te lenen van vrienden of familie, dan is dit de meest goedkope oplossing. Het advies hierbij is wel om niet te hoge bedragen te lenen. Wanneer u toch eerder komt te overlijden dan u had verwacht, dan zullen degenen waar u geld van hebt geleend niets meer van het resterende bedrag terug kunnen ontvangen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen tot welke leeftijdLenen tot welke leeftijdUw leeftijd speelt zeker een rol bij het geld lenen en een hypotheek. Tot welke leeftijd maximaal en vanaf welke leeftij…
Ouderen en geld lenen bij de bank?In onze samenleving is het gebruikelijk om te lenen. Voor mensen boven de 65 jaar zijn er minder mogelijkheden om lening…

Definitie consumptief kredietDefinitie consumptief kredietHier vind je de definitie van consumptief krediet en de verschillende vormen er van zoals, koop op afbetaling, huurkoop,…
Lening: geld lenen bij SantanderLening: geld lenen bij SantanderDe Spaanse bank Santander is langzaam aan een opmars bezig. Zij heeft vooral heel veel geprofiteerd van het faillissemen…
Bronnen en referenties
  • Omroepmax.nl
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.