Geld verdienen met vertalen: thuiswerk met hoge vergoeding

Geld verdienen met vertalen: thuiswerk met hoge vergoeding Er zijn veel manieren om online geld te verdienen. Spreek en schrijf je meerdere talen vloeiend dan kun je overwegen te gaan werken als vertaler vanuit huis. Je vertaalt teksten van website bijvoorbeeld vanuit het Engels, Frans, Spaans, Arabisch of Turks. Soms krijg je per opdracht betaald terwijl je bij andere vertaalbureaus per woord wordt betaald. De tarieven lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van taal, lengte, specialisme en of er spoed achter zit.

Thuiswerk:vertalen


Vertalen als freelancer

Wanneer je een boek wilt vertalen of de ondertiteling wilt maken voor een televisieprogramma dan heb je hiervoor vaak een universitair masterdiploma nodig. Met bijvoorbeeld een master Duits of Frans kom je er niet eens meer, je moet je echt gespecialiseerd hebben in deze discipline want vertalen is een vak apart. Voor het vertalen van teksten van websites worden echter veel minder eisen gesteld. Spreek en schrijf je de betreffende taal als ook de doeltaal vloeiend, dan is dit vaak al voldoende om voor een online vertaalbureau aan de slag te gaan. Je kunt er dan voor kiezen om te gaan werken als freelancer. Dit betekent dat je je diensten aanbiedt aan het publiek en je mensen uitnodigt om met jou contact op te nemen voor opdrachten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er veel concurrentie is. Bovendien zien veel gediplomeerde vertalers zich tegenwoordig ook genoodzaakt om als freelancer te gaan werken en zij hebben natuurlijk een streepje voor op de student Frans die denkt hier een leuke bijbaan in te hebben gevonden.

Sites die actief vertaalwerk aanbieden

In plaats van je eigen diensten in de etalage te zetten kun je je ook aanmelden bij een website die voor jou op zoek gaat naar werk. De website die op dit gebied het breedste aanbod heeft is myGengo. Dit bedrijf biedt een breed scala aan talen waaruit je kunt kiezen. Van de doeltaal wordt verwacht dat je moedertaalspreker bent. Wanneer je je aanmeldt bij Gengo dan moet je eerst een test maken. Je selecteert de van en naar taal en gaat vervolgens aan de slag met een tekst van ongeveer 300 worden. Je vertaling wordt vervolgens door een senior vertaler nagekeken en wanneer deze van voldoende kwaliteit is word je als het ware toegelaten en kun je opdrachten voor Gengo gaan doen. Per taal zijn er verschillende moeilijkheidsgraden die corresponderen met de aard van de tekst. Zo zal een juridische of medische vertaling bijvoorbeeld alleen gedaan worden door vertalers die de tests met de hoogste moeilijkheidsraad goed hebben gemaakt.

Het nadeel van deze website is dat je als vertaler als het ware kunt promoveren. Dit klinkt positief maar het betekent dat je steeds moeilijker teksten krijgt voorgeschoteld terwijl de vergoeding even hoog is als voor de eenvoudige teksten. Hierdoor kun je het snel zat worden. Wanneer je vertalingen namelijk te veel fouten bevatten worden ze door een supervisor afgekeurd en krijg je niets betaald. Je hebt dan dus een hoop werk voor niets gedaan en je wilt niet dat dat nog een keer gebeurt. Doe je het goed dan kun je via myGengo met 20 uur werk in de week zo'n 400 euro verdienden, oftewel 20 euro per uur. Wanneer je echt feeling hebt voor deze bijbaan dan ga je waarschijnlijk ook wel steeds wat sneller werken waardoor je vergoeding per uur omhoog gaat.

Welke talen zijn beschikbaar?

Als vertaler kun je natuurlijk alleen aan de slag met twee talen die je vloeiend spreekt en foutloos kunt schrijven. Voor veel Nederlanders zijn dit Nederlands en Engels. Helaas wordt dat talenpaar niet gevraagd door myGengo. De enige combinatie waarin Nederlands voorkomt is Duits - Nederlands. Wil je een Engels tekst in een andere taal vertalen dan kun je kiezen voor de volgende doeltalen:
 • Arabisch
 • Bulgaars
 • Chinees
 • Deens
 • Fins
 • Hongaars
 • Indonesisch
 • Japans
 • Koreaans
 • Malay
 • Noors
 • Pools
 • Portugees
 • Spaans
 • Tagalog
 • Thais
 • Turks
 • Vietnamees
 • Zweeds

Talen van waaruit je naar het Engels kunt vertalen zijn:
 • Chinees
 • Frans
 • Duits
 • Indonesisch
 • Italiaans
 • Japans
 • Pools
 • Portugees
 • Russisch

Hoe krijg je betaald voor je vertalingen?

