Trouwen met toekomstige ex kost geld
Maar liefst 34% van de huwelijken zal uiteindelijk stranden. Op het moment dat u gaat trouwen denkt u niet aan de optie dat het huwelijk gaat stranden, maar op basis van de cijfers doet u er toch verstandig aan om hier rekening mee te houden.
Eén op de drie huwelijken gaat stranden. Alle gescheiden mensen waren bij het trouwen in de veronderstelling dat het huwelijk voor altijd zou zijn. Ook logisch anders waren ze het huwelijk niet aangegaan. De financiële gevolgen van een scheiding kunt u nog vele jaren na de scheiding merken. Dit kan in de vorm van alimentatie zijn, maar ook door restschulden doordat het huis noodgedwongen met een schuld verkocht moest worden. Een scheiding kunt u vooraf niet altijd aan zien komen, daarom doet u er verstandig aan om de financiën goed op orde te hebben en te houden.
Dit artikel is gericht op huwelijkspartners, maar over het algemeen geldt hetzelfde voor samenwoners en geregistreerde partners. Voor samenwoners geldt echter niet dat ieder recht heeft op de helft. De verdeling is afhankelijk van het beschrevene in het samenlevingscontract.
Bij een scheiding heeft ieder recht op de helft
Ongeacht welke bezittingen of schulden u inbrengt in een huwelijk. Nadat het huwelijk is gesloten is ieder van de beide partners gezamenlijk eigenaar. Er geldt een uitzondering voor bepaalde schenkingen of erfenissen aan één van de partners en een aantal persoonsgebonden eigendommen (zoals kleding), maar de rest is gezamenlijk eigendom. Door vóór het huwelijk naar de notaris te gaan en huwelijkse voorwaarden op te stellen kan er van de wettelijke regeling worden afgeweken.
Huis kopen met uw partner
Een huis kopen brengt extra risico’s met zich mee. Huwelijkspartners moeten alleen een huis gaan kopen als ze op dat moment zeker zijn van de relatie waar ze in zitten. In hoeverre de partners altijd bij elkaar blijven is niet vooraf in te schatten, dus daar is ook geen rekening mee te houden. U doet er in ieder geval verstandig aan om een huis te kopen op basis van één inkomen. Mocht het huwelijk toch geen stand houden, dan kan de partner op wiens inkomen het huis is gekocht in het huis blijven wonen. In het geval het huis meer waard is dan de op het huis rustende hypotheek, kan het huis eventueel verkocht worden bij het verbreken van het huwelijk. Indien de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis, zal het huis onverkoopbaar zijn.
Huwelijkse voorwaarden op laten maken bij verschillende vermogensposities
Voordat het huwelijk wordt gesloten kunnen er huwelijkse voorwaarden opgemaakt worden bij de notaris. Deze voorwaarden zijn aan te raden bij partners die onderling sterk verschillende vermogensposities hebben. De “rijkste” van de twee moet zich namelijk wel beseffen dat de partner na het sluiten van het huwelijk ook eigenaar is van het geld van de rijkere. Huwelijkse voorwaarden zijn ook verstandig als één van de twee grote schulden heeft.
Een huis inbrengen in een huwelijk
Bezitters van een eigen huis moet helemaal voorzichtig zijn met het aangaan van een huwelijk. Na de sluiting van het huwelijk is de huwelijkspartner mede eigenaar geworden van het huis. Het maakt hierbij niet uit dat het huis op naam staat van de oorspronkelijke eigenaar.