Schulden oplossen kan men niet door ze te verdringen

Schulden oplossen kan men niet door ze te verdringen Schulden kunnen een enorme, negatieve impact hebben op het leven van alledag. Wie merkt dat het inkomen niet meer voldoende is om naast het levensonderhoud ook de rekeningen te betalen, komt vaak in een neerwaartse cirkel terecht, waar nog maar moeilijk uit te komen is. Als uiteindelijke wanhoopsdaad worden de binnenvallende rekeningen dan maar in een lade gestopt, zodat ze niet meer te zien zijn. Soms worden ze zelfs kapot gescheurd en weggegooid, wat nog veel erger is. Op die manier verliest men helemaal het overzicht op het tekort aan geld en wordt pas wakker als de uitzetting uit het huis voor de deur staat, of de belastingen met de gevangenis dreigt.

Schaamte over de schulden lost het probleem niet op

De meeste mensen schamen zich voor hun schulden en proberen ze voor hun familie, vrienden en kennissen geheim te houden. Dat is heel moeilijk, want vaak willen ze dan toch een fatsoenlijk cadeautje meenemen naar een verjaardag, goed gekleed gaan, meedoen met hun sociale omgeving.

Niet te lang wachten met het zoeken van oplossingen

Wie dat te lang blijft doen als er te weinig geld is om de maand door te komen, raakt steeds verder achterop. Het is beter om rustig uit te komen voor het feit dat bepaalde uitgaven niet meer gedaan kunnen worden en op tijd hulp te zoeken. Er zitten immers veel meer gezinnen in dezelfde problemen.

Een verraderlijke neergang

Schulden krijgt men niet zomaar ineens, maar het proces gaat meestal geleidelijk. De aanleiding kan heel verschillend zijn, maar meestal is er wel een oorzaak en een begin aan te wijzen. Hier is het een scheiding, daar een ziekte, het verlies van een baan, de komst van een drieling, waar maar een kind gepland was en ga zo maar door.

Geleidelijk wordt het krapper

De wekelijkse uitgaven worden groter en aan het einde van de maand is er opeens niet meer genoeg geld om de hypotheek, de huur of de energie te betalen. De bank blijkt het bedrag niet overgemaakt te hebben, omdat er niet genoeg op de rekening stond. Dat is schrikken, maar de meeste mensen denken dan dat het de volgende maand wel overgemaakt zal kunnen worden. Dat gaat echter vaak niet en moet er rente betaald worden over het achterstallige bedrag, zoals bijvoorbeeld bij belastingachterstand.

Het begin van de schulden val

Dat lijkt in het begin niet zo erg, want dan moet dat maar aan het begin van de volgende maand betaald worden. Of men betaalt de volgende maand twee termijnen ineens. Aan het einde van de volgende maand blijkt echter dat ook die dubbele termijn niet gehaald wordt. Daarnaast moet er een onverwachte rekening van de tandarts of medicijnen betaald worden en voordat u het weet, liggen er verschillende rekeningen die nodig betaald moeten worden.

Overleven door het ene gat met het andere vullen

Dan komt de periode van het gaten vullen. U betaalt de rekening van degene die het meest lastig is en laat de rest maar even liggen, in de hoop dat u nieuw werk vindt, de problemen zichzelf oplossen of dat u intussen de loterij wint, al is het maar een klein bedrag. Er gebeurt echter niets en het tekort wordt elke maand groter. Er liggen steeds meer rekeningen die nog betaald moeten worden. U raakt het overzicht kwijt en ziet er geen letterlijk gat meer in.

Wegstoppen en verdringen van binnengekomen rekeningen is geen oplossing

Een groot gedeelte van de mensen die in deze fase aangekomen zijn en er niet meer van wakker willen liggen, proberen de rekeningen die zij toch niet kunnen betalen weg te moffelen. Het ergste dat u dan kunt doen is de rekeningen weggooien. Daar is immers de schuld niet mee weggewerkt. Integendeel. De schuld wordt steeds groter en wordt meestal nog vermeerderd met rente over het achterstallige bedrag. Wie dat niet allemaal bijhoudt weet na verloop van tijd niet eens meer hoeveel schuld hij of zij heeft.

