Schulden oplossen door ze samen te voegen

Schulden oplossen door ze samen te voegen Particulieren die betalingsproblemen hebben bij verschillende bedrijven en instanties, zullen het zelf niet voor elkaar krijgen om met alle partijen afspraken te maken. Het is in dat geval verstandiger om de schulden samen te voegen en bij één bank onder te brengen. Grote schulden en betalingsachterstanden ontstaan vaak door een verkeerd uitgavenpatroon en een gebrek aan overzicht. Zodra de schulden niet meer opgebracht kunnen worden, worden de achterstanden nog groter. Het ene gat gaat gedicht worden met de andere. De rekening waar het meeste druk op zit, zal als eerste betaald worden. Door de financiële zaken goed op orde te hebben, worden tekorten eerder opgemerkt.

Weet wat er binnen komt en eruit gaat

De basis van het probleem is dat de gezinnen die uiteindelijk in de schulden komen, geen spaargeld hebben. Ze hebben geen reserve waar ze op terug kunnen vallen. Zodra er een grote tegenslag komt, kunnen de rekeningen niet meer voldaan worden. De inkomsten moeten de uitgaven overtreffen. Zodra dit niet meer het geval is, ontstaan de problemen. Door alle vaste uitgaven op een rijtje te zetten, kan eenvoudig bepaald worden hoeveel er maandelijks over is om uit te geven.

Zodra er tekorten ontstaan, maatregelen treffen

Het probleem met schulden is vaak dat men te lang wacht. Het probleem vaak wel eerder gezien, maar wordt iedere keer vooruit geschoven. De problemen blijven bestaat, tot er een oplossing voor gevonden is. De rekeningen blijven komen, en uiteindelijk volgen er aanmaningen, incassobureaus en deurwaarders.

Uitgaven omlaag of inkomsten omhoog

Op het moment dat het niet meer mogelijk is om maandelijks de touwtjes aan elkaar te knoppen, moeten er maatregelen worden getroffen. De uitgaven moeten naar beneden of de inkomsten moeten omhoog. In de kosten snijden kan door alle vaste uitgaven op een rijtje te zetten en door te bepalen waar nog een besparing op te behalen is. Inkomsten omhoog in over het algemeen niet zo eenvoudig, maar het is in bepaalde gevallen de enige oplossing.

Alle schulden samenvoegen en er één schuld van maken

Om overzicht over de schulden te houden, is het verstandig om alle schulden samen te voegen. Hiervoor moet er bij een bank een lening worden afgesloten. Met de lening kunnen de overige schuldeisers worden afbetaald, en heeft alleen de bank nog een vordering. Het probleem is echter dat de meeste mensen hier te lang mee wachten.

Zodra er al betalingsproblemen zijn bij bedrijven, volgt mogelijk al een negatieve registratie bij de BKR. Door een dergelijke registratie is het vrijwel onmogelijk geworden om nog een lening af te sluiten, en om de tekorten te bundelen.

Geld lenen kost veel geld

Zelfs na het bundelen van de schulden, zal het niet eenvoudig worden om de schulden af te betalen. Er zal kritisch gekeken moeten worden naar het uitgavenpatroon. Voordat de schulden zijn ontstaan, is het niet gelukt om te sparen. Na het afsluiten van een lening, moet er wel geld vrij worden gemaakt om de maandelijkse rente en aflossing te betalen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden aflossen met een betaalplanSchulden aflossen met een betaalplanOm schulden effectief te lijf te gaan, kan een betaalplan helpen bij het volledig oplossen van schulden. Een betaalplan…
Wat is schuldhulpverlening?Wat is schuldhulpverlening?Consumenten die schulden hebben die ze niet meer zelf kunnen oplossen, hebben recht op schuldhulpverlening. De schuldhul…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…

Goedkoper geld lenen, hoe dan?Goedkoper geld lenen, hoe dan?Kan goedkoper geld lenen eigenlijk wel? Het antwoord is ja, een goedkope lening kan maar dan moet u daarvoor leningen en…
Soorten lease: financial lease & operational leaseSoorten lease: financial lease & operational leaseLeasen is een financieringsvorm die met name vaak voorkomt bij auto’s. U betaalt een vast bedrag per week of per maand.…
Bronnen en referenties
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.