Hoe als starter aan geld komen
Geld! Jonge ondernemers hebben eerst een financiële buffer nodig om goed door te kunnen groeien. Ook als banken afhaken, zijn er mogelijkheden: business angels, crowdfunding enzovoort. Onderstaand een overzicht hoe starters aan risicokapitaal van particuliere geldschieters komen en waar ze op moeten letten.
Bronnen van alternatieve financiering
Een succesvolle bedrijfsstart staat of valt vaak met de financiële middelen die een ondernemer ter beschikking staan. Niet voor niets wonen startende ondernemers tegenwoordig speciale workshops bij voordat ze het
kredietgesprek bij de bank ingaan.
Maar wat banken niet kunnen calculeren of niet begrijpen, dat financieren ze niet. Voor innovatieve ondernemers zijn de wegen lang en vol obstakels. Niet zonder reden wordt kapitaal voor innovatieve starters ook wel risikokapitaal genoemd: als het idee mislukt, is het geïnvesteerde geld verdwenen.
Om aan risicokapitaal te komen, zijn er hoofdzakelijk drie mogelijkheden:
Vermogende particulieren als geldschieters
Het verhaal doet de ronde dat selfmade miljardair David Green en oprichter van Hobby Lobby een van zijn eerste geldschieters ontmoette in het trappenhuis. Hij bracht net het afval naar beneden toen hij zijn buurman ontmoette. Die was zelf een zeer succesvol bouwondernemer. En dus vroeg Green hem spontaan om raad.
De twee spraken af voor een biertje en bespraken het idee van de oprichting van Hobby Lobby. Green en zijn buurman mijmerden ook over eventuele geldbronnen en op een gegeven moment moet de buurman gezegd hebben: "Wel, misschien moeten we maar in uw concept investeren". Enkele maanden later had Green 50.000 dollar van hem en twee andere geldschieters op de rekening. En niet lang daarna was zijn bedrijf operationeel.
Als financieringsbronnen bij bank en overheid zijn uitgeput
Maar lang niet iedereen heeft helaas een vermogende en ervaren financier toevallig bij zich in huis. Voor de meeste startende ondernemers is het de grootste opgave om al in een vroeg stadium aan geld te komen. Als de financieringsmogelijkheden via bank en overheid (innovatiesubsidies) zijn uitgeput of niet geschikt zijn, moeten
particuliere kapitaalverstrekkers uitkomst bieden.
Het gemakkelijkst hebben degenen het die zich met een bewezen concept zelfstandig willen maken, bijvoorbeeld met een praktijk voor fysiotherapie. En wie aanvullende zekerheden kan aantonen, krijgt in de meeste gevallen toch wel een lening van zijn bank. Veel moeilijker echter hebben het degenen met echt nieuwe ideeën.
Wat zijn business angels?
Een business angel is vooral interessant voor startende ondernemers die nog niet veel meer hebben dan een idee of een prototype.
“Engelen” worden ze genoemd, omdat ze op de achtergrond helpen:
- enerzijds met geld (eerste vleugel);
- anderzijds met ervaring en contacten (tweede vleugel).
Hoe wordt men business angel?
Meestal heeft de betrokkene ooit zelf een bedrijf opgestart of geleid en is dus zeer goed bekend met het fenomeen ondernemen. Illustratief is het verhaal van een typische businessangel die twee jonge ondernemers ervan overtuigde om niet 30.000 maar 80.000 euro kapitaal op te nemen omdat hij wist hoe snel het geld weer zou zijn opgebruikt.
Business angels zijn meestal zelf zeer gepassioneerde ondernemers die er daarom alles voor over hebben om het opstarten van een nieuw bedrijf te laten lukken. In het meest ideale scenario is men zakelijk al bekend met de oprichters en kent bovendien de markt en de branche al uitstekend.
Voor hun kapitaal en hun tips krijgen de “engelen” aandelen van het bedrijf, om zo later te kunnen profiteren van winsten of verkopen. De onderhandelingen over de vraag hoe groot dat aandeel moet zijn, is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor de startende ondernemer. Want beide partijen moeten het erover eens worden hoeveel het jonge bedrijf eigenlijk waard is.