Beleggen in aandelen of geld, wat is de beste keuze?
Beleggen kan iedereen die geld over heeft en daar niet meteen over hoeft te beschikken. De meeste beleggers hebben een spaarrekening waar ze eventuele onverwachte en grote uitgaven van kunnen betalen. Beleggen doet u immers ook alleen met geld dat echt “over” is. Doet u dat met geld van de enige spaarrekening die u op de bank heeft staan, dan kan het gebeuren dat u bij een onverwachte val van de koers van die belegging veel van dat geld kwijt bent. Er zijn echter meer mogelijkheden om uw geld te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan geld, goud, onroerend goed en grond. Dat levert niet allemaal snel geld op, maar kan op de lange termijn soms heel lucratief zijn. Het is de moeite waard om alle mogelijkheden goed te bekijken.
Beleggen bergt altijd een risico in zich
Beleggen zonder risico is bijna niet mogelijk. De beurs is niet altijd te voorspellen en ook bedrijven kunnen zomaar ineens, zonder dat er vooraf tekenen van waren, een winstwaarschuwing geven of in de problemen raken, waardoor hun aandelen direct in waarde kunnen zakken. Aan de andere kant kan een aandeel ook plotseling in waarde stijgen en dat is nu precies wat beleggen zo spannend maakt.
Beleggen levert winst of verlies op
U kunt er winst mee maken, maar ook uw geld verliezen. Als u vandaag een aandeel ter waarde van 100 euro van een bepaald bedrijf hebt en morgen zou de koers zakken naar 75 euro, bent u dus op een dag tijd per aandeel zomaar ineens 25 euro kwijt. Opgelost in lucht. Stijgt dat aandeel morgen echter 25 euro, dan hebt u per aandeel dus 25 euro winst gemaakt.
Een goede keuze is geld beleggen in een fonds
Veel beleggers beleggen hun geld veiligheidshalve in een fonds. Een fonds heeft een aantal aandelen van verschillende bedrijven, waardoor het totaal van het belegde geld niet meteen met grote sprongen omlaag gaat als de aandelen van een bedrijf daarvan in waarde zakken of als een van de bedrijven in het fonds failliet gaat. Aan de andere kant zullen de aandelen van het fonds ook niet snel stijgen, want ook dan is het effect op het totaal van de aandelen in het fonds marginaal.
Fondsen met een ondergrens
Sommige fondsen garanderen hun beleggers zelfs dat hun aandelen niet onder een bepaalde grens zullen zakken. Dat is gunstig, want in dat geval kunt u niet al uw geld kwijt raken als er aandelen van een aantal bedrijven in waarde zakken. Deze fondsen leveren natuurlijk wel minder rente op dan de fondsen zonder een ondergrens.
Beleggen door zelf aandelen van bedrijven te kopen
Natuurlijk kunt u ook zelf aandelen in bedrijven kopen, maar op die manier is uw risico wel groter dan wanneer u in een fonds belegt. Aan de andere kant zijn er ook wel een paar marktsegmenten, waar u wat veiliger zit en ervan uit kunt gaan dat uw geld het er enigszins goed zal doen. Denk maar eens na: voedsel en medicijnen zijn altijd nodig. De waarde van de aandelen van die bedrijven zullen misschien wat achteruit gaan in tijden van recessie, maar zullen meteen ook weer groeien als het beter gaat met de economie.
Helemaal veilig beleggen is bijna onmogelijk
Natuurlijk kan er ook daar wel eens wat mis gaan. Een bedrijf kan een terugslag krijgen door bijvoorbeeld een geïnfecteerd product, door een fout in de productie of door een andere oorzaak en daar meteen op afgestraft worden door een waardedaling op de beurs. Het blijft dus altijd oppassen en de beursberichten goed volgen.
Beleggen in onroerend goed
De aankoop van onroerend goed is, naast de andere mogelijkheden, een verstandige manier om uw geld te beleggen. Vooral zelfstandige ondernemers, die in de loop van de tijd af willen van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering, kunnen aangekocht onroerend goed vaak verhuren en via die huren inkomen verdienen, waarmee ze in tijden van nood het hoofd toch boven water kunnen houden.
