Wat doe je met gevonden geld of waardevolle spullen?
Bijna iedereen is het wel eens overkomen: iets waardevols vinden op straat. Mogelijk vind je geld, een verloren horloge of een vergeten laptop. Wat doe je hier mee? Hou je het gewoon, of probeer je er achter te komen wie de eigenaar is?
Eerlijke vinder
Bijna iedereen kent situaties waarbij hij of zij zelf, of een kennis of familielid de "eerlijke vinder" was van iets waardevols. De algemene gedachte is vaak dat de eerlijke vinder het voorwerp of het geld gewoon mag houden. Een gevonden voorwerp wordt vanzelf je eigendom, want wat je vind is van jou. Althans, zo wordt vaak gedacht. We hebben hier echter te maken met een ethisch vraagstuk. Is het wel zo netjes om het gevonden
geld of
voorwerp zelf te houden? Wellicht denk je: ja natuurlijk, ik weet toch niet wie de eigenaar is? En degene die het heeft verloren denkt toch allang dat iemand het meegenomen zal hebben, die gaat vast niet meer zoeken. Vaak is dat ook zo. Wanneer je iets verloren hebt baal je daar van, maar meestal als je teruggaat om het verlorene weer te vinden, is dit al weg en heeft iemand anders zich het toegeëigend.
Wanneer uitzoeken wie de eigenaar van een verloren voorwerp is?
Wat maakt een
voorwerp waardevol? Een briefje van 5 of 10 euro zal voor de meeste mensen niet zo'n aanleiding zijn om te gaan zoeken wanneer men het verloren heeft. Een goedkoop horloge ook niet. Maar bijvoorbeeld een trouwring of een mooi sieraad is vaak een voorwerp waar iemand een zeer persoonlijke binding mee heeft. Dit maakt zo'n voorwerp extra waardevol, vaak niet in geld uit te drukken. Ook grotere geldbedragen zijn vanzelfsprekend waardevol. Een laptop of een memorystick zijn niet alleen
waardevol vanwege hun financiële waarde, maar ook vanwege de waardevolle gegevens die erop staan. We kennen de verhalen uit de pers waarbij er gegevensdragers werden gevonden waar nog zeer waardevolle informatie op stond. Degene die het voorwerp is verloren of heeft achtergelaten komt er dan niet best vanaf.
De meeste mensen zijn wel zo, dat ze zelf kunnen inschatten of iets zo waardevol is dat het voorwerp of het geld terug moet naar de rechtmatige eigenaar. Anderen zullen echter hun zucht naar
geld laten prevaleren boven hun medegevoel met de verliezer van het waardevolle product. Zij houden het geld of maken het gevonden voorwerp te gelde. Theoretisch is er geen sprake van diefstal, maar wettelijk gezien mag dit toch echt niet.
Wanneer mag je gevonden geld of een gevonden voorwerp houden?
Wanneer je iets waardevols gevonden hebt, moet je dit melden bij het politiebureau in de gemeente waar je woont. Je kunt ervoor kiezen een melding te maken van de vondst of je kunt het bij de politie in bewaring geven. Wanneer degene die iets verloren heeft navraag doet op het politiebureau, dan wordt er gekeken of het verlorene als gevonden geregistreerd staat. Als de verliezer van hetgeen jij gevonden hebt zich meldt, dan zal je het geld of het voorwerp moeten overdragen aan de verliezer. Wanneer zich binnen een jaar niemand meldt voor het gevonden voorwerp of het geld, dan wordt jij de eigenaar van het voorwerp of het geld. Vanaf dan kan je ervan gaan genieten dat het voorwerp of het geldbedrag van jezelf is.
Wat te doen wanneer je zelf wilt proberen de eigenaar te vinden
Je kunt ook zelf op zoek gaan naar de rechtmatige eigenaar. Afhankelijk van waar je het voorwerp of het geld gevonden hebt, kun je dit melden bij de politie of bijvoorbeeld de balie in een winkel, een hotel, een bestuurder van een bus of metro. Meestal is het dan wel zo dat je het gevondene ook afgeeft. Wil je dat niet, dan kun je je adres achterlaten. Wanneer je geld hebt gevonden wat iemand na het pinnen is vergeten mee te nemen uit de geldautomaat, dan is het verstandig contact op te nemen met de bank. Neem je het geld zomaar mee, dan kun je toch geïdentificeerd worden, doordat er een camera in de geldautomaat zit. Bovendien heeft de bank ook je gegevens als je na het vinden van het geld, ook nog zelf zou pinnen. Bij het vinden van sieraden is het handig een oproepje te doen in een tijdschrift of een krant. Wanneer je meerdere sieraden bij elkaar vindt, dan is de kans groot dat deze van een diefstal of overval afkomstig zijn. In dat geval moet je meteen melding doen bij de politie. Wanneer je de vondst van een grotere som geld bij de politie meld, en de politie vermoedt dat het crimineel geld is, dan zal je het geld moeten inleveren en wordt het niet van jou, ook niet na een jaar.