Banken en bankieren

Banken en bankieren Een bank is een bedrijf dat werkt met het geld dat de mensen storten. Als je geld op de bank stort, is het niet enkel beschermt, maar ontvang je ook rente, zodat de bank kan werken met het geld. Dit is een van de redenen waarom mensen hun geld op de bank zetten. Geld staat daar ook veel veiliger dan thuis.

Waarom banken zo belangrijk zijn

Banken lenen ook geld aan andere bedrijven en klanten. Ze innen ook extra geld genaamd de bankkosten waarmee zij de rente aan spaarders en de salarissen van hun werknemers betalen. Banken maken winst omdat ze meer rente innen dan dat ze betalen aan spaarders.

Zonder banken is de wereldeconomie niet in staat om te groeien. Beleggers zouden het geld dat ze nodig hebben voor nieuwe projecten niet vinden. Industrieën kon geen nieuwe machines en moderne technologie kopen.

Wat voor soort diensten bieden de banken?

Banken bieden hun klanten een aantal diensten. Met een bankrekening kunt je de rekeningen betalen. Een cheque is een papiertje dat de bank vertelt hoeveel geld het moet opnemen van uw rekening en kan betalen aan iemand anders. Meer en meer mensen gebruiken vandaag de dag het internet om hun rekeningen te betalen. Banken geven hun klanten een pinpas waarmee ze geld kunnen opnemen van hun rekening, overal en wanneer ze maar willen. Ze kunnen de pinpas ook gebruiken om te betalen zonder contant geld in bijvoorbeeld winkels en benzinestations. Zon betaalrekening is een comfortabele manier voor klanten om op een goede manier met hun geld om te gaan.

Bron: Micromoth, RgbstockBron: Micromoth, Rgbstock

Banken en sparen

Voor mensen die geld willen sparen bieden de banken spaarrekeningen aan. Meestal betalen banken meer rente voor spaarrekeningen dan dat ze doen voor een betaalrekening. Ze hopen dat de klanten hun geld voor een langere tijd vasthouden in de ban, zodat de bank kan werken met dit geld en kan aanbieden in de vorm van leningen. Banken kunnen echter niet al hun geld uitgeven als leningen. In de meeste landen beperkt de overheid de hoeveelheid geld die banken kunnen gebruiken voor leningen. Ze moeten altijd een bepaald percentage in de vorm van contant geld aanhouden om hun bank gezond te houden.

Banken en leningen

Mensen die geld nodig hebben voor bepaalde zaken, zoals het kopen van een huis of een auto, hebben snel veel geld nodig. Het geld dat ze lenen van een bank wordt een lening. In de meeste gevallen wordt het geld in delen terugbetaald met rente over een langere periode. Als iemand de lening niet meer kan terugbetalen kan de bank beslag leggen op de waardevolle bezittingen van de klant, zoals het huis of een auto.

Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock

Banken en overige diensten

Banken van deze tijd bieden hun klanten ook veel andere diensten aan. Ze vertellen hen hoe ze geld kunnen verdienen met beleggingen in aandelen en obligaties. Creditcards worden gegeven aan klanten als een cash-vrije manier van het kopen van allerlei dingen. Bijna alle banken hebben geldautomaten, waarmee klanten geld van hun rekening kunnen opnemen. Telefonisch bankieren is een gemakkelijke manier om uw rekeningen te betalen door te bellen naar een speciaal telefoonnummer. Sommige banken bieden zelfs ook verzekeringen aan.

Verschillende banken

Commerciële banken

Commerciële banken zijn de belangrijkste banken . Ze bieden tal van diensten , verschillende vormen van rekeningen en ook leningen aan. Terwijl op het eerste gezicht , commerciële banken voorheen alleen haar diensten leken aan te bieden aan bedrijven, zijn ze er vandaag de dag voor iedereen.

Investerende banken

Investerende banken zijn niet bezig met het bewaren en behouden van het geld van individuen. Zij helpen organisaties en grote bedrijven geld te verdienen op de internationale financiële markten.

