Hoe als starter aan geld komen

Hoe als starter aan geld komen Geld! Jonge ondernemers hebben eerst een financiële buffer nodig om goed door te kunnen groeien. Ook als banken afhaken, zijn er mogelijkheden: business angels, crowdfunding enzovoort. Onderstaand een overzicht hoe starters aan risicokapitaal van particuliere geldschieters komen en waar ze op moeten letten.

Bronnen van alternatieve financiering

Een succesvolle bedrijfsstart staat of valt vaak met de financiële middelen die een ondernemer ter beschikking staan. Niet voor niets wonen startende ondernemers tegenwoordig speciale workshops bij voordat ze het kredietgesprek bij de bank ingaan.

Maar wat banken niet kunnen calculeren of niet begrijpen, dat financieren ze niet. Voor innovatieve ondernemers zijn de wegen lang en vol obstakels. Niet zonder reden wordt kapitaal voor innovatieve starters ook wel risikokapitaal genoemd: als het idee mislukt, is het geïnvesteerde geld verdwenen.

Om aan risicokapitaal te komen, zijn er hoofdzakelijk drie mogelijkheden:

Vermogende particulieren als geldschieters

Het verhaal doet de ronde dat selfmade miljardair David Green en oprichter van Hobby Lobby een van zijn eerste geldschieters ontmoette in het trappenhuis. Hij bracht net het afval naar beneden toen hij zijn buurman ontmoette. Die was zelf een zeer succesvol bouwondernemer. En dus vroeg Green hem spontaan om raad.

De twee spraken af voor een biertje en bespraken het idee van de oprichting van Hobby Lobby. Green en zijn buurman mijmerden ook over eventuele geldbronnen en op een gegeven moment moet de buurman gezegd hebben: "Wel, misschien moeten we maar in uw concept investeren". Enkele maanden later had Green 50.000 dollar van hem en twee andere geldschieters op de rekening. En niet lang daarna was zijn bedrijf operationeel.

Als financieringsbronnen bij bank en overheid zijn uitgeput

Maar lang niet iedereen heeft helaas een vermogende en ervaren financier toevallig bij zich in huis. Voor de meeste startende ondernemers is het de grootste opgave om al in een vroeg stadium aan geld te komen. Als de financieringsmogelijkheden via bank en overheid (innovatiesubsidies) zijn uitgeput of niet geschikt zijn, moeten particuliere kapitaalverstrekkers uitkomst bieden.

Het gemakkelijkst hebben degenen het die zich met een bewezen concept zelfstandig willen maken, bijvoorbeeld met een praktijk voor fysiotherapie. En wie aanvullende zekerheden kan aantonen, krijgt in de meeste gevallen toch wel een lening van zijn bank. Veel moeilijker echter hebben het degenen met echt nieuwe ideeën.

Wat zijn business angels?

Een business angel is vooral interessant voor startende ondernemers die nog niet veel meer hebben dan een idee of een prototype.

“Engelen” worden ze genoemd, omdat ze op de achtergrond helpen:
  • enerzijds met geld (eerste vleugel);
  • anderzijds met ervaring en contacten (tweede vleugel).

Hoe wordt men business angel?

Meestal heeft de betrokkene ooit zelf een bedrijf opgestart of geleid en is dus zeer goed bekend met het fenomeen ondernemen. Illustratief is het verhaal van een typische businessangel die twee jonge ondernemers ervan overtuigde om niet 30.000 maar 80.000 euro kapitaal op te nemen omdat hij wist hoe snel het geld weer zou zijn opgebruikt.

Business angels zijn meestal zelf zeer gepassioneerde ondernemers die er daarom alles voor over hebben om het opstarten van een nieuw bedrijf te laten lukken. In het meest ideale scenario is men zakelijk al bekend met de oprichters en kent bovendien de markt en de branche al uitstekend.

Voor hun kapitaal en hun tips krijgen de “engelen” aandelen van het bedrijf, om zo later te kunnen profiteren van winsten of verkopen. De onderhandelingen over de vraag hoe groot dat aandeel moet zijn, is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor de startende ondernemer. Want beide partijen moeten het erover eens worden hoeveel het jonge bedrijf eigenlijk waard is.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Het wordt steeds moeilijker om bij banken geld te krijgen voor financiering van zakelijke of persoonlijke uitgaven. Het…
Eigen bedrijf starten zonder geldEen eigen zaak beginnen zonder geld is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal geldschieters die het mogelijk m…

Trouwen met toekomstige ex kost geldTrouwen met toekomstige ex kost geldMaar liefst 34% van de huwelijken zal uiteindelijk stranden. Op het moment dat u gaat trouwen denkt u niet aan de optie…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.