Hoe helpen ouders hun kind het beste uit de schulden?

Hoe helpen ouders hun kind het beste uit de schulden? Pas als de kinderen geen kans meer zien om uit de schulden te raken, komen ze om hulp en raad bij hun ouders. Die worden daar vaak compleet door overvallen, hoewel er meestal wel al voortekenen van waren. De werkelijkheid valt hen echter koud op het dak. Meestal is het immers schrikken, want de kinderen hebben vaak te lang gewacht met het inlichten van de ouders. Zij proberen het eerst zelf op te lossen en pas als dat niet lukt komen ze naar hun ouders in de hoop dat die er raad op weten. Hoe kunt u als ouder het beste reageren op een dergelijke hulpvraag? Boos worden, rustig blijven en alleen raad geven, uitstellen om zelf na te denken of maar meteen geld geven? Dit laatste is wat veel ouders het liefste doen, maar dat is niet altijd de beste manier om kinderen te helpen.

Schulden van tieners

Tieners kunnen al flinke schulden maken. Oorzaken zijn vaak het ongeremde belgedrag en het op internet surfen via het mobiele netwerk. Als u als ouder daarachter komt, is het vaak al te laat en kan de jongere niet meer zonder hulp uit de nesten komen. U zult als ouder voor die schuld op moeten komen, maar niet zonder maatregelen te nemen om de jongere tegen nieuwe schulden te beschermen. De jongere moet immers leren dat hij of zij niet meer mag uitgeven dan er per maand binnenkomt.

Een vast bedrag op een prepaid telefoon

Dat kan in elk geval een (tijdelijke) uitkomst zijn. Leg uw kind dan de voordelen ervan uit, maar zeg erbij dat het weer een abonnement kan krijgen als hij/zij bewezen heeft dat de kosten binnen de perken blijven. Het kind moet leren om met een bepaald, redelijk bedrag binnen een bepaalde termijn om te gaan. Het leert zo de tering naar de nering te zetten. Dat helpt in elk geval om ook in de toekomst met het eigen inkomen om te gaan. Ook dat is een reden om deze maatregel te nemen. Het leert prioriteiten te stellen in welk telefoontje nodig is en welk overbodig is.

Terugbetalen door een baantje te zoeken

Daarnaast moet er een stevig gesprek volgen en behoort de jongere de schuld, die u betaald hebt, in gedeelten aan u terug te betalen. Hij of zij kan een baantje als vakkenvuller bij de supermarkt aannemen of bijvoorbeeld reclamefolders gaan rondbrengen. Jongeren moeten leren dat ze voor hun eigen daden op moeten komen en hun schulden met zelf verdiend geld terug moeten betalen. Op die manier behoedt u als ouder uw kind voor eventuele latere, grotere schulden.

Nooit zonder tegenmaatregelen de schuld betalen

Zou u als ouder zonder problemen de schulden meteen vereffenen, dan gaat uw kind ervan uit dat u dit een volgende keer eveneens zult doen. Hij/zij kan dan dus met een gerust hart schulden maken, want u lost het naderhand wel weer op. Dat is echter niet de goede manier, want zo leert de jongere niet om financieel op eigen benen te staan. Uitkomen met het inkomen (en uitkomen met het zakgeld) is een van de meest belangrijke zaken die jongeren moeten leren. Wie meer nodig heeft, of meer luxe wil, zal ervoor moeten werken. Dat moet hij of zij immers ook als hij straks volwassen is en op zichzelf gaat wonen.

Een te duur huis en/of een te hoge hypotheek

Het wordt altijd moeilijker als het gaat om jonge gezinnen. Zeker als er kleine kinderen bij betrokken zijn kan het lastig zijn om de goede weg uit de schulden te kiezen. Als een stel een duur huis gekocht heeft en een van beiden ziek of werkeloos wordt, kan het wel eens moeilijk worden om de maandelijkse hypotheek te betalen. Dat geld zeker als die nog aangegaan is op basis van twee inkomens.

Ouders worden vaak te laat ingelicht

Vaak wordt er ook te lang gewacht met de ouders te informeren en krijgen die de problemen pas te horen als de schuld al hoog is opgelopen. Jammer, want het is veel beter om al op tijd over het tekort te praten. Zijn er kinderen, dan wordt het immers voor u als grootouder nog moeilijker om paal en perk te stellen aan de uitgaven van het gezin.

Hoe kunt u als ouders de voortekenen van een financieel probleem zien?

Vaak hebben ouders al een voorgevoel van wat er komen gaat. Een schuldenval gaat meestal niet vanzelf. Meestal gaat deze gepaard met het verlies van een baan, een langdurige ziekte, pech met een verbouwing of een ongeval, waarbij de auto compleet in de prak gereden is. Praat in een dergelijk geval het liefste meteen met de kinderen en vraag, als u het echt niet vertrouwt, recht op de man af of alles nog binnen de zwarte cijfers ligt. Meestal krijgt u daar ook een rechtstreeks antwoord op en dat is zeker het geval als u laat blijken dat u dit alleen uit bezorgdheid vraagt en niet uit bemoeizucht. Hoe sneller immers de schuldenval aangepakt wordt, hoe beter.

Een verkeerde omgang met geld

Soms zien ouders al heel lang van tevoren dat hun kind niet goed met geld kan omgaan. Dat is een teken aan de wand. Veel kinderen zijn opgegroeid in een tijd dat hun ouders beiden werk hadden en er geld genoeg was om de meeste wensen meteen te vervullen. Als zij eenmaal het huis uit zijn en zelf een gezin hebben, kunnen zij echter vaak niet hun eigen wensen opzij schuiven zelfs als ze zien dat het financieel niet haalbaar is.

