Een scheiding wordt vaak veroorzaakt door geldproblemen

Een scheiding wordt vaak veroorzaakt door geldproblemen Geldproblemen komen veelvoudig voor en zijn vaak de oorzaak van ruzies en verwijten binnen een relatie en de oorzaak van een scheiding. Zolang er ruim geld binnenkomt, is er meestal geen probleem, maar zodra de geldstroom opdroogt en er flink bezuinigd moet worden, worden de irritaties groter en zijn ruzies op den duur niet meer te vermijden. De een vindt dat de ander teveel geld uitgeeft en heeft heel andere prioriteiten dan zijn/haar partner. Ruzie is echter meestal niet de goede weg om de problemen op te lossen. Het is veel beter om er samen de schouders onder te zetten, zeker als er ook kinderen in het geding zijn. Bij een scheiding zijn zij immers altijd de verliezende partij.

Een onvoorziene dip in het inkomen komt vaak onverwacht

Zodra het inkomen minder wordt door het verlies van een baan, een plotselinge, lange ziekte, een ongeval of een handicap, wordt het moeilijker om het gezinsleven op het aangename niveau te houden. Vooral de ouder die plotseling niet meer kan of mag werken voelt zich er schuldig aan.

Men krijgt vaak een minderwaardigheidscomplex

Ook krijgt het zelfbewustzijn van die persoon een flinke duw. De eerste dagen en zelfs de eerste weken gaat dat nog wel, maar als de situatie van langere duur is, wordt het toch erg moeilijk. Zeker als blijkt dat er elke maand meer geld de deur uit vliegt dan er binnenkomt en de bodem van de spaarrekening langzaam tevoorschijn komt.

Beide partners hebben op hun eigen manier last van de geldproblemen

Beide partners worden door een financiële dip geraakt, ook al heeft een van hen nog een baan en een eigen inkomen. De druk van de financiële last is ook voor die partner zwaarder geworden. Niet alleen dat deze nu voor een groot deel alleen voor de betaling van alle lasten moet zorgen, maar ook het inkrimpen van de wekelijkse uitgaven is moeilijk. Daarnaast is de andere partner vaak kribbig vanwege de tegenslag en dat kan dan de werkende partner al helemaal niet meer verdragen. Die komt moe thuis van het werk en heeft daar al helemaal geen zin in.

Ruzies om financiële problemen zijn misschien logisch, maar lossen niets op

Deze situatie mondt meestal uit in steeds meer ruzies. Het ongemakkelijke gevoel van het “niet meer meekunnen in de maatschappij” vermengt zich met de zorgen om de uitgaven en de drang om normaal door te willen leven zoals dat tot nu toe voor het hele gezin normaal was. De kinderen krijgen hun zakgeld, de auto moet naar de garage voor een beurt, de abonnementen lopen door en het kinderfeestje kent geen beperking.

Steeds weer een groter gat in de begroting deprimeert

Aan het einde van de maand is er echter weer een nieuw gat in de begroting, dat wordt gedicht met het steeds minder wordende spaargeld of met een lening die als een nieuwe last op het budget drukt. De ene ouder verwijt de ander dan al snel dat hij of zij “een gat in de hand heeft” of “niet met geld kan omgaan”, maar tijdens deze ruzies wordt meestal niets structureel opgelost.

Tekort aan geld veroorzaakt vaak een scheiding

Wanneer er geen oplossingen aangedragen kunnen worden en de financiële situatie verslechtert, komt vaak een scheiding in zicht. Door de voortdurende ruzies vliegt de liefde immers de deur uit. De partners kijken meer rond en zien dat het elders beter gaat. Ze gaan op zoek naar anderen, die hun situatie misschien kunnen verbeteren. Een van de ouders krijgt zo vaak een andere vriendin of vriend en dat is dan het begin van een scheiding. Het is een logische redenering, maar op dat moment is de relatie tussen de twee partners vaak al te diep gezonken om nog gered te kunnen worden.

Overleg houden over het oplossen van het tekort

Het is veel beter om zich in het begin niet groot te houden voor de ander en de irritaties niet te hoog te laten oplopen, maar in plaats daarvan overleg te plegen. Vooral als er kinderen zijn moeten er immers goede keuzes gemaakt worden. Stel samen een begroting op van maandelijkse vaste uitgaven.

De vaste jaarlijkse uitgaven

Bekijk ook de eenmalige jaaruitgaven zoals de WOZ, de afrekening van de energie, de belasting, enzovoort. Bekijk welke van die uitgaven u in termijnen kunt betalen. Stel vast hoeveel geld er dan per maand overblijft om van te leven. Verdeel dat over de weken (vier en een half!) en probeer naast dat weekgeld nog wat over te houden voor noodzakelijke uitgaven zoals schoenen en kleding. Die zijn immers niet elke maand nodig.

Kledingbeurzen en rommelmarkten

Let vooral bij dit laatste op kledingbeurzen en rommelmarkten. Vooral kinderkleding wordt daar vaak voor minimale prijzen aangeboden. Kinderen zijn nu eenmaal snel uit hun kleertjes gegroeid en verslijten meestal hun mooie kleertjes niet. Zelfs merkkleding, die zo goed als nieuw is, wordt daar vaak voor enkele euro's aangeboden.

