Bij een eerste betalingsachterstand meteen reageren

Bij een eerste betalingsachterstand meteen reageren Als uw rekening door bepaalde omstandigheden op het nulpunt raakt en uw bank ook de automatische betalingen niet meer uitvoert, is het hoog tijd om daar iets aan te doen. Wie deze situatie laat voortduren en het ene gat met het andere gaat dempen, raakt van de regen in de drup en komt er tenslotte zonder hulp niet meer bovenop. Struisvogelpolitiek is dan niet de aangewezen manier om ermee om te gaan. De binnenkomende rekeningen gewoon in een lade stoppen is niet verstandig, want ooit komt het punt, waarop u niet meer verder kunt en hulp moet gaan vragen. Het is beter om het niet zover te laten komen en zelf oplossingen te zoeken. Die zijn er ook, maar daarvoor moeten de uitgaven per maand wel opnieuw bekeken en geregistreerd worden.

Oorzaken van een betalingsachterstand

Het leven wordt steeds duurder. Ook al haalt u elke week hetzelfde pakket aan boodschappen in de voor u goedkoopste supermarkt, dan nog merkt u dat het bedrag, dat u daarvoor aan de kassa moet betalen, langzaamaan hoger wordt. Ook de vaste lasten, zoals de ziekenfondspremie, energie, huur, water en de diverse belastingen gaan omhoog. Ook al geeft u niet meer uit aan kleding, schoenen en andere zaken, er blijft van het vaste inkomen gewoon steeds minder over en vaak is er zelfs een tekort.

Onverwachte uitgaven zorgen vaak voor betalingsproblemen

Als er daarna nog eens iets onverwachts gebeurt, waardoor er een onverwacht hoge uitgave gedaan moet worden, is Leiden in last. Dan moet plotseling de rekening van de energie even blijven liggen of kan de huur of de hypotheek niet afgeschreven worden. Zelfs mensen die altijd heel zorgvuldig zijn omgegaan met hun geld, kunnen op die manier een betalingsachterstand krijgen.

Vooral niet een extra maand afwachten, maar meteen reageren

Wanneer u dat merkt, moeten er meteen maatregelen genomen worden. Veel mensen zien een eerste betalingsachterstand nog niet direct als een probleem. Ze verwachten dat het wel mee zal vallen. Misschien waren de uitgaven deze maand wel extra hoog en gaat het volgende maand beter. Misschien ook zat er deze maand wel iets extra’s bij, waar de volgende maand geen geld aan uitgegeven hoeft te worden. Misschien ook verwacht men een loonsverhoging, een belastingvermindering na de verkiezingen of na Prinsjesdag, of zelfs een prijs in de Lotto.

Uitstel betekent vaak afstel

Het zijn echter allemaal bedenkingen om nog even onder het noodzakelijke budgetteringskarwei uit te komen, maar deze helpen het probleem niet de wereld uit. De volgende maand brengt vast en zeker weer nieuwe uitgaven, die eveneens noodzakelijk zijn en zo wordt al snel een grotere achterstand opgebouwd dan u voor mogelijk hield.

De volgende maand is het gat nog groter

Het afwachten van mogelijke meevallertjes in geld is juist een voorzet om de volgende maand nog dieper in het putje te zakken, waarna het des te moeilijker wordt om er weer uit te komen. Een tegenvaller van de belastingen of een mogelijke terugbetaling van een teveel ontvangen zorgtoeslag van het vorige jaar kan dan net de aanzet geven tot een grotere achterstand, waardoor u echt in de problemen komt.

Een lening is niet de oplossing voor een betalingsachterstand

Geld lenen kost altijd nog meer geld. Wie al in de problemen zit, maakt het alleen maar erger door een lening aan te gaan. Met een lening gaat u niet alleen de verplichting aan om deze in termijnen terug te betalen, maar u betaalt ook rente. Als u al moeilijk zit bent u misschien voor het moment even geholpen, maar uw betalingsproblemen worden er alleen maar groter van. U hebt er dan immers een maandelijkse betaling bijgekregen. Geld lenen bij familie is niet echt verstandig, want daardoor kunnen goede familiare verhoudingen totaal kapot gaan. Daar hebben beide kanten dan levenslang last van. Dat is al het geld van de wereld niet waard.

Meteen opnieuw budgetteren

De enige manier om de bankrekening weer positief te krijgen is het uitgavenpatroon eens goed te bekijken. Maak een lijstje van de wekelijkse boodschappen en ga kijken wat de andere supermarkten voor dezelfde boodschappen vragen. Schrijf de prijzen per supermarkt op en zet ze in een overzichtelijke lijst. Via het programma Excel gaat dat uitstekend. Zet naast elke post ook de inhoud van wat u gekocht hebt, want die kan per merk en per supermarkt verschillend zijn. Alleen dan kunt u goed vergelijken, welke boodschappen u het beste bij welke supermarkt kunt halen.

Aanbiedingen kunnen soms ook helpen om de uitgaven verminderen

Let daarnaast op alle aanbiedingen en maak gebruik van de beste aanbieding. Als u bij de ene supermarkt een aanbieding van diverse vlees- of groenteproducten ziet voor een bepaalde prijs is het goed mogelijk, dat die los bij een andere supermarkt in totaal goedkoper zijn dan binnen die aanbieding. Niet elke aanbieding is ook echt voordelig. Soms wordt een product aangeboden voor een iets lagere prijs dan voorheen, maar is ook de inhoud een stuk lager in gewicht of aantal. Goed opletten dus en het hoofd erbij houden blijft noodzakelijk.

