Waarborgsom bij huur van een huis: is dat sleutelgeld?

Waarborgsom bij huur van een huis: is dat sleutelgeld? Veel verhuurders vragen van nieuwe huurders een waarborgsom. Maar wat is een waarborgsom eigenlijk en waarom moet die worden betaald. En is zon waarborgsom eigenlijk wel een wettelijke verplichting? En is een waarborgsom hetzelfde als sleutelgeld?

De waarborgsom bij de huur van een huis

Bijna alle verhuurders vragen van hun nieuwe huurders een waarborgsom. Dit geldbedrag dat vooraf betaald moet worden is er om bij het beëindigen van de huurovereenkomst eventuele schade op de verhuurder te kunnen verhalen. Er is dan immers al een bedrag betaald en is er schade aan een woning dan kan die van dat bedrag betaald worden.

Wat gebeurt er met de waarborgsom van een woning als de huur wordt beëindigd?

Een huurder die zijn woning netjes achter laat bij beëindiging van de huurovereenkomst, heeft recht op teruggave van de hele waarborgsom. Wie schade heeft veroorzaakt, krijgt dus maar een deel van het bedrag terug. Dit moet overigens wel in overeenstemming zijn met de schade en niet zijn opgekrikt tot het bedrag dat er nog staat.

Hoe hoog mag een waarborgsom bij huur zijn?

Wettelijk zijn er geen grenzen gesteld aan de waarborgsom voor de huur van een woning. In de meeste gevallen wordt één maandhuur aangehouden, maar er zijn ook verhuurders die van de nieuwe huurder drie keer dat bedrag vragen. Wordt maandelijks dus 400 euro huur gevraagd dan kan de waarborgsom uiteenlopen van 400 tot 12000 euro. De meeste huurders betalen ook niet meer dan dat bedrag, dus meestal is de waarborgsom ook niet hoger dan dat bedrag.

Is sleutelgeld hetzelfde als een waarborg bij huur?

Sleutelgeld is niet hetzelfde als een waarborg. Sleutelgeld is geld dat de verhuurder van de nieuwe huurder vraagt, voordat deze de woning in kan. Sleutelgeld vragen is wettelijk verboden. Als iemand toch al sleutelgeld heeft betaald, dan kan hij of zij dat terug vorderen. Daarvoor moet dan wel bewijs zijn dat dit geld is betaald. Een kwitantie of een dagafschrift van de overschrijving zijn dan nodig. Wie sleutelgeld terug wil vragen moet dat doen via de kantonrechter.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sleutelgeld betalen?Sleutelgeld betalen?Moet u sleutelgeld betalen of niet? Sleutelgeld vragen bij verhuur mag wettelijk gezien niet, maar het gebeurt toch dat…
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…
Veel gebruikte termen bij het huren van een huisVeel gebruikte termen bij het huren van een huisBij het huren van een huis komt u termen tegen waarvan u de betekenis moet weten. In dit artikel treft u toelichting aan…
Huizen huren: Zaken om op te lettenHuizen huren: Zaken om op te lettenVan plan om een huis te huren, maar weet je niet hoe je een huis moet beoordelen. Lees dan maar dit artikel.

Wat kost het afschaffen van spaarloon voor de werknemer?Per 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk om te storten op een spaarloonrekening. De regeling is opgeofferd om de ove…
Spek de clubkas  Club van 100Spek de clubkas Club van 100Veel sportverenigingen hebben tegenwoordig last van financiële tekorten, of de sportieve ambities matchen niet met de mo…
Bronnen en referenties
  • Sociaal Raadslieden
Reactie

Robert Lesage, 28-06-2014
Vraag: Ik verhuur een woonhuis, onlangs hebben de huurders 2 honden aangeschaft die in de tuin de planten kapot maken en rond het huis buiten houten meubilair en balustrades beschadigen. De huurders reageren hierop van, ja we hebben toch een borg betaald voor deze schade, m.a.w. we kunnen doen en laten wat we willen, die borg dekt dat wel. Mijn vraag is is dat correct? Reactie infoteur, 06-07-2014
Nee dat is niet correct. Wel kunt u nu de borg inhouden om de schade van te betalen. Maar een borg is niet bedoeld om willens en wetens zaken te vernielen en het daar dan vervolgens maar op te gooien.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.