Is uw oude geld goud waard?
Het komt regelmatig voor dat mensen bij het opruimen van hun eigen huis, of bij het opruimen van het huis van een overledene oud geld vinden. De verwachting is dat dit geld niets meer waard is, en vaak wordt het oude geld gewoon weggegooid samen met andere waardeloze spullen.
Wat is oud geld?
Oud geld is geld wat niet meer gebruikt kan worden om mee te betalen. Na de invoering van de
euro is de
gulden afgeschaft en konden we onze oude
munten en briefjes nog inleveren bij inleverpunten of bij de bank. Veel mensen hebben dit niet gedaan en er zijn miljarden munten en miljoenen stuks bankbiljetten niet ingeleverd. Naast het
geld wat we voor de komst van de
euro gebruikten ligt er bij mensen thuis nog veel ouder geld in lades en kasten. Het is mogelijk dat iemand
munten en bankbiljetten heeft verzameld als hobby. Vaak gaat het dan om goedbewaarde, mooie munten of briefjes. Er bestaan bijvoorbeeld nog prachtige munten met de afbeelding van Juliana met loshangend haar.
Welk geld is nog veel waard?
Welk geld nog veel waard is, is heel verschillend. Een
munt uit de negentiende eeuw die er nog prachtig uit ziet kan soms veel minder waard zijn dan een munt die lelijk en afgesleten is uit de twintigste eeuw. Wanneer je oud geld bezit is het de moeite waard om per munt of biljet briefje na te gaan hoeveel dit nog waard is. De kans dat je een zeer waardevol geldstuk hebt is zeer klein, ongeveer net zo klein als de kans om een prijs in een loterij te winnen. Toch loont het om na te gaan wat je oude geld nog waard is. De website www.verzamelaarsmarkt.nl is een website waar je kunt zien wat jouw geld waard is. Zelfs sommige
munten uit de periode vlak voor de invoering van de euro kunnen veel waard zijn.
Mijn oude geld is nog wat waard, waar kan ik het verkopen?
Wanneer je het idee hebt dat je een zeldzame munt of bankbiljet bezit, kun je het beste een professionele handelaar benaderen. Je kunt ook proberen via internetveilingen zoals Marktplaats en Ebay te verkopen, maar het is de vraag of je dan de munten of de bankbiljettenl wel voor de juiste
waarde verkocht krijgt.
Uitleg termen die de waarde van munten bepalen
Voor de
waarde van munten is de staat waarin de
munt verkeert belangrijk. Er zijn 7 termen die de staat van een munt kunnen aanduiden:
- Fdc: fleur de coin. De munt is na het slaan direct opgevangen uit de muntpers. De munt is niet in aanraking geweest met andere munten en vertoont geen enkele slijtage.
- Unc: ongecirculeerd. De munt is na het slaan opgevangen in een emmer, maar is niet in omloop geweest. Er is minimale slijtage in de vorm van putjes en krasjes door het vallen in de emmer.
- Pr: prachtig. De munt is wel heel even in omloop geweest, maar vertoont bijna geen slijtage.
- Zf: zeer fraai. De munt is iets langer in omloop geweest en heeft enkele slijtplekken. De details van de punt zijn minder scherp.
- Fr: fraai. De munt is langer in omloop geweest en heeft grotere slijtplekken. Delen van details zijn vervaagd.
- Zeer goed. De munt is lang in omloop geweest, de details zijn vaak niet meer zichtbaar.
- Goed. De munt is heel erg lang in omloop geweest en is sterk afgesleten.
Je geld is veel waard, en dan?
Wanneer je een waardevol geldstuk of bankbiljet bezit, dan kun je besluiten deze te verkopen, maar je kunt het stuk ook bewaren en afwachten of het nog meer waard wordt in de toekomst. Vanzelfsprekend kan er ook sprake zijn van emotionele waarde, waardoor je besluit het geldstuk niet te verkopen. Wanneer een geldstuk veel waard is zorg dan wel dat je dit goed achter slot en grendel opbergt, zodat het geen waardevolle prooi voor dieven wordt.