Even pas op de plaats maken

Ziet u dat u een betalingsachterstand hebt van huur, hypotheek, gas, licht, of water, of is er een andere rekening die u niet hebt kunnen betalen, doe de volgende maand dan geen uitgaven van kleding, schoenen en extra’s die niet direct nodig zijn, maar geef alleen geld uit aan de noodzakelijke boodschappen.

Gebruik een boodschappenlijst

Ga niet zonder boodschappenlijstje de deur uit. Zeker niet als u de supermarkt in moet en veel honger hebt. Ga ook vooral niet “lekker winkelen” als u zelf weet dat u de verleiding niet altijd kunt weerstaan, want wie bijvoorbeeld dol op kleding is en een leuk kledingstuk past, zal vast wel een “geldig excuus” vinden om het stuk toch geoorloofd te kunnen kopen.

Extra inkomen per maand

Wie daar tijd voor heeft en moeite voor wil doen kan ook voor extra inkomsten zorgen door bijvoorbeeld een krantenwijk te nemen, het rondbrengen van folders, kranten, tijdschriften of door op een andere manier voor tijdelijk extra geld te zorgen. Wie bijvoorbeeld groene vingers heeft en graag in de tuin werkt, kan vaak bij oudere huizenbezitters tegen een redelijke vergoeding de tuin regelmatig onderhouden. Die zijn daar meestal erg blij mee. Zo zijn er wel meer mogelijkheden om een tijdelijk geld tekort op te lossen.

Andere bezuinigingsmaatregelen

Daarnaast zijn er nog wel meer mogelijkheden om op termijn te bezuinigen zonder de levenskwaliteit in gevaar te brengen. Laat niet onnodig apparatuur aan, of op stand-by staan, knip de onderkant van tubes tandpasta, handcrème en gezichtscrème open, zodat u er nog een weekje of zo plezier van hebt. Maak wat vaker een gezonde salade, waardoor u weer een pan minder op het vuur hebt, enzovoort. U zult er vast nog wel een paar weten en voor het overige is er op internet genoeg te vinden.

Laat de eerste achterstand vooral niet oplopen

Zorg er in elk geval voor dat uw rekening de volgende maand niet alleen de uitgaven van die maand, maar ook de achterstallige betaling van de maand ervoor kan voldoen. Dat vergt misschien een maand flink op de tanden bijten en zeer zuinig zijn, maar dat is te verkiezen boven het wakker liggen van een donkere toekomstvisie met rekeningen die u niet meer kunt betalen. Wie eenmaal een paar maanden achterstand heeft komt daar zelf meestal zonder hulp niet meer uit.

Bijtijds hulp zoeken en/of vragen

Ziet u het fout gaan en is het te laat om zelf uit de schulden te komen, trek dan bijtijds via internet bij het “Loket Schuldhulpverlening” of bij de sociale dienst van de gemeente aan de bel en zorg dat u geholpen wordt. Hoe minder schulden u te betalen hebt, des te sneller bent u er immers ook weer uit. Wie te lang wacht zit daarom ook meestal langer in de problemen.

Niet meer geld uitgeven dan u per maand binnen krijgt

De beste manier om geen betalingsachterstand op te lopen is de tering naar de nering te zetten. Waar u nu geen geld voor heeft, moet nu ook niet gekocht of besteld worden. Dat is niet gemakkelijk, maar leven met schulden levert gegarandeerd meer stress op.

Een deel van het geld automatisch naar een tweede rekening overschrijven

Ziet u er geen kans op om de uitgaven binnen de perken te houden, neem dan een tweede rekening bij uw bank en laat via een automatische overschrijvingsopdracht daar elke maand een bedrag van uw salaris naar toe overschrijven, waar u alle vaste lasten van kunt betalen. Op die manier loopt u geen risico dat uw huur of hypotheek, uw gas, water en licht, e.d. op een bepaald moment afgesloten zullen worden. U en uw gezin zijn dan in elk geval verzekerd van een veilig dak boven uw hoofd en van warmte en licht. Dat er dan minder, of misschien zelfs geen, geld voor een vakantie overblijft zal niet leuk zijn, maar daar zijn vaak best creatieve oplossingen voor.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betalingsachterstand op je hypotheekBetalingsachterstand op je hypotheekEen betalingsachterstand kan eenvoudig ontstaan in het geval van echtscheiding, werkeloosheid of een daling van inkomen.…
Samenwonen en financiën, de deelmethodeSamenwonen en financiën, de deelmethodeSamenwonen is natuurlijk een leuke en spannende stap! Toch moeten er ook allerlei praktische zaken geregeld worden. Het…
Hoe maak je een budget voor je gezinAls u precies wilt weten wat er elke maand binnenkomt, wat u uitgeeft,en wat u overhoudt, moet u een begroting opstellen…
Weinig inkomen, maar toch sparen!Weinig inkomen, maar toch sparen!Mensen die een laag inkomen hebben, zullen soms toch geld achter de hand moeten hebben. Voor in de moeilijke periodes, b…

Wie mag incassokosten rekenen?Wie mag incassokosten rekenen?Je kan je afvragen of een bedrijf zomaar incassokosten mag rekenen bij een achterstallige betaling. Het overkomt ons all…
Geld verdienen met vertalen: thuiswerk met hoge vergoedingGeld verdienen met vertalen: thuiswerk met hoge vergoedingEr zijn veel manieren om online geld te verdienen. Spreek en schrijf je meerdere talen vloeiend dan kun je overwegen te…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.