De huishoudinkomenstoets: 1 uitkering of inkomen per gezin

De huishoudinkomenstoets: 1 uitkering of inkomen per gezin Vanaf 1 juli 2012 wordt er per gezin nog maar 1 uitkering verstrekt en helemaal geen uitkering meer als er al iemand in het gezin een inkomen heeft. Voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de bijstand zitten, maar die wel zelf wat verdienen heeft dat grote gevolgen. Want die kinderen zullen uit huis moeten of ze moeten de zorg voor hun ouders op zich nemen. De huishoudinkomenstoets verandert dus heel veel.

Huishoudinkomenstoets

Per 1 juli 2012 gaat de huishoudinkomenstoets in. Dit is een toets die stapeling van uitkeringen moet voorkomen. Het gevolg zal zijn dat ouders afhankelijk worden van hun kinderen die wel een inkomen hebben, of de jongeren moeten de ouderlijke woning (soms al jong) verlaten.

Moeder in de bijstand, dochter gaat werken en moet moeder en broers en zussen onderhouden

In de nieuwe regeling wordt dus nog maar 1 uitkering verstrekt, maar het betekent ook dat alle andere inkomsten worden meegerekend als inkomen. Heeft een alleenstaande moeder een bijstandsuitkering (ruim 750 euro) en heeft ze drie kinderen waarvan eentje er werkt, dan betekent dit het verlies van die bijstandsuitkering. Dat betekent dus dat het kind dan voor de rest van het gezin moet zorgen. Het betekent ook dat een ouder de hand moet ophouden bij het kind dat verdient.

Kind dan maar het huis uit

Voor veel ouders is het een onverteerbare gedachte dat hun kinderen voor hen moeten zorgen. Maar ook heel veel kinderen willen dat helemaal niet. Zij willen een eigen bezit opbouwen en dat kan niet als je voor het hele gezin moet zorgen. Voor de meeste kinderen van ouders met een uitkering betekent dit dan dat ze het huis uit willen. Maar wie net begint met werken, vindt het soms ook nog wel prettig om onder moeders paraplu te blijven. Dat kan met deze regeling niet meer. Bovendien is een beginnersloon vaak niet voldoende om al zelfstandig te gaan wonen met alle kosten van dien.

Wet Werken naar Vermogen

De huishoudinkomenstoets is een onderdeel van de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. Tot juli 2012 mochten alle volwassen leden van een gezin een eigen inkomen hebben. Dit kon uit werk zijn of uit een uitkering. Die regeling wordt echte veranderd. Er mag vanaf juli nog maar 1 uitkering per gezin zijn en dat betekent dat de inkomens van alle volwassen leden van een gezin bij elkaar worden opgeteld en van de gezinsuitkering worden afgetrokken. Zelfs de kleinste zaken worden daarbij betrokken, dus ook een bijbaantje van een kind dat in het weekend de vakken vult bij de supermarkt.

Voorbeeld van de huishoudinkomenstoets

Een echtpaar met een bijstandsuitkering (1320 euro) heeft een zoon die 1400 euro verdient. Dat is meer dan de maximale gezinsuitkering die 1336 euro bedraagt. Daarom wordt de uitkering dan stopgezet en wordt het kind kostwinner. Het gezin gaat dan opeens van 2720 euro (1320 en 1400 euro opgeteld) naar 1400 euro dat ze samen moeten verdelen.

Voor wie?

De nieuwe regeling kan heel veel verschillende mensen treffen. Van tweeverdieners met allebei een inkomen en een kind met een bijstanduitkering tot gezinnen waar één iemand geld verdient en er bijvoorbeeld een bijstanduitkering is. In het eerste geval verliest het kind dan de bijstandsuitkering, in het tweede geval wordt een kind opeens kostwinner en moet hij voor het hele gezin gaan zorgen. En dat is vaak van een heel andere orde. Duidelijk is wel dat deze wet een gigantische verandering is als het gaat om sociale zekerheid. In Nederland zullen vele duizenden hier mee te maken krijgen en er gigantisch op achteruitgaan.

De regeling omzeilen en een postadres voor het kind aanvragen

Veel mensen denken dat ze de regeling kunnen omzeilen door voor hun kind een postadres aan te vragen. Niets is minder waar, want iemand is pas echt zelfstandig als hij helemaal alleen voor zichzelf een huishouden voert en bovendien een huurcontract kan overleggen. Daar komt nog bij dat fraude met uitkeringen in 2012 extra hard wordt bestraft als het wordt geconstateerd. En dan is het probleem nog veel groter. Wie wel uit het huis uit wil, zal te maken krijgen met het feit dat er opeens veel meer mensen een woning zoeken. En overal zijn te weinig kamers en huurwoningen dus dat wordt nog een probleem.

Tussenoplossing voor kind dat huis uit moet in verband met uitkering ouder

Officiële instanties adviseren om te kijken of het kind dat inkomen heeft niet bij vrienden of kennissen kunnen wonen op basis van een huurcontract. Daarmee woont het kind wel zelfstandig, maar hoeft het nog niet alles zelfstandig te doen en is er nog een oogje in het zeil. Wordt niet zon oplossing gevonden dan moet een gezin het vaak met heel weinig verder doen. Bovendien moet een ouder dan vragen om geld voor eten, drinken en kleding aan een kind.

Waarom nog maar 1 uitkering per gezin in 2012?

De regering vindt dat er per gezin te veel uitkeringen samen komen en vindt dat dit moet veranderen. De nieuwe regeling moet mensen vooral aanzetten tot het vinden van werk. Natuurlijk zit er ook een financieel aspect aan: met de nieuwe regeling hoopt de overheid 2 miljard euro te besparen. Overigens is het de vraag of dit ook zo werkt. Door de maatregel zullen er meer mensen komen die aanspraak zullen doen op huurtoeslag en zelfs op andere uitkeringen. Bovendien zullen meer mensen alleen gaan wonen, wat weer een aanslag zal zijn op de toch al moeilijke woonmarkt.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wet Investeren in JongerenAls je werkloos raakt buiten je eigen schuld om is het verstandig om een uitkering aan te vragen. Als je jonger bent dan…
Voogdij: keuze en taken van een voogdVoogdij: keuze en taken van een voogdVanaf de geboorte, komt het kind in de handen van zijn/haar ouders terecht. De ouders zorgen voor het kind en voeden het…
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…
Voorkeur vader of moederVoorkeur vader of moederNee mama, jij niet! Papa moet het doen. Heeft jouw kind een voorkeur voor één van zijn/haar ouders? Het kan in gelijke g…

Goedkoop kleding kopen bij werkloosheid of een laag inkomenGoedkoop kleding kopen bij werkloosheid of een laag inkomenWanneer je weinig geld te besteden hebt voor nieuwe kleding dan is het toch handig om nog kleding te kunnen kopen. Dit k…
Als je hoge zorgkosten hebt en een laag inkomen: wat dan?Als je hoge zorgkosten hebt en een laag inkomen: wat dan?Zorgtoeslag wordt gegeven aan mensen die een laag inkomen hebben. Voor 2012 kun je maximaal 840 euro aan zorgtoeslag kri…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.