Luxe artikelen bekijken als "noodzakelijke uitgaven"

Eerst staat dan de bankrekening regelmatig rood, daarna wordt er hier of daar geld geleend om bepaalde luxe of een vakantie in het buitenland te kunnen betalen. Een verontschuldiging daarvoor wordt altijd wel gevonden: die vakantie hadden ze immers nodig door hun drukke werkzaamheden of hun drukke baan. Na verloop van tijd komen ze elke maand meer geld tekort. Als de bank tenslotte problemen maakt, zitten ze in de klem en vragen de ouders om geld.

Tekenen van bovenmatig koopgedrag

Als ouders kunt u zelf meestal de voortekenen al zien. Vaak gaan shoppen, vaak op marktplaats dingetjes goedkoop kopen. Vaak naar rommelmarkten gaan. Vaak veel kleding, jasjes, schoentjes, laarsjes kopen voor de kleintjes. Steeds de nieuwste snufjes op technisch gebied in huis hebben. De nieuwste en beste smartphones, de nieuwste tv en/of elke twee jaar een andere computer. Het kan maar niet op. Als u dergelijk gedrag bij uw kinderen ziet, praat er dan over. Maak duidelijk dat u zich zorgen maakt en dat het geen gewone nieuwsgierigheid is.

Zomaar contant geld geven voor de schulden van uw kinderen is niet altijd de goede manier om te helpen

Is bovenmatig koopgedrag het geval, geef dan niet meteen geld om eventuele schulden af te betalen. Daar leren de jongeren niets van. Ze mogen best even merken dat het erg lastig is om heel krap in de slappe was te zitten. Overleg samen met hen over de bezuinigingen. Laat hen eerst opschrijven wat er per maand aan geld binnenkomt en wat er uitgegeven wordt. Misschien moet de woning verkocht worden en moeten ze kleiner gaan wonen. Misschien kan de woning ook behouden blijven, maar moet er een kleinere, zuinigere auto gekocht worden, die bovendien lager ligt in belasting en verzekering.

Jonge mensen zijn ook vaak aan luxe gewend

Soms gaan jonge gezinnen wat gemakkelijk uit eten, maken dure uitstapjes naar een pretpark of kopen de nieuwste snufjes van de moderne, technische apparatuur. Er mag niet bezuinigd worden op goed, vers en gezond eten, maar ook dat hoeft niet meer te kosten dan nodig is.

Uw kind en de bodemloze put

Hebt u het gevoel dat het gezin van uw kind en zijn of haar partner er nooit meer bovenop zal komen, omdat ze steeds geld blijven uitgeven aan waardeloze spullen, steek er dan geen geld meer in, maar help op een andere manier. Geef af en toe een tas met verse etenswaren, koop eens wat kleertjes, schoenen, een jas of wat speelgoed voor de kleinkinderen, maar geef geen direct geld, want dat verdwijnt op de een of andere manier toch weer in het niets. Op die manier kunt u toch helpen.

Geef niet meer geld uit dan u echt missen kunt

Als het mogelijk is, zal elke liefhebbende ouder zijn of haar kind willen helpen. Het is echter extra zuur als de ouders net hun pensioen hebben en er financieel niet al te rooskleurig bij zitten. Sommigen hebben net genoeg om eventuele problemen van zelf verzorging, die later kunnen opdoemen, het hoofd te kunnen bieden. Wees dan nuchter.

Zorg dat u zelf niet tekort komt

Zorg dat u in elk geval een appeltje voor de dorst overhoudt. Uw kinderen zijn immers nog jong en kunnen beter aan werk en inkomen komen, dan uzelf op uw leeftijd. U kunt dus beter op hun kinderen passen, terwijl zij ís avonds een kleine bijbaan hebben, dan al uw geld in hun huishouden stoppen, waardoor u straks zelf klem komt te zitten, als u de thuishulp, een rollator of bepaalde andere hulpmiddelen die u nodig hebt, voor uzelf moet betalen.

Wees als ouders ook nuchter

Als uw kind nu in financiële nood zit, zal het er voorlopig ook niet snel uitkomen. Ook als het een betere baan krijgt en wat beter in de slappe was zit, zal het toch vaak meer blijven uitgeven dan u zelf in uw jonge jaren deed. Dat betekent ook dat u meestal later, als u zelf behoeftig bent niet bij uw kinderen om geld hoeft te vragen, want dat is er dan ook meestal niet. Help dus uw kind voor zover u het geld kunt missen met het oog op de toekomst, en verder niet. Dat is misschien hard, maar noodzakelijk.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe help ik mijn kind met schulden?Kinderen met schulden is een zeer zware belasting voor ouders. Als ouders is het in bepaalde gevallen onmogelijk om te h…
Volwassen kind met schulden helpenIndien één van de kinderen financiële zorgen heeft, brengt dit grote zorgen met zich mee voor de ouders. Financieel hulp…
Schulden overnemen van uw kindSchulden overnemen van uw kindU wilt een schuld of schulden overnemen en misschien wel boetevrij schenken in 2023 of 2024. Wat zijn de gevolgen als u…
Huis erven met restschuld of hypotheek (verwerpen)Huis erven met restschuld of hypotheek (verwerpen)Een huis erven met een schuld in 2021 of 2022? Een hypotheek of restschuld is altijd een mogelijk gevaar bij een erfenis…

Een goede, financiële opvoeding voorkomt latere problemenEen goede, financiële opvoeding voorkomt latere problemenEen financiële opvoeding is noodzakelijk om kinderen te leren hoe ze, ook later, uit kunnen komen met hun inkomen. Veel…
Meer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsMeer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsIn 2011 waren er voor het eerst meer Aziatische miljonairs dan Amerikaanse. In de regio Azië-Pacific leefden maar liefst…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.