De deurwaarder kan aan de deur komen

Wie zijn schulden niet betaalt, krijgt vroeg of laat de deurwaarder op bezoek die dan voor het ene of andere bedrijf geld wil innen of minstens een betalingsregeling wil opzetten. Werkt dat niet dan kan er ook beslag gelegd worden op de dure spullen in uw huis.

Schulden oplossen kost energie en begint met het ordenen van de rekeningen

Wilt u uw leven in die fase opnieuw op orde krijgen, dan moet er eerst licht in de duisternis komen. Maak alle rekeningen open en sorteer ze op soort en op datum. Zorg dat er geen ongeopende rekeningen, herinneringen en aanmaningen meer liggen. Leg van elke soort de laatst binnengekomen rekening bovenop. Dat zijn meestal ook de hoogste rekeningen, omdat daar ook al vaak de rente bij is gerekend over de tijd waarin het bedrag betaald had moeten zijn. Tel alle openstaande (laatste) rekeningen bij elkaar op.

Zich aanmelden bij de schuldhulpverlening kan noodzakelijk worden

Ziet u er geen eind aan, neem dan contact op met de schuldhulpverlening. Alles is immers beter dan dat u op een bepaald moment uw huis uit moet en op straat staat. Wie op tijd aan de bel trekt, kan ook geholpen worden. Een schuld van vijfduizend euro is gemakkelijker uit de wereld te helpen dan een van tienduizend euro. Een schuld van twintigduizend euro is beter onder controle te krijgen dan een van vijftigduizend euro.

Snel aanpakken

Als de schuld nog slechts twee maanden achterstallige huur bedraagt is dat nog wel op te lossen door zichzelf en het gezin een maandje of vier op een zuinige modus te zetten. Dat betekent dan wel twee maanden geen extra uitgaven van kleding, schoenen, of andere spullen die ook even uitgesteld kunnen worden. Bedraagt de schuld echter vijfduizend euro, dan is direct hulpvragen noodzakelijk. Zeker als het maandelijks inkomen laag is. Hoe vroeger u contact opneemt met instanties die u kunnen helpen met het budgetteren en het regelen en afbetalen van uw schulden, des te sneller bent u er weer uit en kunt u weer normaal gaan leven.

Andere prioriteiten stellen in de omgang met het beschikbare geld

Vaak is het een kwestie van anders omgaan met geld en goed kijken waar de prioriteiten liggen bij de aankoop van levensmiddelen en het betalen van rekeningen. Een iPad en een iPhone zijn geen levensbehoeften. Het betalen van gas, water en licht wel. Ook de huur en/of hypotheek zijn belangrijk. U hebt immers een dak boven uw hoofd nodig.

Neem geen lening om de schuld af te lossen

Neem nooit een lening, want u betaalt die meestal duur af. Als u maar net uitkomt met het inkomen kunt u daar de rente en aflossing van een lening immers niet meer bij hebben. U kwam immers ook zonder die lening al niet rond. Leningen zijn vaak de oorzaak van de diepere val in de schulden.

Nooit schulden maken vanwege de hang naar meer luxe producten

Het is niet gemakkelijk om aan luxe voorbij te gaan, maar als het geld er niet voor is, houdt alles op. Genieten kan echter iedereen. Ook met een klein budget kunt u genieten. Genieten van een wandeling in de natuur, van de vogels in de tuin, van de warmte van de zon, van de lach van een kind en van de liefde voor elkaar. Geluk kost niets. Er is geen geld voor nodig.

Lees verder

© 2013 - 2022 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Iedereen kan uit de geldproblemen komen. Schulden aflossen is voor steeds meer mensen een dagelijks probleem. Zit jij in…
Schulden oplossen met schuldenSchulden oplossen met schuldenVeel gezinnen in Nederland zitten in de problematische schulden. De problemen zijn onoverkomelijk door te hoge lasten en…
Schulden oplossen door ze samen te voegenSchulden oplossen door ze samen te voegenParticulieren die betalingsproblemen hebben bij verschillende bedrijven en instanties, zullen het zelf niet voor elkaar…
Salarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprekSalarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprekMet een salarisverhoging kan de baas laten zien dat hij het werk van zijn medewerkers waardeert. Een hoger salaris staat…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.