Centrale banken

Centrale banken beheren het bankwezen in een land . De Federal Reserve in de Verenigde Staten en de Bank of England zijn twee prominente banken die bijvoorbeeld deze taken op zich nemen. De Europese Centrale Bank is verantwoordelijk voor de circulatie van geld in de eurozone.

Online banken

Online banken kunnen geven hun klanten vaak meer rente , omdat ze minder kosten hebben die fysieke banken wel hebben. Ze zijn toegankelijk via het internet en worden steeds meer en meer populair.

Bron: Melodi2, RgbstockBron: Melodi2, Rgbstock

Ontwikkelingsbanken

Ontwikkelingsbanken zijn financiële organisaties die Derde Wereld Landen helpen met investeringen. Ze geld niet alleen voor landen in Afrika , Azië en Zuid-Amerika , maar ook sturen hulpverleners en technische hulp.

Internationaal bankieren

De grootste banken ter wereld bevinden zich in Europa, de Verenigde Staten en Japan. In de meeste gevallen zijn ze actief in meerdere landen van de wereld. Omdat bankieren een wereldwijde industrie is die niet stopt bij de grenzen van een land moet er wereldwijd afspraken gemaakt worden. Internationale normen die banken moeten opvolgen zijn opgeschreven in het Basel akkoord.

Geschiedenis van het bankwezen

Banking heeft een lange traditie. In Mesopotamië bewaarde bankiers goud en zilver voor mensen en leende het aan anderen. Het oude Rome en Griekenland hadden soortgelijke banksystemen zoals we die vandaag de dag ook hebben.

Bron: Ambroz, RgbstockBron: Ambroz, Rgbstock
Tijdens de middeleeuwen was Italië het centrum van de Europese banksector. Joodse handelaren waren de eerste bankiers en werden zeer succesvolle ondernemers. Florence en Venetië werden bekend als de twee steden waar veel mensen hun geld door middel van bankieren verdienden. De Medici familie domineerden Florence voor meer dan twee eeuwen en zetten één van Europa's grootste banken in de 15e eeuw.

De eerste wereldwijde bankencrisis gebeurd tijdens de grote crisis in 1929 . Veel burgers verloren hun baan en hun spaargeld, doordat de banken over de kop gingen. In 1933 ondertekende de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt een wetsvoorstel waarin de overheid het spaargeld van de spaarders garandeert als een bank failliet zal ging.

In 2008 raakte een bankencrisis Amerika en later ook de hele wereld. De banken gaven huiseigenaren hypotheken zonder hun financiële achtergronden goed te controleren. De huizenprijzen begonnen te dalen en banken verloren veel geld . Overheden in veel landen moest hen geld geven om zodoende te voorkomen dat ze failliet gingen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel verzekering afsluiten bij HemaSnel verzekering afsluiten bij HemaJe kunt bij Hema online snel allerlei verzekeringen afsluiten, vaak zijn er ook acties en kortingen als je meerdere verz…
Islamitisch bankierenIslamitisch bankierenMoslims mogen niet zomaar geld lenen of sparen bij een bank. Dit is omdat zij geen rente mogen betalen, ontvangen en mog…
Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)De SNS Bank geeft niet alleen een hoge spaarrente in 2020, maar geeft u ook rente op uw betaalrekening. De SNS bank heef…
Geld lenen of sparen bij de BelastingdienstGeld lenen of sparen bij de BelastingdienstAls u belasting moet bijbetalen na afloop van een jaar, leent u geld van de overheid en dit lenen is soms goedkoper dan…

Op zoek naar de beste creditcard!Op zoek naar de beste creditcard!Heb je nog geen creditcard, maar overweeg je wel om deze op korte termijn aan te schaffen? Een verstandige keuze, want e…
Dijsselbloem, voormalig voorzitter van de EurogroepDijsselbloem, voormalig voorzitter van de EurogroepOnze voormalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wist als kersverse voorzitter van de Eurogroep in 2013 veel re…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • www.wikipedia.nl
  • www.nvb.nl
  • Banken.startpagina.nl
  • Afbeelding bron 1: Micromoth, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Lusi, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Melodi2, Rgbstock
  • Afbeelding bron 4: Ambroz, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.