Lastenverzwaring, wat betekent dat voor mij?

Lastenverzwaring, wat betekent dat voor mij? Lastenverzwaring is het zwaarder worden van de vaste lasten voor de inwoners van een land. Deze lastenverzwaring wordt opgelegd door de overheid. Vaak gaat het hier om bezuinigingen. In Nederland geeft de overheid jaarlijks ruim 20 miljard euro (2014) meer uit dan dat er binnenkomt. Er moet bezuinigd worden. Enerzijds zal er minder uitgegeven moeten worden door de overheid. Anderzijds is er voor de burger de lastenverzwaring.

Wat is lastenverzwaring?

Iedereen heeft vaste lasten: de huur van de woning, de hypotheek, de energiekosten, waterkosten, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud van kinderen en voedselvoorziening. Daarnaast kunnen er nog bijkomende lasten zijn zoals de auto, reiskosten, schoolkosten etc. Ook betalen we belasting: iedereen die inkomsten heeft uit werk of uitkering betaald aan de Belastingdienst een percentage. Dit mag ook tot de vaste lasten berekend worden: je komt er niet onderuit. Een lastenverzwaring betekent meer gaan betalen en daardoor ook minder overhouden onder de eindstreep.

Bezuinigingen vanaf 2014

Er wordt ieder jaar wel weer ergens op bezuinigd, tot 2015 wordt er voor 18 miljard euro bezuinigd. In het regeerakkoord van 2012 stond dat er nog eens 16 miljard extra bezuinigd moest worden. Vanaf 2014 wordt er nog eens 6 miljard extra bezuinigd. Om in 2017 tot een mooi begrotingsevenwicht te komen zou er in de periode 2012-2017 voor 20 miljard bezuinigd moeten worden. Om op een tekort van 0 te komen zou er zelfs 25 miljard bezuinigd moeten worden.

Van de 6 miljard extra bezuinigingen zou 3 miljard op kosten van de overheid komen: deze moeten minder gaan uitgeven. De overige 3 miljard extra bezuinigingen zijn voor rekening van de burger. Gemiddeld zou iedere burger ongeveer 180 euro extra moeten inleveren.

Nederland heeft grote schulden

Alle extra bezuinigingen kunnen Nederland niet uit de schulden helpen. Verwacht wordt dat de staatsschuld in 2017 is opgelopen tot boven de 500 miljard euro. Omgerekend bedraagt dit ongeveer 30.000 euro per hoofd van de bevolking. Stel je voor dat wij deze schulden zouden maken. Ongehoord! Maar de overheid doet het zonder te knipperen met de ogen.

We leven boven onze stand

Nou is er wel wat te zeggen over een gedeelte van deze schulden. Het Nederlands volk heeft jarenlang ver boven haar stand geleefd. De uitkeringen waren hoog, de zorg was goed, de belastingen waren laag. In vergelijking met andere landen was Nederland een zorgstaat, een belastingparadijs en een gratis-geld-weggevend land. Er is enorm veel geld verspild aan onder andere asielzoekers en buitenlandse uitkeringen, te lang werd er doorbetaald en de uitkeringen waren hoog. Verschillende landen hebben hier ook misbruik van gemaakt. Nog steeds wordt er met de toeslagen gefraudeerd door buitenlandse personen. Daarnaast is er teveel geld uitgegeven aan salarissen en bonussen bij onder andere bankdirecteuren en ambtenaren. Ook fraude bij de zorg heeft enorm veel geld gekost.

Wat betekent een lastenverzwaring voor mij?

Wanneer er lastenverzwaringen worden doorgevoerd merkt iedereen dit in de portemonnee. De overheid hoopt hiermee de staatsschuld terug te kunnen brengen. De vraag is echter of dit ook bereikt wordt: door lastenverzwaringen zal de consument minder gaan uitgeven. Bijna de helft van de inkomsten bij de overheid komt binnen via de consument. De rest wordt verdiend via de export.

Krijg jij binnenkort te maken met lastenverzwaring? Het kabinet probeert de lastenverzwaring eerlijk te verdelen, waarbij de lage inkomens meestal ontzien worden en de hoge inkomens meer moeten inleveren. Maar dit is gevaarlijk, want wanneer de hoge inkomens teveel moeten gaan inleveren wordt het steeds aantrekkelijker om minder te gaan verdienen. Het huidige kabinet Rutte 2 is van plan de middeninkomens vol te raken. Het CDA is het hier niet mee eens: de middeninkomens zijn juist de ruggengraat van Nederland. Door deze aan te pakken met lastenverzwaringen zal Nederland nog dieper wegzakken. Uitkeringen moeten niet verhoogd worden maar gelijk blijven om werken aantrekkelijker te maken.

In 2013 en 2014 gaat een gezin gemiddeld 750 euro per jaar meer betalen. Dit kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar. Dit bedrag komt voor uit een vermindering van de hypotheekrenteaftrek, huurverhoging en minder huurtoeslag, minder zorgtoeslag, versobering van de kinderbijslag, versobering van de pensioenen, verhoging van de BTW, verhoging van accijns op onder andere brandstof, alcohol, frisdranken en tabak en in 2013 verhoging van de eerste belastingschijf.

In 2012 kwam het kabinet met het regeerakkoord. Hierin stonden de plannen voor de komende kabinetsperiode. Op Prinsjesdag 2013 stonden de plannen uitgewerkt en toegelicht. Maar zelfs deze plannen kunnen nog gewijzigd worden. Wanneer een wetsvoorstel door de tweede kamer is goedgekeurd gaat deze naar de eerste kamer. De eerste kamer bekijkt of het wetsvoorstel wel klopt met andere bestaande wetten en of het haalbaar is. De eerste kamer kan vervolgens het wetsvoorstel afkeuren of goedkeuren. Veranderingen zijn dan niet meer mogelijk.
© 2013 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bereken je de kosten levensonderhoud kind?Hoe bereken je de kosten levensonderhoud kind?De kosten van levensonderhoud van een kind spelen een belangrijke rol om te berekenen of je recht hebt op kinderbijslag,…
Algemene heffingskorting als je geen of laag inkomen hebtAlgemene heffingskorting als je geen of laag inkomen hebtDe algemene heffingskorting 2023 is inkomensafhankelijk. Hogere inkomens betalen de rekening, maar wat als u geen inkome…
Berekening ouderschapsverlofBerekening ouderschapsverlofAls ouder wilt u graag weten op hoeveel ouderschapsverlof u recht hebt. Hoe berekent u die, bijvoorbeeld als u in een ja…
Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaagHypotheekrenteaftrek 2020 omlaagDe hypotheekrenteaftrek 2020 gaat voor vele mensen omlaag. Niet alleen voor hogere inkomens, maar ook voor iedereen met…

Beneficiair erven: nadelen?Beneficiair erven: nadelen?Beneficiair erven kan u in 2023 veel geld besparen en bescherming bieden tegen schuldeisers. Wees voorzichtig: u hoeft n…
Overbruggingsregeling AOW 2020 en 2021Overbruggingsregeling AOW 2020 en 2021Wat u vanaf 1 juli 2022 via de overbruggingsregeling OBR als uitkering kunt krijgen, hangt af van het aantal jaren AOW d…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/miljoenennota-en-rijksbegroting/huishoudboekje-van-nederland
  • http://nos.nl/artikel/554349-cda-wil-einde-lastenverzwaringen.html
  • http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/09/miljoenennota-66-miljard-extra-schuld-in-2016-ten-opzichte-van-2012
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.