Als je hoge zorgkosten hebt en een laag inkomen: wat dan?
Zorgtoeslag wordt gegeven aan mensen die een laag inkomen hebben. Voor 2012 kun je maximaal 840 euro aan zorgtoeslag krijgen. Maar bij mensen die ook nog eens hoge kosten hebben voor zorg is er ook nog compensatie krijgen voor het eigen risico van 220 euro. Verder kunnen bepaalde kosten ook worden afgetrokken voor de belasting
Veel geld kwijt aan zorg en je redt het niet meer
Iedereen is in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. We weten allemaal dat die per maand per persoon toch zeker rond de 100 euro ligt, maar met een aanvullende verzekering vaak nog wel hoger is. Als je dan niet zoveel verdient, is dat een groot deel van je inkomen. Daarom is er de zorgtoeslag. In 2012 kunnen alleenstaanden die een inkomen hebben van 35.059 euro zorgtoeslag krijgen. (Dat was in 2011 een bedrag van 36.022,-- euro). Mensen die samen zijn mogen niet meer dan 51.691,-- euro verdienen. Alleenstaanden krijgen maximaal 840 euro, paren krijgen maximaal 1740 euro. Hoeveel iemand krijgt hangt af van het inkomen. Voor kinderen tot 18 jaar wordt geen zorgtoeslag gegeven, omdat zij gratis zijn meeverzekerd.
Wie kan zorgtoeslag krijgen?
- Mensen die 18 jaar zijn of ouder
- Mensen die een zorgverzekering betalen die van een Nederlandse maatschappij is
- Mensen die niet meer dan 35.059 euro verdienen als ze alleen zijn of 51.691,-- euro voor een paar
- Iemand die de Nederlandse nationaliteit heeft of die een verblijfsvergunning heeft
Militairen krijgen geen zorgtoeslag
Militairen krijgen geen zorgtoeslag.
Kun je ook zorgtoeslag over een voorgaande jaar aanvragen?
Mensen kunnen ook achteraf nog zorgtoeslag aanvragen. In een lopend jaar kan over datzelfde jaar continue. Wie in een nieuw jaar nog zorgtoeslag wil aanvragen over het jaar daarvoor, kan dat doen tot april van het nieuwe jaar. Wel zijn er uitzonderingen. Iemand die uitstel heeft aangevraagd voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting kan over dat jaar ook nog zorgtoeslag aanvragen tot het moment van het uitstel.
Eigen risico van 220 euro compenseren
In 2012 is ook het eigen risico weer omhoog gegaan naar 220 euro. Dat betekent dat die eerste 220 euro eerst zelf betaald moet worden over medicijnen, medische behandelingen en andere zaken. Maar wie ook dat niet kan betalen, kan compensatie aanvragen voor een deel van dat bedrag. Dat kan overigens alleen als er sprake is van chronische ziekte of een handicap. Mensen die bijvoorbeeld altijd medicijnen moeten slikken, zitten soms na 2 maanden al aan dat eigen risico. Anderen moeten zo vaak naar het ziekenhuis dat ook zij het eigen risico heel snel bereikt hebben.
Compensatie eigen risico wordt toebedeeld
Zelf de compensatie voor het eigen risico aanvragen hoeft en kan niet. Het CAK krijgt alle gegevens van de zorgverzekeraars en kijkt dan wie er in aanmerking komt voor die compensatie. Wie dat recht heeft, krijgt het bedrag op het einde van het jaar gestort.
Kosten die niet gedeclareerd kunnen worden maar wel met ziekte te maken hebben
Mensen die ook veel kosten hebben die met hun ziekte te maken hebben, maar die ze niet kunnen terugvragen bij de zorgverzekeraar kunnen die kosten vaak opvoeren voor de belasting. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook speciaal speelgoed en leermiddelen voor kinderen die een handicap hebben, of hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Wel moet dan een bepaalde grens worden gehaald.
Hoge kosten voor zorg: dit kunt u doen
Wie hoge zorgkosten heeft en een laag inkomen kan kijken of hij in aanmerking komt voor:
- Zorgtoeslag
- Compensatie voor het eigen risico
- Aftrek van extra zorgkosten