Wanneer je werkt via een internationale website als myGengo krijg je je vergoeding vaak overgemaakt via Paypal. Het werkt heel simpel. Eerst krijg je een melding dat er nieuwe opdrachten binnen gekomen zijn. Je kijkt door de opdrachten heen begint te werken aan de tekst van je keuze. Wanneer je klaar bent stuur je je vertaling in en kijkt de opdrachtgever deze na. Omdat je eerst al een toelatingstest hebt gedaan is 99% van de vertalingen wel van een voldoende kwaliteit om geaccepteerd te worden. Vervolgens geef je aan wanneer je uitbetaald wilt worden (myGengo heeft bijvoorbeeld twee betaaldagen per maand) en vervolgens wordt je betaling bijgeschreven in je Paypal account.
© 2012 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke taal is dit? Online vertaalhulpmiddelenWelke taal is dit? Online vertaalhulpmiddelen'Welke taal is dit'? Soms kom je ergens een tekst tegen waarvan je geen idee hebt wat de taal is. Online vertaalhulpmidd…
Google Translate gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate is een van de vele, gratis beschikbare programma van Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Met Go…
Geld verdienen met vertalenHet is niet moeilijk om te gaan werken als vertaler. Er worden namelijk veel vertaalopdrachten op internet aangeboden. V…
De hbo-opleiding Vertalen Engels, ITV HogeschoolDe hbo-opleiding Vertalen Engels, ITV HogeschoolVertalen is een open beroep waar met de internationalisering van bedrijven tegenwoordig enorm veel vraag naar is. Toch i…

Bij een eerste betalingsachterstand meteen reagerenBij een eerste betalingsachterstand meteen reagerenAls uw rekening door bepaalde omstandigheden op het nulpunt raakt en uw bank ook de automatische betalingen niet meer ui…
Studenten en geld: hoe te besparen?Studenten en geld: hoe te besparen?Studeren is heel belangrijk. En duur. Huur, boodschappen, collegegeld, mobiel, zorgverzekering, uitgaan, boeken, kleding…
Bronnen en referenties
 • Thuiswerkvacatures
 • MyGengo

Reageer op het artikel "Geld verdienen met vertalen: thuiswerk met hoge vergoeding"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Juri Czabanowski, 16-12-2014 15:33 #3
Kunt u indicatie geven welke tarieven gelden per A4-bladzijde met populair-academisch tekst van Duitse in Nederlandse taal en Nederlandse in Duitse taal? Ik ben opgegroeid in taalgrensgebied, beide talen en Kerkraads dialect als moedertaal, zelf in beide talen schrijvend/dichtend.

hartelijke groet,

Juri Czabanowski

L., 02-09-2012 19:21 #2
Een echte vertaler verdient 2 tot 3 maal zo veel. Ik zou nooit voor dit tarief willen werken. Iemand die twee talen spreekt is nog geen vertaler. Ben zelf beëdigd vertaler. Reactie infoteur, 02-09-2012
Hallo L.,

Veel mensen die online vertaalwerk doen zijn geen beëdigd vertalers maar wel in staat een tekst van de ene naar de andere taal te vertalen. Zij worden ingehuurd door partijen die geen geld hebben om iemand te betalen met het tarief van een beëdigd vertaler of daar niet toe bereid zijn. Vertalen kan daarom een goed betaalde bijbaan zijn voor studenten of andere thuiswerkers.

Murat Sariusta, 24-08-2012 21:22 #1
Hallo,

Naar aanleiding van zulke vacatures ben ik op zoek naar een parttime werk het liefst achter de laptop en thuis, dus ben ik heel erg geïnteresseerd in dit werk. Ik spreek de talen Nederlands en Turks vloeiend. Hopelijk hoor ik snel van u. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Murat Sariusta Reactie infoteur, 25-08-2012
Hoi Murat,

Ik kan je aanraden je aan te melden bij een website zoals myGengo en te kijken of de talencombinatie van jouw keuze op dit moment gewild is!

Groet,
Dessal

Infoteur: Dessal
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Schrijf mee!