Wat is het verschil tussen diamant en briljant?
Een briljant is een ronde diamant, en rond is de meest verkochte diamantvorm. Een briljant is echter geen aparte steensoort, maar gewoon diamant. Er is dus geen verschil tussen een diamant of een briljant. Waarom wordt een ronde diamant dan een briljant genoemd? Dit heeft alles te maken met de slijpvorm. Als u het woord diamant hoort dan ziet u meestal vanzelf een ronde briljant voor u. Rond wordt ook wel de klassieke diamantvorm genoemd.
Een ronde briljant is geslepen in de meest oorspronkelijke slijpvorm. Het is ook de meest toegepaste slijpvorm en daarom is de ronde slijpvorm van deze diamant in de loop der jaren ook steeds verder geperfectioneerd. Een briljant bevat 58 facetten, waarvan de tafel (het platte vlak bovenaan de steen) het grootste is, en waarvan het ocul onderaan de punt, het kleinste facet is. De vlakken (of facetten) bevinden zich in exact berekende afmeting op verschillende plaatsen van de steen, namelijk in:
- de kroon (onder de tafel en boven de gordel).
- de gordel (het deel wat het breedste is in diameter).
- het paviljoen (het onderste deel onder de gordel).
- het ocult (kleinste facet helemaal onderaan de punt.
De berekening voor de afmeting van facetten is heel exact en de techniek heeft zich steeds verder geperfectioneerd tot een formule om de lichtinval en de reflectie van te licht, optimaal tot zijn recht te laten komen. Daarom glinsteren diamanten zo bijzonder. Een goed geslepen briljant is een sterk glinsterende diamant. Van alle diamanten die verkocht worden bestaat twee derde uit de ronde steen.
Briljanten in een ring
De ring met een briljant is een waardevol bezit. De ring gaat in principe een leven lang mee. Ringen met briljanten zijn er in vele soorten en maten. De verlovingsring bevat vaak een enkele, mooie briljant. Hoe meer stenen er in een ring zitten, hoe prijziger het sieraad wordt. De ronde diamant staat bekend om de prachtige schittering. Briljanten worden meestal gezet in:
- goud.
- platina.
- combinaties van goud met platina en/of witgoud of roodgoud.
Waarde briljanten
De waarde van briljanten wordt net als bij andere diamanten bepaald aan de hand van:
- gewicht.
- afmeting (diameter).
- zuiverheid/helderheid.
- kleur.
- slijpkwaliteit.
- symmetrie.
Hoe zuiverder de briljant, hoe groter de steen, hoe mooier de kleur en hoe fijner deze is geslepen en gepolijst, hoe waardevoller de briljant is. Koopt u sieraden tweedehands, of in het buitenland, zorg dan dat er een taxatie plaats kan vinden. U kunt al snel te veel betalen.
De vier C's
De vier C's staan bij diamanten (waaronder dus ook de slijpvorm briljant) voor:
- cut = slijpvorm.
- colour = - kleur.
- clarity = zuiverheid.
- caratweight = karaatgewicht.
Bekende en populaire briljantslijpsels
- Tolkowsky-slijpsel - Beste flonkering.
- ideaal-slijpsel - Matige flonkering.
- fijnslijpsel - Prima flonkering.
- Parker-slijpsel - Gebrekkige flonkering..
- Scandinavisch Standaard-slijpsel - Mooie flonkering.
Zettingen
Briljanten worden meestal met een klauwzetting van 4 of 6 zetpootjes in een sieraad geplaatst. Er kan gekozen worden voor traditionele solitaire stenen, maar ook is een briljant met kleinere zijstenen erg geliefd.
- een ronde briljant met klauwzetting van 6 zetpootjes houden de vorm van de ronde steen, ook opties rond.
- een ronde briljant met een klauwzetting van 4 zetpootjes maken de vorm van de ronde steen, opties hoekig
Lees verder