Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?
Goud verkopen, hoe weet u hoeveel uw goud waard is? Goudkopers willen graag winst maken, dus het is belangrijk dat u zelf weet hoeveel uw (oude) goud waard is. Als een juwelier of goudkoper de waarde van uw goud bepaalt, moet u beseffen dat elke inkoper van goud er baat bij heeft om de vergoeding zo laag mogelijk te houden. Dit wil niet zeggen dat elke goudkoper of juwelier niet te vertrouwen is, maar uiteraard is het zinvol als u zelf weet wat uw goud waard is, voordat u het te koop aanbied.
Als u uw
goud wilt
verkopen is dit meestal in de vorm van sieraden die u wilt verkopen. U kunt goud, zilver of witgoud of platina te koop aanbieden. Hoe weet u hoeveel geld uw goud waard is?
Goud verkopen, waar?
De juwelier bekijkt de stempels op het goud en overige edelmetaal en bepaalt de kwaliteit van het edelmetaal aan de hand van de stempels, de fijnheid en het gewicht. Een goudkoper heeft snel door of u zelf weet hoeveel het goud waard is. Als u geen idee heeft wat de waarde is, kan een goudkoper daar handig gebruik van maken. Als de juwelier of goudkoper u vraagt of u zelf een idee heeft voor hoeveel geld u het goud verkopen wilt, weet deze aan de hand van uw antwoord ook meteen of u verstand heeft van de waarde. Noemt u dus een te laag of om een andere reden een onlogisch bedrag, is het voor de juwelier niet moeilijk om het goud voor een zacht prijsje van u te kopen. Hoe bepaalt u de waarde van uw goud? Als de juwelier u vraagt welke prijs u ongeveer zou willen hebben voor uw goud, zorg dan dat u de waarde ook werkelijk weet. U kunt uw goud aan een juwelier verkopen, maar ook wordt veel goud online gekocht en verkocht.
Keurmerken in goud, wat betekenen ze?
Goud in sieraden is eigenlijk altijd vermengd met andere materialen. Zuiver goud is namelijk zacht en zou als sieraad buigzaam zijn en kwetsbaar zijn. Om goud harder te maken worden er metalen aan toegevoegd zodat zich een goudlegering vormt. Goud wordt (of kan worden) steviger gemaakt met:
- Zilver
- Palladium
- Koper
- Nikkel
- Tin
Hoe weet u nu hoeveel puur goud er in uw sieraden zit? Puur goud, zonder toevoegingen, wordt uitgedrukt in 24 karaat.
- 24 karaat bevat 100% puur goud (waarmee bij juwelen maximaal 99,99% goud bedoelt wordt)
- 18 karaat bevat 75% puur goud
- 12 karaat bevat 50% puur goud
- 6 karaat bevat 25% puur goud
Een gouden ketting van 18 karaat goud bevat dus 75% puur goud, of driekwart of voor 18/24e deel.
De weegschaal van de goudkoper
Helaas komt het voor dat de weegschaal van goudkopers in hun eigen voordeel zijn afgesteld. Het is dus belangrijk dat u van te voren uw goud gewogen hebt.
Is witgoud, hetzelfde als platina?
Nee, witgoud is niet hetzelfde als platina. Witgoud is een 18 karaat goud legering met nikkel en zink, waardoor goud witter wordt. Door de legering wordt het witte goud hard en is daardoor geschikt voor sieraden waar bijvoorbeeld diamanten in worden gezet. Wit goud is echter goedkoper dan platina. Platina is het zuiverste edelmetaal ter wereld en heeft nauwelijks legering nodig. Platina is zeldzaam en mede daarom is het veel meer waard dan witgoud of goud. Diamanten komen zeer mooi uit in het van nature al witte platina. De waarde van platina is ongeveer tweemaal zo hoog als de waarde van goud. Platina sieraden bestaan voor minimaal 95% uit zuiver platina, er komt dus weinig legering aan te pas. Er wordt bij het keurmerk voor platina alleen onderscheid gemaakt tussen nieuw of gebruikt platina. Het geldig keurteken is 950 en het symbool is Pt.
Rood goud
Als er meer koper aan goud wordt toegevoegd, wordt het goud roder van kleur. De meest voorkomende karaatgehalten van goud zijn:
- 9 karaat
- 14 karaat
- 18 karaat
- 22 karaat
Het merendeel van de sieraden in Nederland bevat 14 karaat goud. Bij beoordeling van de waarde van het goud wordt gekeken naar het karaat en de fijnheid van het goud.
Goud verkopen? Bereken hoeveel uw gouden sieraden waard zijn
U hebt nodig:
- Een goede keukenweegschaal of een nog fijner weeginstrument.
- Kennis van het keurteken in het goud
- Dagwaarde van het goud (de waarde die goud op het moment heeft)
U moet eerst berekenen hoeveel fijn goud er in het sieraad zit. De prijs van goud fluctueert. Als u een gouden armband wilt verkopen die 20 gram weegt, rekent u op deze manier uit hoeveel fijn goud er in zit:
- Bekijk het keurmerk.
- Bij een 585 keurmerk (14K) gaat u uit van 20 gram (armband), dus 20 keer de hoeveelheid 585 per gram, dus 20 keer 585, gedeeld door 1000. In dat geval bevat uw armband 11,7 fijn goud.
- Weegt een gouden ketting 40 gram, dan komt u op het dubbele uit.
- Betreft het een goudstempel met 750 of 833, past u de berekening aan.
Goudlegeringen
- 24 karaat 1000/1000
- 22 karaat 916/1000
- 18 karaat 750/1000
- 14 karaat 585/1000
Lees verder
Reacties
Steffi, 11-06-2014
Hallo,
Ik heb een armband van mijn oma gekregen. Hij is heel oud en er staat zelfs geen keuringmerk op. Ze hebben hem al een paar keer bekeken en zeggen dat hij 18 k is.
Hoe kan ik dit zo zeker weten? Ik ging ooit eens naar een juwelier en die zei dat hij zeker 1200 euro waard was. maar dat hij deze dan moest opsturen, dit wou ik dan ook weer niet. Nu willen ze mij er vandaag 600 euro voor geven? Hoe komt het grote verschil?
Ik geloof er niet veel van.
Reactie infoteur, 12-06-2014
Als de armband getaxeerd is op 1200 en ze willen je er nu 600 voor geven dan willen ze dat omdat ze winst willen maken. Besef alleen wel dat een armband van je oma natuurlijk onvervangbaar is.
Peter, 19-09-2012
Hi Kisses,
Hoe bepaal je de dagwaarde van het goud? De juwelier wil er zelf ook aan verdienen. Die zal niet willen betalen voor de werkelijke dagwaarde. Moet je dan 80 of 90% van de dagwaarde nemen?
Peter
Reactie infoteur, 19-09-2012
Je zou eens kunnen kijken bij:
DawsonGold.nl
Moeilijk te bepalen wat je wilt aan houden, 80 of 90%. Bekijk eerst de dagwaarde eens. Vervolgens wat je er voor wilt hebben, minimaal. Kijk naar het verschil tussen de echte waarde en je bodemprijs, en probeer ergens in het midden uit te komen. Zo zou ik het zelf doen, denk ik.