Geld lenen zonder tussenkomst van de bank

Geld lenen zonder tussenkomst van de bank Geld lenen zonder bank, van particulier aan particulier, online. De particuliere kredietverleners en kredietnemers bepalen zélf het rentetarief. Een lening aanvragen kost vaak maar enkele uren. En de risico's zijn beperkt omdat de geldgever niet aan één partij uitleent, maar met kleine coupures in meer leningen participeert.

Hoe kan je geld lenen zonder bank?

Geld lenen zonder bank of zonder advies van de bank. Consumenten besluiten steeds vaker om een lening via internet aan te gaan. Niet alleen om zo een vervelende toetsing bij bank en BKR te ontlopen, maar meer nog vanwege de kostenvoordelen die daaraan verbonden zijn.

In de praktijk zijn er op dit gebied 2 interessante opties gangbaar:

Kredietnemers en investeerders vinden elkaar op Internet

Jong, mobiel en actief in social media, zo presenteert zich een nieuwe generatie investeerders die creatief gebruik maakt van het internet. Niet alleen zijn de eisen aan de techniek erg hoog, men wil zijn geldzaken immers via BlackBerry of Netbook regelen, maar investeerders willen ook meer greep op producten van banken en financiële adviseurs verkrijgen. Daarbij krijgt een coöperatieve aanpak door de financiële en economische crisis een nieuwe impuls. Een nieuwe klantgerichte filosofie bezorgde duurzame instellingen zoals de Triodos Bank en de GLS bank in het afgelopen jaar een opmerkelijke groei van hun klantenbestand.

Met name transparantie is in dit verband van cruciaal belang. Veel mensen hebben immers het vertrouwen in financiële adviseurs verloren. Volgens een enquête van een bekend internetportaal was dat bijna twee derde deel. Genoemde GLS bank bijvoorbeeld, informeert zijn klanten meerdere malen per jaar schriftelijk over de bedrijven en projecten waarin men heeft geïnvesteerd.

Online-aanbieders profiteren van vertrouwenscrisis

Ook andere financiële instellingen hebben al op dit nieuwe concept ingespeeld en hanteren voortaan in plaats van hoge aanbrengprovisies voor nieuwe accounts een vlakke forfaitaire adviesbeloning, aangevuld met een prestatiegerelateerde beloning indien de investering later goed rendeert. Van de vertrouwenscrisis willen echter ook nieuwe online-aanbieders profiteren, die hun businessmodel hebben gebaseerd op de principes van Web 2.0, het interactieve internetmodel. In technisch jargon worden die modellen ook wel aangeduid met de term Sociale Banking of Social Lending.

Lenen van particuliere investeerders

Internetbedrijf Smava bijvoorbeeld treedt bemiddelend op bij leningen van particulier aan particulier. Ze zijn volgens eigen zeggen zoiets als een moderne volksbank die namens en in het belang van de klant opereert. Het bijzondere eraan is dat particuliere kredietverleners en kredietnemers zélf het gewenste rentetarief bepalen. Aangezien de uitlener niet één lening aan één partij verstrekt, maar investeert in kleine coupures aan meerdere kredietnemers, zijn de risico's beperkt. Achter Smava staat voor de juridische afzekering de BIW-bank, een erkend kredietinstituut.

Behalve Smava, opererend vanuit Duitsland, zijn er vanaf 2005 bemiddelingssites actief in Engeland, Amerika en binnenkort ook in Nederland.

Afwikkeling krediet kost vaak maar enige uren

De kredietverstrekking van particulieren aan particulieren vergt nog enige tijd om zich als volwaardig alternatief op de markt te bewijzen. Maar de Duitse consumentenorganisatie “Stiftung Warentest” heeft over Smava al verklaard dat het bedrijf veilige en betrouwbare voorwaarden biedt. De kredietbemiddelaar controleert met een eigen waarderingsmodel de betrouwbaarheid van leningzoekers. Een hoog uitvalpercentage kan men zich immers niet permitteren. Het mooie van het Smava-concept ten opzichte van andere gerenommeerde online kredietaanbieders is dat de kredietverleners het bestedingsdoel van hun lening kennen.

Het duurt overigens in de regel maar enkele uren voordat zich bij een leningaanvraag voldoende kredietgevers hebben gevonden. De hoge motivatie bij klanten is te danken aan het feit dat men niet als aanvrager tegenover een bank optreedt, maar rechtstreeks van mens tot mens met elkaar onderhandelt. Zelfs vermogende particulieren bieden inmiddels al grote sommen geld bij Smava aan: het aantrekkelijke daaraan is dat je zelf beslist aan wie je je geld leent.

Met afstand goedkoopste leenvorm voor jongeren

Lenen van particulieren via het internet mag dan voor veel kredietnemers voordelen bieden, voor studenten geldt dat zeker niet. Een aanvullende lening bij DUO (voorheen IBG) voor hen toch met afstand de goedkoopste vorm van (bij)lenen. Meer dan eenvijfde deel van alle studenten vult op die wijze zijn studiefinanciering aan.

Geen enkele aanbieder kan concurreren met de rentetarieven van de IB-groep. De rente wordt meteen aan je schuld toegevoegd, maar de terugbetaling kan je uitstellen tot twee jaar na beëindiging van je studie. Een interessante optie met het oog op de langstudeerboete zoals die voor het studiejaar 2012/2013 werd ingevoerd.

Andere aardige bijkomstigheid: schulden bij DUO worden niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zodat die je leencapaciteit later niet zullen aantasten.
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…
Lenen bij het KruidvatLenen bij het KruidvatHet is sinds het begin van 2010 weer mogelijk om een lening af te sluiten via het Kruidvat. Niet iedereen is daar blij m…
Verschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijken is een verstandige eerste stap wanneer je een lening af wilt sluiten. Er be…
Kun je als oudere geld lenen?Kun je als oudere geld lenen?Wanneer ouderen geld willen lenen, blijkt dit in praktijk nog niet zo gemakkelijk. Banken staan niet te springen om oude…

Tien beste tips voor het lenen van geldTien beste tips voor het lenen van geldDringend geld nodig? Houd dan rekening met deze 10 geld-lenen-tips. Leen geen geld zonder deze 10 gouden regels voor kre…
Particulier geld lenenParticulier geld lenenParticulier geld lenen is een vorm van lenen die niet veel verschilt van geld lenen via de bank of een andere geldverstr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.