Beleggen in het eigen huis
Ook dat kan en het levert vaak meer op dan wanneer het geld op een spaarrekening gezet wordt. Gebruik het geld dat u niet direct nodig hebt voor de aanschaf van zonnepanelen, kunststof ramen en deuren met geïsoleerd glas, of voor de isolatie van dak en muren. Het rendement ziet u later terug in de lagere energierekeningen. Het is een andere vorm van beleggen, maar eveneens winstgevend.
Beleggen in goud kan een keuze zijn
Ook beleggen in goud en juwelen is mogelijk. De waarde daarvan kan eveneens omhoog, maar ook omlaag gaan. Wie echter geduld heeft, zal er op den duur toch redelijk aan uit komen. De goudprijs is vrij stabiel, hoewel ze in crisistijden flink kan zakken. Zodra de economie weer uit het dal klimt, gaat ze echter ook weer omhoog. Het is dan ook niet voor niets dat de schatkist in goud heeft geïnvesteerd.
Nooit in paniek raken
Probeer nooit in paniek te raken als de beurzen zakken. Paniek is meestal geen goede raadgever. Wie een beetje gespreid belegd en niet meteen in paniek raakt, komt ook een recessie met waardedalingen op de beurs op zijn tijd weer te boven. Elke crisis kent zijn paniekverkopers. Die zorgen er alleen maar voor dat de beurs nog verder zakt. Mensen met geduld zullen op termijn meer verdienen. Zorg daarom ook altijd dat u alleen belegt met geld dat u de eerste jaren niet nodig hebt.
Invloed van de perioden van het jaar
Het stijgen en dalen van de beurzen zijn niet altijd het gevolg van de invloed van de economie en de oorlogen in de wereld, maar ook van de vakanties. Dat klinkt raar, maar in de zomer is het ook voor de aandelen komkommertijd. Tegen de zomerperiode zakken de beurzen altijd wat, maar rond oktober zitten ze alweer in de lift. Alleen tijdens een recessie kan daar wel eens de klad in zitten. Niet schrikken dus als de vakantie eraan komt en uw aandelen minder lijken op te leveren.
Niet te snel verkopen
Meestal hebben die verkopers er een half jaar of een jaar later alweer spijt van, maar dan is het te laat. Als de beurs zich dan herstelt, zijn zij intussen immers een deel van hun belegde geld kwijt, omdat ze op het dieptepunt hun aandelen verkocht hebben. Men moet met verstand en overleg beleggen en geduld hebben.
Stijgen en dalen
De aandelenmarkt kan heel hectisch zijn, maar wie alle berichten in de media zorgvuldig beluistert, hoeft daar niet van te schrikken. Het is normaal dat de koersen in de zomer dalen en in de winter weer stijgen. De zomer dip is bij beleggers bekend.
Gespreid beleggen is het beste
De pensioenen stijgen niet meer vanzelfsprekend met de inflatie mee, maar blijven vaak stil staan. Soms worden ze zelfs gekort en er wordt al geopperd om in de loop van de tijd de AOW naar beneden te schroeven. Het is dan ook belangrijk om, als het mogelijk is, zelf via beleggen in welke vorm dan ook, voor een aanvulling te zorgen op de oude dag. Jammer genoeg zal dat niet voor iedereen mogelijk zijn.
Beleggen in aandelen is niet voor de smalle beurs weggelegd
Wie slechts een minimum aan inkomen heeft zal dat inkomen in zijn geheel nodig hebben om te kunnen leven. Het zou dan heel onverstandig zijn om te gaan beleggen. Wie echter voldoende verdient zou er goed aan doen om alvast vooruit te kijken. De spaarbank brengt immers niets meer op.
Misschien nog geld toeleggen op een spaarrekening
Om geld op de bank te laten bewaren moet men er misschien in de toekomst nog voor gaan betalen. Heel onredelijk, want met dat geld doet uw bank zaken en verdient daar vaak flink aan. Het zou niet meer dan redelijk zijn als u daar ook een beetje van zou kunnen mee profiteren.