Bezuinigingen om uit de geldproblemen te komen

Komt u er niet helemaal uit en is er echt te weinig om van te leven, kijk dan samen eens heel kritisch naar uw verzekeringen en uw abonnementen. Sommige verzekeringen zijn in de loop van de jaren overbodig geworden. Soms zijn bepaalde zaken ook dubbel verzekerd, zoals een aparte glasverzekering naast een opstalverzekering die ook het glas meeverzekerd heeft. Bespaar echter nooit op de premie voor het ziekenfonds. Uw gezondheid en die van uw gezinsleden gaat immers boven alles.

Bepaalde abonnementen kunnen aangepakt worden

Abonnementen kunnen vaak binnen een paar maanden gewoon beëindigd worden. Gooi bijvoorbeeld het abonnement voor de krant eruit als u toch het nieuws via de tv en op de computer volgt. Neem alleen een tv-gids voor de feestdagen en niet meer voor het hele jaar. Kijk ook naar de telefoonkosten en of daar nog bezuinigingen in mogelijk zijn.

Een prepaid telefoon is minder leuk, maar kost ook veel minder

Met een prepaid telefoon bent u altijd bereikbaar, maar u hebt daar de kosten van een abonnement niet bij. Een prepaid is natuurlijk minder leuk, want u moet dan ook minder bellen en dat alleen bijvoorbeeld via uw wifi thuis of bij vrienden en kennissen op hun internet, maar het scheelt wel veel geld.

Goede afspraken over de uitgaven maken

Zoek in elk geval samen uit welke posten van de uitgaven u kunt missen. Spreek ook af dat u zich beiden aan die begroting houdt, tot het inkomen weer stijgt. Spreek daarnaast samen af dat een van u beiden het weekgeld van de rekening haalt en bijhoudt, zodat er niet ongemerkt geld via pin gedrag van de rekening verdwijnt.

Kinderen begrijpen vaak meer dan u denkt en willen ook best wel helpen

Leg de kinderen de situatie uit en vraag hen om mee te helpen met bezuinigen. Leg uit waarom de deuren van kamers en kelder niet open mogen blijven staan, er geen lampen onnodig mogen branden en dat er zo mogelijk korter gedoucht moet worden. Grote wensen voor verjaardagen en feestdagen kunnen niet vervuld worden zolang de situatie niet verandert. Leg ook uit dat er om dure kleding of cadeaus niet gezeurd hoeft te worden, omdat u daar voorlopig niet aan tegemoet kunt komen. Kinderen zijn erg nuchter. Ze hebben natuurlijk hun wensen, maar kunnen vaak al op jonge leeftijd aardig meedenken.

Kinderen doen vaak hun best om te helpen

Als u een goed gesprek met hen kunt voeren, zult u ook tijdens kleding inkopen niet altijd op de duurste stukken gewezen worden, maar helpen de kinderen zelf zoeken naar wat leuk en voordelig is. Wat dat betreft kunt u overigens het beste kleding en schoenen kopen aan het begin van de uitverkooptijd. Daarnaast kunnen vooral de oudere kinderen vaak al een bijbaantje zoeken om hun wat duurdere wensen zelf te kunnen vervullen.

Probeer bij elkaar te blijven

Probeer samen een front te vormen om de financiële engte aan te pakken. Op die manier wordt u als team sterker en niet zwakker. Een scheiding kost altijd beide partners veel geld en brengt daarnaast meestal ook het verlies van de woning met zich mee, wat voor het hele gezin met een enorme verandering gepaard gaat. Daarnaast is ook de emotionele schade voor de partners en vooral ook voor de kinderen heel groot.

Een goed voorbeeld geven tijdens de opvoeding

Lukt het u om samen de moeilijkheden te bespreken en te verwerken dan zien uw kinderen tevens dat hun ouders er alles aan doen om de situatie zo goed mogelijk met elkaar te klaren. Zij zien aan hun ouders dat men bij tegenslagen beter kan samenwerken dan elkaar verwijten maken en dat is een goede leerles voor hun eigen volwassen leven later.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen binnen de relatie is de grootste bron van ruzie tussen de partners. Zijn de financiën uit balans? Zijn er…
Wat kost een echtscheiding?Wat kost een echtscheiding?Scheiding lijkt tegenwoordig net zo vanzelfsprekend als het huwelijk zelf. Jaarlijks scheiden er tussen de 32.000 en 37.…
In gemeenschap van goederen, geld en schuldenDe meeste huwelijken worden gesloten in gemeenschap van goederen. Op het moment dat het huwelijk verbroken wordt, moeten…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…

Een vaste lasten rekening biedt overzichtEen vaste lasten rekening biedt overzichtHet inkomen wordt meestal gestort op dezelfde rekening als waar ook de vaste lasten vanaf voldaan worden. U kunt eenvoud…
Kosten geld storten op eigen rekening per bankKosten geld storten op eigen rekening per bankHeb je contant geld - muntgeld of bankbiljetten - en wil je deze op je eigen rekening storten dan kun je daarvoor gebrui…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.