Geld voor starters met innovatieve ideeën
Vooral met innovatieve producten zullen jonge ondernemers en starters de mogelijkheden van economisch herstel optimaal kunnen benutten. Maar vaak zijn de eigen middelen niet toereikend om onderzoek en ontwikkeling ervan te financieren. Lagere overheden zoals provincies bieden financiële hulp in de vorm van subsidies.
Financiering door de bank vaak lastig
Kleine en middelgrote ondernemingen zijn vaak ware pioniers bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, maar de financiële risico's zijn vaak zeer hoog en zelden alleen te dragen.
De vraag naar extra zekerheden en de eis om projecten tot in detail te documenteren, maken een financiering via
bankkrediet voor starters dikwijls erg moeilijk. Met name voor jonge en veelbelovende technologiebedrijven is de financiering vaak lastig.
Meer financiële speelruimte voor innovatie
Te weinig eigen kapitaal en weinig daadkracht vanuit de kapitaalmarkt voor deelname met risicokapitaal in jonge ondernemingen: het zijn volgens ingewijden vaak de grootste problemen voor innovatieve kleine en middelgrote ondernemingen. Ook lagere overheden zoals provincies en gemeenten achten het daarom van belang om hun innovatiebeleid verder aan te scherpen en de voorwaarden voor financiering van innovatieve projecten te verbeteren.
Ook fiscale regels vormen een belemmering voor starters
Talloze fiscale bepalingen die in tijden van
financiële crisis als een belemmering voor verdere groei werden ervaren, zijn om die reden al versoepeld. Dergelijke maatregelen kunnen een belangrijke stimulans betekenen voor groei en behoud van werkgelegenheid. Maar sommige (lagere) overheden zoals de provincie Limburg, gaan verder.
Subsidie van de provincie voor innovatieve projecten
Door de provincie Limburg werd in maart 2013 in samenwerking met Industriebank Liof en Syntens (innovatienetwerk voor Limburgse ondernemers), een nieuwe subsidieregeling voor starters met innovatieve ideeën geïntroduceerd. Samen heeft men voor dit doel 10 miljoen euro uitgetrokken, bestemd voor innovatieve producten van ondernemingen uit midden- en kleinbedrijf.
Nieuwe subsidieregeling wil projecten van start tot finish begeleiden
Bedoelde Limburgse subsidieregeling onderscheidt zich van soortgelijke subsidieregelingen doordat men innovatieve projecten van begin tot einde wil begeleiden. Doorgaans opereren andere regelingen volgens het principe “wie het eerst komt, die het eerst maalt”. Niet zelden is de subsidiepot al leeg voordat ondernemers goed en wel in de gaten hebben dat er financiële ondersteuning door een overheid wordt geboden.
Ook gelden andere subsidiepotjes vaak slechts voor delen van een traject. Ondernemers die hun project vervolgens in productie willen nemen, moeten voor andere delen van hun project dan weer een beroep op andere instanties doen. Niet zelden worden jonge en veelbelovende ondernemers door die bureaucratie ontmoedigd om hun ideeën door te zetten.
Nieuwe banen door subsidiëring van innovatieve sectoren
De provincie Limburg en haar partners willen door middel van deze nieuwe subsidie extra investeren in de kenniseconomie. Onderzoek heeft volgens de provincie Limburg immers uitgewezen dat iedere nieuwe kenniswerker 8 tot 10 nieuwe arbeidsplaatsen in de maakindustrie oplevert.
Bevreesd dat al die nieuwe arbeidsplaatsen door de toenemende
vergrijzing op termijn niet ingevuld kunnen worden, is men overigens niet in Limburg. Nieuwe arbeidskrachten kan men zonder veel problemen uit het buitenland betrekken, bijvoorbeeld uit Polen.
En de ervaring leert dat niet al die Poolse werknemers na enkele maanden weer terugkeren, maar zich soms ook voorgoed hier vestigen en op die manier ook weer een stimulans voor onze economie betekenen.